STROJNISTVO.com • Poglej temo - Snemljiv balkonski sušilnik perila

Snemljiv balkonski sušilnik perila

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Snemljiv balkonski sušilnik perila

OdgovorNapisal/-a MaticK » 8.4.2024 6:56

Pozdravljeni,

za balkon izdelujem nek snemljivi sistem za vrvi za perilo. Ker gre za zastekljen balkon nimam sten na levi in desni strani, temvec okna, tako je edina prava stena tam kjer so vrata za na balkon. Strop je visok cca 3m, tako tudi na strop ne morem fiksirat. Ker se balkon primarno uporablja kot prostor za kofe/caj/zajtrk/kosilo/klepet ne zelim imeti vrvi stalno fiksirane. Pa razmišljam kako bi najlazje naredil nek tak sistem. Našel sem sicer ze par narejenih rešitev, ki pa imajo vse dolocen problem in nekako ne pridejo v poštev.
Tako sem razmišljal da bi imel sistem iz dveh kosov, manjši del stalno fiksiran na steni, ter snemljivi del. Majhna cev, privarjena na zelezno plosco, privita v steno. Daljša in vecja cev, ki se jo natakne na to manjši cev, fiksira z vijakom, ter v luknje "obesi" vrvi za perilo. V prilogi skica za lazjo predstavo. Razmišljam o manjši ploscici za eno-višinsko montazo, ali pa sistem treh cevi, za izbiro višine vrvi.

Slika

Druga opcije je pa tudi da je celi nosilec v enem kosu, pa v steno naredim 2-4 sidra z vijaki, tako bi lahko snel celi nosilec in bi ostali samo vijaki v steni. Pred kratkim sem v Obi našel železne L konzole 680mm dolzine, ki bi delovale tocno tako, ceprav so malenkost kratke. (Nekaj takega: https://www.bauhaus.si/l-profilna-konzo ... nost-75-kg).

Naj omenim še to, da stanovanje uporabljata tudi starša, oba 75+, tako rabim nekaj "enostavnega za uporabo" :)

Zanima me, ce ima kdo kakšno drugacno idejo, kako bi tole najlazje rešil?

Hvala vnaprej,
Matic
MaticK
Pripravnik
Pripravnik

Re: Snemljiv balkonski sušilnik perila

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 8.4.2024 9:03

Naredi pravokoten okvir malo manjši od tlorisa stropa, vanj vzdolžno napni 'špage in ga s 4 škripci obesi pod strop. Rabiš / spustiš - ne rabiš / dvigneš. Lahko dodaš vitelček / kolut za navijanje 4 dvižnih vrvic. Balkon celo ostane uporaben za 'kofe, tudi če je pod stropom obešeno perilo.
'Potpitanje - zakaj ne moreš fiksirat na strop??
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Snemljiv balkonski sušilnik perila

OdgovorNapisal/-a MaticK » 8.4.2024 10:58

Rad bi nekaj enostavnega (tako za izdelavo kot uporabo), ter cim manjšega. Ta stropni okvir mi je prezakompliciran (tako za izdelavo - nimam delavnice, sem fotograf, bi moral dati nardit), pa tudi za uporabo, ker dejansko se rabi vrvice 1x mesecno mogoce, za kakšne vecje kose. Gre za vikend stanovanje, tako je zasedeno 20-30% leta.
Ta stropni okvir mi tudi nikoli ni bil všec ker se zadeva verjetno mocno guga levo/desno/naprej/nazaj ker so vrvi oz zice. In ko so okna na vseh treh straneh lahko hitro pride do kakšnega poka. Lahko bi seveda naredil okvir 50-100cm manjši od balkona, potem bi moral ze mocno zanihati, da bi zadel okno, samo vseeno - prekompleksno za mojo uporabo.

Za fiksirat na strop kot na glavo obrnjeni crki T na vsaki strani in potem vrvi vmes, sem tudi ze razmišljal. Pa je problem z višino, jaz npr sem 192cm, punca 175cm, mati pa npr 165cm. Predvsem za mati bi si zelel, da bi bile vrvi nizje (zato sem tudi pri mojem trojnem sistemu naredil 3 višine, najnizjo višino nekje 140cm od tal - za lazje obešanje). Kar pomeni, da bi moral biti nekako nastavljiv. Tudi dokaj enostavno izvedljivo, cev v cev, luknja za vijak, da si nastaviš zeljeno višino. Zame noben problem spreminjat, za starše - no go. Bi moral na lestev, v eni roki drzati nosilec, z drugo sneti vijak in ga vstaviti v nizjo luknjo... no go. Mora biti "prilagojeno za starejše" :)

Sem ze veliko razmišljal in vedno koncam pri nekih palicah prvokotno na steno. Iscem samo najlazjo izvedbo, da res lahko 75+ letnica to sname oz prestavi oz uporablja.
Sem razmišljal tudi preklopno, kot neke škarje oz tecaj, da sta palici spusceni ko ne rabiš in dvigneš, ko rabiš. To bi bilo verjetno najlazje za uporabo je pa potem tak sistem celi cas na steni. Tu je rahel problem ker so balkonska vrata iz stanovanja krilna in se odpirajo ravno na ti dve steni, levo in desno od vrat. zato bi tudi rad cim manj "ohišja" na steni. To mi je tudi glavni "problem" pri mojem designu, ker sem dal 7cm nosilce, ki bi bili fix na steni. Bi bila zadeva enostavna za uporabo, samo natakneš cev na cev, samo je stalno 7-8cm debeline na steni.
Tako zdaj razmišljam o drugi opciji - sidra z fiksnim m8 oz m10 vijaki v steni, potem pa cev privarjena na ploscico, ki jo po potrebi obesiš & priviješ na te vijake v steni. Verjetno bi sidra zdrzala ter 5-15kg perila (oz sploh se mi ne sanja koliko je dejanska teza mokrega perila)?

Tale konzola kot jo imajo Obi in Bauhause izgleda zelo zanimivo, ceprav je rahlo kratka. Tudi deklarirana je za 75kg, torej tockovno sigurno prezivi 10-20kg.
Bi mi bil kdo pripravljen narediti nekaj podobnega kot je ta konzola? Okrogla ali kvadratna cev, 35x35x900mm, privarjena na 120x120x5mm ploscico. Mogoce še kakšna trikotna ojacitev pri spoju palice in ploscice. Najraje bi vse iz aluminija, samo ne vem kako je z mocjo, ce je alu dovolj mocan? Alu bi lahko tudi vecje dimenzije, zelel bi le, da je teza 1 palice pod 3kg. Drugace pa pac zelezo :)
MaticK
Pripravnik
Pripravnik

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov