STROJNISTVO.com • Poglej temo - Izračun krčnega naseda

Izračun krčnega naseda

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Izračun krčnega naseda

OdgovorNapisal/-a Klepec » 10.7.2014 13:18

Pozdravljeni,

ne spomnem se več točno kako se izračuna krčni nased.

V spominu imam da moram najprej določiti teoretično minimalno in maksimalno nadmero, na podlagi česa potem določim tolerance za posamezna elementa.

Prosim za pomoč. To potrebujem v službi. Predloge za vaje iz faksa pa mi brez opomb ne korstijo kaj dosti.

Da opišem za kaj gre. Gre enostavno za en jeklen obroč ki se montira na palico(gred) s krčnim nasedom.

Prosil bi, če bi mi lahko napisali neko smiselno zaporedje enačb po katerih bi se moral orientirati.

Hvala lepa.
Klepec
Novinec
Novinec

Re: Izračun krčnega naseda

OdgovorNapisal/-a Klepec » 10.7.2014 13:26

V strojniškem priročniku so pa tudi samo formule za primere ko imamo 2 elementa in jih pomerimo, tako da to mi ne koristi.
Klepec
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a lesy1 » 10.7.2014 13:57

Takole od oka na daleč...nekoč sem računal tole zadevo na faxu...samo enkrat...prakično poglej v Savnika kjer imaš tolerančne ujeme nasedov, pa ti opisno piše kaj želiš počet oziroka kakšne napetosti želiš prenašat.
Možnosti so (na pamet) od H7/n6 pa do H7/u6 (pa še kup vmesnih recimo H7/s6) in podobno.
Sedaj če projektiraš tak spoj ga bo treba preračunat, presežek vedno odvisen od premera...pri manjših premerih dajem presežka nekaj stotink, sem pa že tudi razstavljal ujem H7/u6 ...zadeva je bila namenjena za mlin premoga.

Izhajaš vedno iz obremenitve kakšne bo spoj prenašal.

Pač moraš še vedeti kako boš zadevo spravil skupaj (gretje, hlajenje, preša....)

Drugače pa če vzameš knjigo od Rena - Strojni elementi mislim da je preračun krčnega naseda v njem.
Še link http://www.google.si/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CCIQFjAA&url=http%3A%2F%2Flace.uni-mb.si%2Fstrojni_elementi_1_UNI%2Fslikovno_gradivo%2F8%2520-%2520Zveze%2520gredi%2520in%2520pesta.pdf&ei=FY6-U863Doq_ygOu_4LABQ&usg=AFQjCNFGS1BRJnJ89OffQgdQben_3ZI2Dw&sig2=dIW_iLKaNU6W6py5BYv1LQ&bvm=bv.70138588,d.bGQ stran 200 in dalje

LP
lesy1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 10.7.2014 14:29

Izhajaš vedno iz obremenitve kakšne bo spoj prenašal.
Točno tako.
- Minimalna nadmera je tista, ki zagotovi dovolj veliko silo stiskanja med elementoma, da bo trenje na stiku prenašalo delujoče obremenitve (sila vzdolž osi, torzijski moment, ...).
- Max nadmera pa je tista, ki v obeh elemenih ne povzroči večje napetosti od dopustne. Pri tem je upoštevati tudi napetosti od osnovnih obremenitev.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mlinar » 10.7.2014 14:59

Ne pozabi na material kateri boš nakrčeval. Do katere temperature ga lahko greješ.
mlinar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moi » 10.7.2014 19:18

če ne rabiš prenašati kakšnega momenta, samo daj malo nadmere pa je. preračunaj, koliko se skrči os, če jo shladiš na -50 recimo. alpa pejt prašat koga v proizvodnjo.
par primerov imaš tudi v knjigi tehniška dokumentacija, mislim da so H7/s6, r6 ipd.
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Klepec » 11.7.2014 8:43

Hvala za pomoč.

Gre za sistem, ki bi naj naprešal eno stvar na drugo-torej brez segrevanja in ohlajanja.

Stvari sem malo pregledal in imam še nekaj vprašanj. Narediti moram neko tabelo ki bo vsebovala nadmere za različne premere (isti sistem). Ali je vredu če uporabim isti ujem pri vseh primerih?

Prav tako sem pogledal v Glodeža...sistem enotne luknje H7/.... Mi lahko prosim še poveste kaj so Prednostne stopnje 1,2 in 3?

Pogledal sem tudi pdf na linku: http://www.google.si/url?sa=t&rct=j&q=& ... 8588,d.bGQ
V naprej se opravičujem za morda nesmiselna vprašanja, vendar vseeno. Kako določiti Ftr, Ft,Fa na strain 200.
Kakšne koeficiente trenja drugi uporabljate pri stiku jeklo jeklo? Med 0,12 in 0,3?

Še enkrat najlepša hvala za vso pomoč.
Klepec
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a moi » 11.7.2014 10:11

prednostna stopnja pac pomeni, kateri imajo prioriteto, uporabi 1.
sam pri prešanju je tko... jaz sem ze podal recimo H7/s6 ujem, kako je pa rezkalec naredil (sploh pušo, gred je lažje), je bila pa druga zgodba. sicer bi bilo verjetno treba brusiti alpa kaj, sam to nismo.
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a simon3004 » 11.1.2024 8:07

Zanima me, kako je s krčnim nasedom v praksi. Na izstopni kardanski gredi traktorja (kardanska gred spredaj, 1000 o/min, 4 valjni dizelski motor) je bil s krčnim nasedom nameščen zobnik, ki je bil demontiran. Kako je s ponovno montažo? Ali se je pri demontaži s stiskalnico situacija toliko spremenila (drugačna hrapavost površine in drugačna toleranca), da isti zobnik ob ponovni namestitvi (hlajenje gredi in gretje zobnika) ne bo več prenašal toliko momenta kot je bilo s strani proizvajalca predvideno?

Ali bi bilo za zanesljivost bolje dodati oblikovno zvezo (moznik) in računati s tem, da bo krčni nased le še preprečeval aksialni pomik zobnika?

Prosim za kakšen komentar izkušenih.

Lep pozdrav!
Lp, Simon
simon3004
Pripravnik
Pripravnik

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov