STROJNISTVO.com • Poglej temo - FEM analiza svetovanje

FEM analiza svetovanje

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Re: FEM analiza svetovanje

OdgovorNapisal/-a Pek » 8.2.2022 9:26

Žerjavar napisal/-a:
Pek napisal/-a: Glej ga zlomka! Kako sedaj vpeti to zadevo, kako jo obremeniti, kje so vzroki za razliko v rezultatih.
Vpetja in obremenitev niso zlomek. To je danes osnova in večina samostojnega dela statika, za kar tudi mora imeti magisterij. Modeliranje in čitanje rezultatov je že obrtniško delo, ki ga zmorejo tudi nekateri srednješolci.

Bolj sem apeliral na dejstvo, da je pri linijskih nosilcih v simulacijskem programu vpetje vedno točka. Ko pa se premakneš v ploščinske ali volumske elemente, pa je slika čisto drugačna. Kako tam vpeti? Na rob, na ploskev, točkovno, je potrebna še kakšna dodatna podpora za stabilizacijo modela, da ugodiš ''bogovom'' simulacij in ti rezultat konvergira. Pa še na koncu moraš vedeti, ali je rezultat pravilen. Ne, simulacije res niso mačji kašelj.
Pek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 7.3.2024 22:52

Da malo obudim to temo..... firma je plačala 3k€ za 3 minutno delo pri eni simulaciji.

Dobesedno uvozil je model v ansys, fiksiral eno površino in uporabil moment na drugi površini ter nastavil material. Run....... konec. kačiiiiiink. 8)

Še cifre je dobil, iste kot so bile moje. :lol:

Samo WTF.... 1000€/minuto :D

Slika
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Mmeister » 7.3.2024 22:59

ktm2002 napisal/-a:Da malo obudim to temo..... firma je plačala 3k€ za 3 minutno delo pri eni simulaciji.

:o To z Davkom ali brez?

Če ni bil lih hit&run bodo že dobili noter tisti €/h
Mmeister
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 8.3.2024 8:49

ktm, verjamem, da di je dvignilo pritisk, ampak izvajalec mora imeti "čarunalnik" in program za to, tudi to nekaj stane. In če je napisal papir, je še odgovornost tu.

PS lahko pa da je šlo za pranje denarja.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 8.3.2024 9:30

to je sigurno za NASA ali BAJKONUR???, ma tle gor bi prlimov, pa za pir bi dal pa bi ti fantje nardili, zavrteli, jebiga kasno marko na kosovo stiže...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 8.3.2024 10:07

Ja ktm, ko zunanji izvajalec enkrat vodstvo prepriča, da je to to, potem se da marsikaj prodati. Mene tud srat pritisne, ko vidim kakšne preračune vse prodajajo po firmah. Tako pač je. Sicer če vodstvo ni preveč tumasto bo hitro ugotovilo, da jim dodane vrednosti ne prinašaš in so to potem samo priložnostni zaslužki. 3000€ spet ni nekaj, kar vsak dan pa ni nedelja.

Lahko pa je samo kot je fikus_ rekel - pranje denarja oz. prenašanje denarja iz d.o.o. na nek s.p. in potem keš ven in nazaj do lastnika d.o.o.-ja. Tega je tudi ogromno pri nas. Verjetno ne samo pri nas...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 8.3.2024 11:15

ja gregor, tudi to je ena od možnosti, jebiga ako ima može se... :D :D :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 8.3.2024 13:17

vili napisal/-a:to je sigurno za NASA ali BAJKONUR???, ma tle gor bi prlimov, pa za pir bi dal pa bi ti fantje nardili, zavrteli, jebiga kasno marko na kosovo stiže...

Sem že sam naredil, pa mi niso verjeli.

Kasneje je dobil isto rezultate.

Mah whatever.... sami možganski trusti v firmi, sem pogruntal.

Drugače, pa nazaj na temo
https://www.edx.org/learn/engineering/c ... imulations

zastonj :) Samo matematiko, bi moral malo osvežiti prej.
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 8.3.2024 13:36

Ko vidim šraufe in matice pomeshane se kar zamislim kakšna kvaliteta treninga bo tole. :o :roll: Pa elementi v radiju profilov. No, mogoče je čisto v redu, samo sliko je čudno izbral za prvi vtis...

PS.: ktm, če bi se rad res FEM-a naučil in vsega kar spada zraven, ti lahko priporočim res dobro šolo.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 8.3.2024 19:55

https://enterfea.com/ :D

Si napisal že na prejšnji strani.

Drugače pa pomoje je s tem treba začeti. https://www.slideshare.net/Bahzad5/hibb ... th-edition

Potem pa kak nadstrešek s tega foruma....

Tudi kaj takega ni tolk švoh za začetek. https://www.udemy.com/course/solid-edge ... -analysis/

Sem sedaj na šihtu 1-2 tonske konstrukcije delal mal "po občutku". Se ne počutim lih prijetno tiste dni, ko montirajo na terenu. Vidim polno potenciala, da bi postal boljši konstruktor. Potem je pa še denarna motivacija, ki je pa ni kaj veliko. Kot sem že zgoraj omenu, da sem naredu sam simulacijo pa so še zmeraj drugje naročili za več kot bom dobil letos bonusa.
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 9.3.2024 13:21

Ne govorim o Lukaszu, čeprav je po mojem mnenju še vedno refrenca za spletno učenje metode končnih elementov. Seveda osnove morajo biti malo poštimane. To si tako na faksu naredil, upam. Nadstrešek moraš pa tudi na roke poračunati, drugače je brezveze nekaj s končnimi elementi šariti naokrog. Seveda jih pa potem lahko uporabiš na hitro za svojo kontrolo in kontrolo kakšnega bolj kompliciranega detajla, da boš še malo lažje spal in da imaš stvari dvakrat prekontrolirane.

Če delaš okrog 1 t stvari in te skrbi samo za montažo - to moraš biti sposoben na roke preveriti, brez nekega FEM-a, je samo izguba časa, razen če firma malo za reklamne letake potrebuje, da lepše izgleda.

Sicer pa ne vem kaj računaš, zato ne bom preveč pameten...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov