Pozdravljeni (upam da je objava v pravi temi),
lotevam se sanacije mandarde starejše hiše oziroma predelava neurejenega podsrešja v mansardo in bi za zečetek potreboval nekaj nasvetov bolj izkušenih. Sicer sem na drugem foumu že nekaj povpraševal, vendar ste menda tukaj mojstri statike, ki bi me lahko usmerili.
Za oris situacije:
- V mansardi bo le elektrika.
- Spalni prostor - postelja + omara.
- Jedilnica - miza + stoli in omara.
- Dnevni prostor - dvosed, počivalnik, omarica s televizijo.
- Skupina ljudi.
Drugih posebnih obtežitev ni pričakovati.
Najprej si želim urediti pohodno površino, o oizolacijah in podobnih stvareh še pridemo skupaj

.
Pod podom ne predivdevam dodatne izolacije, saj je plan, ko bo mansarda urejena, nato etapno urejati še spodnje prostore, kjer se bo strop odstranil in se bo nato izoliralo s spodnje strani (če bo potreba).
Zaenkrat pa prva dilema. Kakšne povezovalne elemente uporabiti, da bi bila pohodna površina stabilna in primerno urejena. Razmišljal sem o lepljencih 80 x 160, 40 cm razmaka - center, pomeni da je zraka vmes 32 cm, ena plast OSB 22 mm vijačene v lepljence, vmes filc.
Ostrešje in tramovi so narejeni z neverjetno natančnostjo (leto izgradnje okrog leta 1940), razdalje merjene kjerkoli odstopajo le kakšen milimeter.
Glavni tramovi na tleh so dimenzije 20 x 20 cm, nato so še pokončni in povezovalni vzdolž hiše (za lažjo predstavo, glej priložene skice). Vsi tramovi so v enem kosu, tudi vzdolžni 11,40 m dolžine so v enem kosu.
Uporabil sem še laser in preveril še "vago". Pri zidu so praktično nepovešeni, na eni strani je povešen na sredini za 5 mm na drugem pa je poves slabe 3 cm. Ta je tudi skoraj nič podprt.
Sem tudi razmišljal, da bi lahko podpiral na sredini, kjer je največji razmak na spodnji zid, ki se nahaja na sredini.
Več za predstavo pa v priloženih fotografijah in načrtih.
Hvala vsem za pomoč sedaj in v naprej.

- Osnovna_ideja_konstrukcije_tal
- Načrt_dimeznije_mansarda3.png (297.22 KiB) Videno 12764 krat

- Konstrukcija_ostrešja
- Načrt_dimeznije_mansarda2.png (340.51 KiB) Videno 12764 krat

- Vezni_element_za_lepljence
- Vezni_element.jpg (31.57 KiB) Videno 12764 krat