Obnavljam dve hidravlični dvigalki za avto s horizontalnim cilindrom. Pri obeh je zanič tesnilo (manšeta) na batnici, oziroma batu, prilagam fotografijo. Fotr je bil strojni mehanik, se zastopi na hidravliko, je rekel da naj zamenjam tesnila, da se že na daleč vidi da sta zanič. Pri nakupu mi ne more pomagat, je že malo v letih.
Pri večji dvigalki je tesnilo zaradi starosti postalo trdo, gre za precej masivno in težko dvigalko, višje kvalitete, ni narejena iz putra, popušča tako zelo, da avta ne dvigne, deluje samo za manjša bremena.
Druga, manjša dvigalka, je videti bolj cenena, nekaj v smislu Interdiskont orodja, tesnilo je zaradi šlamparije pri izdelavi, poškodovano, drži, ampak čisto počasi popušča.
Obe dvigalki sem razstavil, hidravlični del kompletno razstavil, očistil, sestavil nazaj, in nalil frišno olje, sicer rabljeno hidravlično (pojma nimam katero), ampak čisto.
Večja dvigalka ima tesnilo z zunanjim premerom 36mm (notranji premer cilindra), notranji premer 24mm (premer ležišča na batnici) in širina 7mm, z zadnje strani je še plastično vodilo čez tesnilo.
Manjša dvigalka ima tesnilo z zunanjim premerom 30mm, notranji premer 17mm in širina prav tako 7mm.
Teh dimenzij ne najdem nikjer, gledam pri kitajcih, ki imajo skoraj vse, ni za dobit...
Kje v Sloveniji naj povprašam, mmintercom nima, Tinex bo treba poslat povpraševanje, ker njihova spletna trgovina je poden, za ostale ne vem, dihta mogoče, bom tudi poslal povpraševanje... in seveda, da ne bodo dihtunge zlate, ker če bodo, bom raje naročil pri kitajcih, počakal 2-3 tedne in dimenzijsko prilagodil ležišče na batnici dimenuijam dobavljivih tesnil. Ker je ležišče tesnila na koncu batnice, je zmanjšanje premera ležišča možno in dopustno, ne vpliva na nosilnost.
Pri kitajcih sem našel:
36x20x5 (namesto 36x24x7) ležišče premera 24mm predelat na 20mm in dodat še eno vodilo kar je tesnilo ožje
https://vi.aliexpress.com/item/1005006391202364.html30x15x8 (namesto 30x17x7) ležišče premera 17mm predelat na 15mm in ga malce razširit, po potrebi zožat kovinski obroč za tesnilom
https://vi.aliexpress.com/item/1005005654898838.htmlKitajci ponujajo poliuretanska tesnila modre barve, bo to v redu?
.