STROJNISTVO.com • Poglej temo - material za izdelavo čepov, priključkov za radiator

material za izdelavo čepov, priključkov za radiator

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

material za izdelavo čepov, priključkov za radiator

OdgovorNapisal/-a reber » 21.1.2025 18:50

Imam nalogo, da zmontiram kopalniški radiator (lestev) na steno, vendar ne z originalnimi nosilci.
Kaj je narobe z original nosilci, ki so bili priloženi? Originalni nosilci so plastični in dovolj močni, vendar se nahajajo tam, kjer jih ne želim imeti. Radiator nima narejenih kakšnih posebnih ušes, zank, kavljev ali kar koli, ki bi bilo namenjeno pritrditvi na zid.

Radiator je že bil montiran na zidu v stari kopalnici na omenjene priložene nosilce, ki so bili v napoto. Po obnovi kopalnice sem se odločil, da bom radiator montiral drugače, da bom uporabil luknje, ki so v bistvu priključki, 2x zgoraj in 2x spodaj. Mimogree, nekateri radiatorji umajo zgoraj samo 1 priključek, za čep za odzračevanje. Priključek ima notranji navoj 1/2" v katerega se lahko direktno privije holandec ventila 1/2" ali s pomočjo reducirja na 3/8" ta velikost ventila.

Radiator je bil že prej na cevi priključen zgoraj, ne spodaj, kot je v originalu mišljeno. Da je topla voda prišla do dna, je bila v steber radiatorja na povratnem priključku dodana črna jeklena cev do dna radiatorja, da se je voda pravilno pretakala skozi in je bil radiator v celoti ogret. Če so priključki spodaj, ta notranja cev ni potrebna. Na spodnjih priključkih sta bila v luknje privita navadna čepa.

Sedaj bo radiator spet priključen na cevi zgoraj, zato bosta spodaj ponovno čepa, ampak ju moram narediti sam, ker so kupljeni čepi votli, ni dovolj materiala, da bi radialno v čep naredil luknjo z navojem, da bi bil čep nosilni za pritrditev na zid.

Nosilec na zidu bo narejen iz masivnega aluminija, to bosta dva stružena kosa, na zidu bo v obliki rozete pri pipi, nanj pa vijačen stebriček, na katerega bi nataknil oziroma postavil radiator. Pritrditev skozi nosilček od spodaj navzgor v čep, da se ne bo videlo nobenega vijaka.

Čep privit v radiator mora biti iz polnega materiala, ker bo v njem slepa luknja z navojem.
Oblika čepa naj bi bila v obliki DIN908, vendar ima ta velikost luknjo za ključ imbus 10
https://www.google.com/search?q=din908
Naredil bi čep v tej obliki, enega imam tukaj za mero, jeklen pocinkan.
DIN910 bi bil popolnoma v redu, šestkotni del odstružim stran, s to površino bi sedlo na alu nosilec, v čep bi naredil slepo luknjo M6, max M8
https://www.google.com/search?q=din910

Radiator je jeklen in prašno barvan. Katero kovino naj izberem za čep? originalni so iz medenine in so nikljani ali kromirani.
Aluminij najbrž ne pride v poštev, ker je radiator jeklen?
Medenina se menda, glede na vodovodne fitinge, ne tepe z jeklom, inox bi bil verjetno tudi primeren. Naj naredim jeklene in dam cinkat?
Če je v redu medenina, bi pustil v naravni barvi, saj se zunaj ne bo videlo čepa skoraj nič in spodaj ne bo opazno.
Ker bo nosilec na zidu iz aluminija, sem najprej imel malo pomislekov glede direktnega stika z drugo kovino, ampak radiator bo topel in suh, stik med čepom in nosilcem bo suh, ne bo v vodi kot bo čep v priključku radiatorja.
Torej, razmišljal sem o: aluminij, jeklo po obdelavi galvansko cinkano, medenina, inox.

Kaj pa nosilci zgoraj? nič posebnega, objemke bodo držale priključne cevi, težo radiatorja bosta v celoti nosila nosilca spodaj. Ja, res je, če bi nekdo zgoraj zagrabil radiator in ga močno potegnil stran od stene, bi objemke popustile, no, to bom tvegal ker v večini primerov bočne obremenitve bo v smeri proti steni, žena je rekla da je pomembna estetika, jaz pa naj naredim tako da bodo zadoščeni vsi kriteriji. Sem povedal kako je in je rekla da noben ne bo vleku radiatorja, da bo ona samo obešala cunje gor, oziroma gor se bodo obešale brisače.

.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Bled

Re: material za izdelavo čepov, priključkov za radiator

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 22.1.2025 8:17

Tukaj imaš čepe iz medenine in nerjavnega.

https://s3c.pneumatikatlas.com/gruppe/s ... %22&page=1

Mislim, da je dovolj materiala za slepo navojno izvrtina za pritrditev.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 22.1.2025 11:05

Hvala za predlog.
Ja, to je to, materiala je dovolj, to so DIN910 čepi. Link kaže na spletno trgovino, ki pošilja iz skladišča v DE.
Danes, ko sem iskal nekoliko drugače, mi je pokazalo zalogo v KAMM, včeraj nisem našel tega.
https://www.kamm.si/izdelek/40626/zn-zamasek-g-1-2-910
https://www.kamm.si/izdelek/53450/rf-na ... -g-1-2-910
Kljub opazno višji ceni inox čepa je vseeno ceneje kupit kot da se z navojem matram na moji mali stružnici... preden zamenjam zobnike za izbiro koraka (nima menjalnika).
6-kotni del za ključ lahko odstranim ali pustim, bom videl kako bo zgledalo.
Kako bom čep privil v radiator, če se odločim odstraniti 6 kotni del?
Ker bom čep samo privil in ga potem ne bo potrebno odstranjevat, ga lahko privijem s pomočjo vijaka, ki bo privit v predhodno narejeno luknjo. Ker je dovolj prostora, lahko s konca na odstruženem delu naredim lukje, podobno kot so na matici kotnega brusilnika.

Kateri material naj izberem? cinkani, inox, medenina?
Radiator je jeklen, črn znotraj, voda v sistemu je kotlovska, stara, vedno kadar delam na sistemu pazim, da je treba dodajat čim manj sveže vode.
Za samo notranjost in stik z vodo bi bilo vseeno tudi če bi dal črn jeklen čep, isti potencial, rjavenja zaradi stare vodi ni. Kaj je bolje za stik v vodi, cink ali inox?
Zunaj bo čep v stiku z aluminijem, spoj bo suh, lahko bi dal vmes večjo podložko iz umetnega materiala...
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 22.1.2025 18:08

Pravis, da bo navoj v čep. Not priviješ vijak in kontramatico, da se vijak ne vrti in potem uporabis glavo vijaka za ključ.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 23.1.2025 9:59

Ja, tako sem mislil, za uvijanje čepa v radiator bi najbrž šlo že brez kontra matice, za odvijanje brez kontra matice zagotovo ne bi šlo. Če se 6 kotni del ne bo kaj dosti videl, ga bom pustil, tako bo ostalo več kot dovolj materiala za slepo luknjo z navojem.

Najbolj me zanima kateri material naj uporabim, ker dve različni kovini v vodi skupaj ... hmm, elektrolitska korozija, pa to. Dovodne cevi do radiatorjev so bakrene, okoli peči in nekaj metrov naprej pa črne jeklene.

Koliko je sploh problem uporabe različnih kovin pri inštalaciji centralne kurjave?

.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 23.1.2025 20:09

Medenino.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč