Tista lunkja je M8 in dejansko je res vodilni štift ki drsi po vodilnem žlebu, zraven je večja luknja za gred z zobnikom za vertikalni pomik vretena.
Vreteno ne smem fiksirat, ker potem ni več vertikalnega pomika in ni možno vrtat. Ja, za pomik svedra navzdol, se premika dol celo vreteno, oziroma ohišje vretena, ki drsi po luknji ohišja, ki je obrabljena.
Ohišje bi lahko prežagal in malo stisnil...
tako kot tale:
https://www.s5tech.net/viewtopic.php?f= ... 00&start=6Sem veliko razmišljal v to smer, ampak ne vem no, bo stisnilo malo, zagotovo bo bolje, žal s samo enim rezom ne bo enakomerno stisnilo po celem obsegu. Še več, stisnilo bo bolj spodaj, nekoliko višje pa spet ne. Tudi če ohišje prerežem še bolj visoko, zna biti težava, višje v luknji sta dva ležaja za fiksni del vretena, ki nosita jermenico.
Vreteno se vertikalno premika, drsi skozi luknjo v ohišju. Vreteno, ki s epremika je v bistvu ohišje dveh ležajev v katerih je gred, ki nosi vrtalno glavo na B16 konusu, zgoraj je gred z ripnami oblike kot traktorski kardanski priključek.
Zdaj, vrtalni strojček je razmontiran, ohišje je dol, nosilec sem naredil, tako da je možna natančna obdelava luknje, lahko pa poenostavim in prežagam... ne vem, če sem se že lotil natančno in imam vse pripravljeno, bi probal rešit s pušo, oziroma dvema pušama, ker sta v ohišju dva drsna obroča, vmes je zobnik za vertikalni pomik vretena. Lahko naredim pušo v enem kosu bolj dolgo in jo na mestu zobnika odrežem stran samo toliko, kolikor je potrebno za zobnik.
Vrtalni stroj seveda ni edini pri hiši, je pa fajn zato, ker je majhen in ga lahko prenašam, postavim zunaj na delovno mizo, lahko s pomočjo dodatnih koz na pravo višino vrtam v kakšne večje kose, ki jih noter v delavnico ne morem prinesti na boljši stroj.
En tak strojček sem že predelal na drug motor, univerzalni krtačni od PS, dodal regulacijo vrtljajev, saj ima motorček tacho že vgrajen.
To je malo za izziv, čeprav je strojček cenen, niti ni slab, če ga zrihtam, bo opravljal svojo funkcijo še naprej.
Še fotka vretena

- vreteno.jpg (360.91 KiB) Videno 16053 krat
Ni videti, da bi bilo obrabljeno, tudi v luknji ohišja ni videti očitne obrabljenosti, ampak je, ima zračnost. V ležajih ni nobene zračnosti, če z roko zagrabim vreteno ko je vsaj za polovico pomika dol, se čuti zračnost med ohišjem in vretenom. Ležaji s v redu, če vpnem vreteno v primež in zagrabim gred vretena, ni zračnosti. Dodatno, ležaja v vretenu sta na največji možni razdalji. Premer vretena ni točno 40,00mm ampak manj, 39,94mm, tako da nič čudnjega, da je zračnost. Luknja v ohišju tudi ni tesna, ležaj 40mm gre narahlo noter. S šublerjem pomerim luknjo, kaže vsaj 40,01mm. Druge bolj primerne priprave za merjenje notranjega premera trenutno še nimam, vem, da s šublerjem vedno pokaže kakšna stotinka manj, odvisno od premera luknje. Šubler ni nekaj hudo natančnega...