STROJNISTVO.com • Poglej temo - Popravilo majhnega namiznega vrtalnega stroja

Popravilo majhnega namiznega vrtalnega stroja

Dela v hiši in okoli nje, manjša popravila...

Moderator: -M-

Popravilo majhnega namiznega vrtalnega stroja

OdgovorNapisal/-a reber » 24.3.2024 10:54

Imam en majhen poceni namizni stebrni vrtalni stroj, ki ima zračnost v vretenu... upam, da sem se pravilno izrazil, če ne, me prosim popravite.

Ni zračnosti v ležajih, ampak na drsnem delu za vertikalni pomik vrtalnega vretena. Videti je, da se je rahlo obrabila luknja v ohišju. Če zagrabim vrtalno glavo, oziroma kar vreteno, se čuti malce zračnosti. Problem te zračnosti je pri vrtanju, do nekaj mm premera ni problema, nekje od 8 ali 10mm premera svedra naprej, sploh pri vrtanju v že predvtano luknjo, na začetku sveder kar dobro zatrese v vse smeri. Ni problem v svedrih, ker so nabrušeni strojno in zelo simetrično, ampak zračnost v vretenu, saj isti sveder na rezkalnem stroju ne dela nobenih težav.

Vrtalni strojček zgleda takole (ni točno ta stroj, je pa skoraj enak):
namizni-vrtalni-stroj-slika.jpg
namizni-vrtalni-stroj-slika.jpg (45.27 KiB) Videno 16102 krat

Luknjo v ohišju bi bilo treba zmanjšati... povrtal bi luknjo z izstružilno glavo in vanjo vtisnil pušo. Če bi imel na voljo dovolj veliko stružnico, bi lahko ta del ohišja direktno vpel in luknjo postružil, aj je v ohišju skoznja luknja skozi cel kos premer 40mm. Zgoraj sta v luknii 2 ležaja 40mm, spodaj v luknji vertikalno drsi vreteno, pomik na osnovi zobate letve.

Tole je problematična luknja:
lunja_vreteno_spodaj.jpg
lunja_vreteno_spodaj.jpg (326.93 KiB) Videno 16102 krat

in še lunja zgoraj:
Luknja_vreteno_zgoraj.jpg
Luknja_vreteno_zgoraj.jpg (259.14 KiB) Videno 16102 krat
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Bled

Re: Popravilo majhnega namiznega vrtalnega stroja

OdgovorNapisal/-a reber » 24.3.2024 11:13

Da lahko obdelovanec natančno vpnem na mizo rezkalnega stroja sem naredil pripomoček iz ene jeklene ploščice in kosa cevi 5/4, natančno postruženo.

pripomocek_nosilec_40mm.jpg
pripomocek_nosilec_40mm.jpg (350.69 KiB) Videno 16088 krat

Nosilec je postružen na 40mm in rahlo konično za kakšnih 1-2 stotinki in gre v luknjo obdelovanca zelo na tesno. Na vrhu nosilca, kjer je premer manjši, je dodan konični čep, z zategovanjem matice bo ta čep razširil cev toliko, da bo obdelovanec zagrabilo v luknji. Do nekje polovice nosilec lahko v luknjo porinem z roko, naprej je potrebno že veliko več sile. Nosilec je s spodnje strani poravnan po varjenju, da je ploskev pravokotna na cev.

pripomocek_nosilec_40mm_spod.jpg
pripomocek_nosilec_40mm_spod.jpg (234.42 KiB) Videno 16088 krat

Takole zgleda nosilec na polv obdelovancu, gre noter skoraj do vidnega roba.
Ploščico nosilca bom pritrdil direktno na mizo rezkalnega stroja. Ker se obstoječe luknje v ploščici skoraj ujemajo s T utori na mizi, jih bom še malo povečal in pritrdil na mizo direktno z vijaki v T matice, sicer pa bi lahko pritrdil z univerzalnimi pritrdili.
Moj cilj je, da obdelovanec pritrdim na mizo in da je luknja, ki je za popravit, pravokotna na mizo.
Kot sem omenil, bi luknjo povrtal z izstružilno glavo.

pripomocek_nosilec_40mm_montaza.jpg
pripomocek_nosilec_40mm_montaza.jpg (290.46 KiB) Videno 16088 krat

Preden naredim kaj narobe alikakšno neumnost, se obračam s prošnjo za pomoč tukaj, je kakšna ideja, mnenje, opozorilo?

Zanima me, koliko naj povečam luknjo, ker prav veliko materiala ni za pobrat, ali bo dovolj, če bi bila puša samo 42mm, torej stena puše 1mm? ali naj grem na 43mm ali celo 44mm?

Kakšen material za pušo naj izberem?

Ali je bolje, da naredim pušo malce pod mero, jo vtisnem in šele potem obdelam luknjo puše na mero, da bo vreteno šlo noter ravno prav na tesno?

Če bi bila možnost, bi bilo najbolje v obdelovanec narediti malce konično luknjo in vanjo potem montirat malce konično pušo, s tem bi dosegel, da bi z vtiskom puše lahko na fino ujel pravi premer luknje in tudi kasneje, ko se luknja obrabi, pušo samo dodatno vtisnem noter in s tem odpravim zračnost? Ja, pri tem obdelovancu bo to težko ali nemogoče, enako pa z izstružilno glavo ne morem naredit konične luknje, na stružnici bi lahko.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 24.3.2024 11:55

reber napisal/-a:Imam en majhen poceni namizni stebrni vrtalni stroj...

1.) ...kakšno funkcijo pa ima tista bočna luknja na ohišju spodaj desno...?? ..a je tam vodilni klin ali kaj? Mogoče bi tukaj lahko obdelal in vstavil neko plastično ali pa bronasto podloško in z vijakom pritisnil vreteno...
2.) ...če bi ohišje spodaj s sprednje strani vertikalno razžagal in zvrtal prečno luknjo bi ohišje lahko z vijakom stisnil (kot na rezkalnem stroju...) in zmanjšal luft oziroma lahko tudi blokiraš vreteno če rabiš... ja... seveda če zračnost ni prevelika pa da ohišje poči na nasprotni strani.. tako sem nekako razmišljal o enem podobnem vrtalniku...
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 24.3.2024 12:45

Tista lunkja je M8 in dejansko je res vodilni štift ki drsi po vodilnem žlebu, zraven je večja luknja za gred z zobnikom za vertikalni pomik vretena.
Vreteno ne smem fiksirat, ker potem ni več vertikalnega pomika in ni možno vrtat. Ja, za pomik svedra navzdol, se premika dol celo vreteno, oziroma ohišje vretena, ki drsi po luknji ohišja, ki je obrabljena.

Ohišje bi lahko prežagal in malo stisnil...
tako kot tale:
https://www.s5tech.net/viewtopic.php?f= ... 00&start=6

Sem veliko razmišljal v to smer, ampak ne vem no, bo stisnilo malo, zagotovo bo bolje, žal s samo enim rezom ne bo enakomerno stisnilo po celem obsegu. Še več, stisnilo bo bolj spodaj, nekoliko višje pa spet ne. Tudi če ohišje prerežem še bolj visoko, zna biti težava, višje v luknji sta dva ležaja za fiksni del vretena, ki nosita jermenico.
Vreteno se vertikalno premika, drsi skozi luknjo v ohišju. Vreteno, ki s epremika je v bistvu ohišje dveh ležajev v katerih je gred, ki nosi vrtalno glavo na B16 konusu, zgoraj je gred z ripnami oblike kot traktorski kardanski priključek.

Zdaj, vrtalni strojček je razmontiran, ohišje je dol, nosilec sem naredil, tako da je možna natančna obdelava luknje, lahko pa poenostavim in prežagam... ne vem, če sem se že lotil natančno in imam vse pripravljeno, bi probal rešit s pušo, oziroma dvema pušama, ker sta v ohišju dva drsna obroča, vmes je zobnik za vertikalni pomik vretena. Lahko naredim pušo v enem kosu bolj dolgo in jo na mestu zobnika odrežem stran samo toliko, kolikor je potrebno za zobnik.

Vrtalni stroj seveda ni edini pri hiši, je pa fajn zato, ker je majhen in ga lahko prenašam, postavim zunaj na delovno mizo, lahko s pomočjo dodatnih koz na pravo višino vrtam v kakšne večje kose, ki jih noter v delavnico ne morem prinesti na boljši stroj.

En tak strojček sem že predelal na drug motor, univerzalni krtačni od PS, dodal regulacijo vrtljajev, saj ima motorček tacho že vgrajen.

To je malo za izziv, čeprav je strojček cenen, niti ni slab, če ga zrihtam, bo opravljal svojo funkcijo še naprej.

Še fotka vretena
vreteno.jpg
vreteno.jpg (360.91 KiB) Videno 16053 krat

Ni videti, da bi bilo obrabljeno, tudi v luknji ohišja ni videti očitne obrabljenosti, ampak je, ima zračnost. V ležajih ni nobene zračnosti, če z roko zagrabim vreteno ko je vsaj za polovico pomika dol, se čuti zračnost med ohišjem in vretenom. Ležaji s v redu, če vpnem vreteno v primež in zagrabim gred vretena, ni zračnosti. Dodatno, ležaja v vretenu sta na največji možni razdalji. Premer vretena ni točno 40,00mm ampak manj, 39,94mm, tako da nič čudnjega, da je zračnost. Luknja v ohišju tudi ni tesna, ležaj 40mm gre narahlo noter. S šublerjem pomerim luknjo, kaže vsaj 40,01mm. Druge bolj primerne priprave za merjenje notranjega premera trenutno še nimam, vem, da s šublerjem vedno pokaže kakšna stotinka manj, odvisno od premera luknje. Šubler ni nekaj hudo natančnega...
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 24.3.2024 13:43

reber napisal/-a:.... Druge bolj primerne priprave za merjenje notranjega premera trenutno še nimam, vem, da s šublerjem vedno pokaže kakšna stotinka manj, odvisno od premera luknje. Šubler ni nekaj hudo natančnega...

Če gre za izziv potem pa kar naprej !!! :D :D
Če pa rabiš izvrtati 10 lukenj na leto potem pa žago v roke ... !!! :P :oops:
In seveda... poročaj o rezultatih z besedo in sliko !!
Pušo naredi bronasto ali pa zalimaj kakšen Turcit trak.... za silo lahko tudi PE, POM, PA, PTFE....
Mogoče je POM (poliacetal) še nekako najbolj sprejemljivo... pa mogoče tist konus ki si ga omenil da lahko poljubno nastaviš zračnost... samo ga moraš potem z nekakšnim obročem in 2-3 vijaki fiksirat da da ven ne zdrsne...
pusa_01.jpg
pusa_01.jpg (20.79 KiB) Videno 16036 krat
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 24.3.2024 21:42

Dobro bi bilo, da bi z mikrometrom pomeril obe meri, potem bi za test lahko poskusil s tem
https://shop.reca.si/orodje/merilna-teh ... olije.html
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 24.3.2024 23:09

Sedaj sem pomeril premer ohišja vretena in ima na vseh mestih 39,92mm

Luknjo sem pomeril ocenjevalno in sicer kar s tem nosilcem, ki sem ga naredil.
Nosilec ima premer 40,11 na najdebelejšem delu in 39,93 na ožjem, tako da ocenjujem, da je luknja v ohišju tam nekje okoli 40,10mm, ker gre nosilec zelo na tesno noter. Nosilec je na koncu kjer je konusna ploščica oziroma čep, za slabe 2 stotinki manjši premer, ko zategnem čep, bo cev razširilo.
Žal je nosilec zaradi varjenja na ploščico postal malce jajčast in po obodu ni enakomeren premer, kar se tudi vidi po sledeh. S širokim flomastrom sem po obodu potegnil črto po celem obsegu. Na mestih, kjer je premer največji, se je flomaster zbrisal, kjer je premer manjši za 0,18mm je črta flomastra nedotaknjena.
Uh, nisem si mislil, da bo tako zelo deformiralo postružen kos. Kot kaže bi moral postružit po varjenju, bom vedel za drugič. No, kljub deformaciji, bom lahko vpel ohišje. Deformiran kos pomeni, da naleganje nosilca ne bo idealno, le na koncu kjer je koničen čep, bo verjetno nalegalo na celotnem obsegu. Koliko bo to mogoče vplivalo na obdelavo ne vem.

Konična puša po skici Deutz bi bila idealna, pušo bi lahko pritrdil s 4 vijaki, na vogalih, drugje ni dovolj materiala zanje. Žal ni dovolj le ena puša, prva drsna površina v obliki obroča je na začetku ene 15mm v globino, drug drsni obroč (če se tako izrazim) je bolj globoko, se začne nekje pri 38mm in ga je manj kot prvega, ene 12mm. Rabil bi naredit 2 puši ali eno samo vsaj 50mm globoko z izrezom ob strani za zobnik. Težka bo s konično luknjo, spredaj bi še šlo, v globini težje, za povrh bi moral biti različen premer.

Če naredim pušo samo spredaj, ne bo dovolj, ker bo ostala zračnost na drugem obroču.

Za na dolgi rok, bi bila verjetno še najbolj optimalna rešitev, rezanje ohišja in montaža vijakov za stiskanje, ker bi le tako lahko na enostaven način zategnil ravno prav. Tudi kasneje, ko se bo luknja v ohišju ulegla in obrabila, bo nastalo nekaj nove zračnosti, ponovno zategovanje vijakov bo zračnost takoj odpravilo.
Čeprav prerez ohišja in stiskanje te špranje ne bo dalo idealne okrogle oblike luknje, bo zračnost verjetno odpravljena v zadovoljivi meri, menda bo tako cilj dosežen lažje kot s pušami.

Če prerežem ohišje, kako daleč gor naj zarežem?
Ali naj zgoraj tik pod zgornjimi ležaji malo prerežem še prečno?
Ali bo prerez ohišja kaj dosti vplival na togost?
Ali glede togosti pišem neumnosti, ker strojček že sam po sebi ni nekaj, kar bi sploh ponujalo nekaj togosti podobnega... če dam vsaj ene 5 ali 6 vijakov za stiskanje narejene špranje, bo to najbrž zadosti držalo ohišje skupaj?

Koliko bom strojček uporabljal? ne vem, ne prav veliko, tak kot je sedaj s to zračnostjo, je bolj slabo uporaben, ker resnično kar dobro zatrese in zaropota pri večjih premerih vrtanja.
Če dobro premislim, strojček že v osnovi ni nekaj, čemur bi lahko rekli natančna izdelava in natančen stroj, poceni hobi mašinca torej. Posledično se je brez veze sekirat, kakšne oblike točno bo luknja v ohišju, glavno da odpravim zračnost, površine se bodo že same obrabile tam kjer je treba da bo potem lepo nalegalo in drselo.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 27.3.2024 14:07

Dež me je pregnal v delavnico in nastalo je tole...

Najprej sem ohišje vpel pokončno direktno na mico rezkalnega stroja, obe okrogli luknji spodaj sta poravnani in sem samo postavil gor in s skoznjim vijakom zategnil na mizo.
Naredil sem horizontalni rez s krožno žago debeline 0,5mm

ohisje_horizontalni_rez.jpg
ohisje_horizontalni_rez.jpg (217.08 KiB) Videno 15777 krat

Naslednji korak je horizontalno vpetje ohišja, da sem lahko naredil vertikalni rez s krožno žago 1mm, poravnal površino ohišja, poravnal površino za glave vijakov in naredil izvrtine za vijake.

ohisje_vertikalni_rez.jpg
ohisje_vertikalni_rez.jpg (280.57 KiB) Videno 15777 krat

Zakaj toliko lukenj in vijakov? brez veze, najprej sem mislil dat vijake 3mm, ampak se je zataknilo z vrtanjem, luknje so delno ob steni in v steno, z notranje strani je ohišje votlo. Vrtanje ni bilo mogoče z navadnim svedrom, zato sem spremenil prvotno idejo in se odločil za 4mm vijake...
Luknje 4mm sem lahko vrtal ob steni in delno v steno z rezkarjem, k sreči imam solid carbide 4 flute rezkar premer 4mm dolžina 100mm. Vse, kar ni trdokovinsko, se krivi, s svedrom ni mogoče vrtat če material ni poln, ker ga odriva. Ne vem kako naj povem drugače, ampak verjetno dobro veste o čem pišem. No, z rezkarjem sem prišel do dna oziroma do druge stene z notranje strani, od tam sem nadaljeval s 3mm dolgim svedrom in prišel skozi. Luknje bo za M4 treba še malo povrtat, vijaki bodo Črni imbus M4x50, na fotki so samo za mero in poziranje eni kratki.
Sedaj, ko je ohišje prežagano, ga je potegnilo skupaj... nisem pričakoval tega, zato nisem predvidel da bi dodal 2 vijaka, ki bi delala kontra, "odpirala" ohišje.
Sedaj razmišljam kaj naj zatlačim v špranjo, ker preveč stiska vreteno, v mislih imam ozek trak 1mm debele gume.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 27.3.2024 16:39

reber napisal/-a:
.....Sedaj razmišljam kaj naj zatlačim v špranjo, ker preveč stiska vreteno, v mislih imam ozek trak 1mm debele gume.

Super si to razžagal (kot drva za zimo... :D :P ).... upam da bo še vedno zadosti togo ne glede na tisto horizontalno špranjo...
...v vertikalno špranjo pa nabij eno fino dolgo jekleno kajlo (da se vreteno lepo premika) in vijake do konca zategni, tako da ne bo kaj fedriralo, višek kajle pa odbrusi !
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 27.3.2024 20:45

Preden sem se odločil za horizontalni prerez sem dobro pregledal kakšna je sestava ohišja in kakšne sile nastopajo. Zgornji del je poln in je zato dovolj masiven, nosi samo dva ležaja z gredjo, ki nosi jermenico. Če bi bile sile zelo velike, bi prerez pomenil težavo, saj bi zaradi smeri sile ta prerez odpiralo. Jermen ni kaj dosti zategnjen, da se ga lahko hitro prestavlja po jermenicah za spremembo hitrosti.

Za vertikalno špranjo sem razmišljal o trakovih iz pločevine, potem o plastiki, nazadnje o gumi. Guma bi na celotni dolžini 95mm in debelini stene 3mm+ pomenila cca 300mm2 površine, to pa tudi ni tako malo, skupaj z 9 vijaki, ki bi to gumo stiskali, bi vseeno pridobil nazaj velik del togosti.
Kajle ja, vendar pri vsakem naslednjem zategovanju bi jih moral nekako izbezat ven, za gumo pa menim, da ne bi bilo treba storiti nič drugega, kot samo zategniti vijake, če bi ponovno prišlo do zračnosti. Za plastiko ne vem če ne bi pri taki površini rabil preveč sile za stiskanje in se bojim, da bi potrgal navoje, ker je stene tam le dobrih 4mm. Imam pri roki gumeno ploščo 1mm, v resnici je 1,35mm. Mislil sem probat, medtem sem uspel špranjo razmaknit toliko, da je šlo noter 4mm gume po dolžini 90mm. Z dvema vijakoma že lahko stisnem dovolj. Guma je očitno premehka...
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 27.3.2024 20:45

Preden sem se odločil za horizontalni prerez sem dobro pregledal kakšna je sestava ohišja in kakšne sile nastopajo. Zgornji del je poln in je zato dovolj masiven, nosi samo dva ležaja z gredjo, ki nosi jermenico. Če bi bile sile zelo velike, bi prerez pomenil potencialno težavo, saj bi zaradi smeri sile ta prerez odpiralo. Jermen ni kaj dosti zategnjen, da se ga lahko hitro prestavlja po jermenicah za spremembo hitrosti, zato ne vidim problema.

Za vertikalno špranjo sem razmišljal o trakovih iz pločevine, potem o plastiki, nazadnje o gumi. Guma bi na celotni dolžini 95mm in debelini stene 3mm+ pomenila cca 300mm2 površine, to pa tudi ni tako malo, skupaj z 9 vijaki, ki bi to gumo stiskali, bi vseeno pridobil nazaj velik del togosti.
Kajle ja, vendar pri vsakem naslednjem zategovanju bi jih moral nekako izbezat ven, za gumo pa menim, da ne bi bilo treba storiti nič drugega, kot samo zategniti vijake, če bi ponovno prišlo do zračnosti. Za plastiko ne vem če ne bi pri taki površini rabil preveč sile za stiskanje in se bojim, da bi potrgal navoje, ker je stene tam le dobrih 4mm. Imam pri roki gumeno ploščo 1mm, v resnici je 1,35mm. Mislil sem probat, medtem sem uspel špranjo razmaknit toliko, da je šlo noter 4mm gume po dolžini 90mm. Z dvema vijakoma že lahko stisnem dovolj. Guma je očitno malce premehka...
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 9.4.2024 8:02

Popravilo je bilo uspešno, včeraj sem že preizkusil v praksi.
V špranjo sem zatlačil 1,05mm debelo plastiko, nisem prepričan ali je ABS ali polipropilen. Uporabil sem kos odpadne plastike, pokrov od vrtne kosilnice, raven del sem odžagal in bočno poravnal z obeh strani na debelino. Naredil sem ploščat profil širine 4,5mm in debelina 1,05mm. Razlika med gumo in plastiko je očitna, pri plastiki je bilo treba malo zategnit.
Zamenjal sem še tisti štift vijak, ki drsi po žlebu vretena. Originalni je bil narejen bolj na približno, novega sem porezkal natančno na 5mm tako kot je žleb in ga prilagodil, da gre skoraj do dna žleba. Najprej je vreteno drselo malo na tesno, sedaj je že v redu.
Ta strojček uporabljam večinoma zunaj, kadar imam za vrtat kakšne daljše kose, ker notri nimam prostora.
Priponke
vrtalni_stroj_fertig.jpg
vrtalni_stroj_fertig.jpg (307.07 KiB) Videno 15295 krat
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov