STROJNISTVO.com • Poglej temo - zvok iz peči

zvok iz peči

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

zvok iz peči

OdgovorNapisal/-a clovek » 22.3.2025 14:53

Na stari peči Viadrus 22 sem pri 40°C ročno izklopil črpalko da bi jo vklopil pri 60°C.
Peč je bila močno naložena.
Že kmalu sem iz peči slišal rahel ritmičen šumeč zvok ki me je spomnil na parno lokomotivo. Ob tem je kazalec na manometru v ritmu šumečega zvoka nihal med 10.5 in 11.0 bar.
Ko sem črpalko vklopil se je umirilo in ko sem izklopil je kazalec zopet začel skakat.
Vse to med 40-50°C.
V čem je problem?
clovek
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: zvok iz peči

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 22.3.2025 16:10

Vprasanje, kje se termometer. Ce voda ne krozi, se lahko toplotno najbolj obremenjen peci pregreje, termometer pa ne kaže temperature na tistem pregretem mestu.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 22.3.2025 16:52

clovek napisal/-a: kazalec na manometru v ritmu šumečega zvoka nihal med 10.5 in 11.0 bar.

Igraš se z življenjem! Pri tem pritisku bi lahko začele pokati cevi in raztezna posoda. Kakšen tlačni varnostni ventil imaš? Za hišno centralno je običajno varnostni na 2,5 do 3,5 bar.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 22.3.2025 18:23

Ne bi rad bil pameten, toda tole kar počneš, moraš zelo dobro vedeti kaj delaš. Tlaki 10 - 11 bar :o

Moj prijatelj je eksplozijo peči komaj preživel. Peč zakurjena, vendar vsi ventili zaprti. Skozi varnostni ventil je zmetalo vse ven tako da je bila peč suha - vendar razgreta. Možakar je prišel v kurilnico in šel reševati zadevo - spustil je noter svežo vodo. Voda se je hipoma uparila in prišlo je do eksplozije. Odtrgalo je celotno zadnjo stranico peči z vsemi inštalacijami vred in jo vrglo skozi notranjo steno med kletmi in naprej skozi zunanjo steno ven, na vrt. Možakar se je zbudil iz nezavesti, ko je ležal na tleh potopljen v kropu. Komaj je preživel. Opečeno ima praktično vse telo razen obraza. Poleti v najhujši vročini nosi pulije z ovratnikom do podbrade :-?

Nikar delati takih poizkusov brez zares izjemnega znanja.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 22.3.2025 21:13

Na šihtu je zaradi šalabajzarije monterja peč "ušla" na 140°C, iz varnostnega ventila pihalo kot pri norcih.
Sem izklopil gorilec, na stežaj odprl vrata na ven in hitro pobegnil. Čez pol ure sem šel pogledat, padlo na 130°, sem v minuti-dveh malo pofotkal in posnel filmček, pa še to je bil vse prej kot prijeten občutek....
Če imaš vsaj malo pameti se ne igraj s tem.
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 23.3.2025 7:46

einštajn je dejal, sa sta vesolje in neumnost neskončna, vendar za vesolje (neumnost) ni popolnoma prepričan in pa američani pravijo na koncu filmčkov: če ne veste ne počnite teh reči doma sami..., a si tudi vse ventile na kotlu zaprl, pa človek božji bobil si parni kotel, ne pa toplovodni, ja res noro..., take kotle smo probavali na 1.5 bar, 10 bar ???, snami izolacijske obloge in poglej kako ti ga je napihnilo...
Zadnjič spremenil vili, dne 23.3.2025 10:03, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hine » 23.3.2025 8:40

Rekel je, da za vesolje ni popolnoma prepričan.
hine
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 23.3.2025 9:56

hine napisal/-a:Rekel je, da za vesolje ni popolnoma prepričan.

ah jebiga desi se marici dete, ja sem pobrkal...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a clovek » 23.3.2025 15:49

Jaaaoooo dacimalne vejice sem kiksnil za eno cifro :o Ne govorimo o 10.5 bar ampak o 1.05 -1.1 bar.

To da sem izklopil črpalko ob močno naloženi peči sem tudi sam pomislil da termometer ni kazal pravo temperaturo oz. povišano temperaturno obremenjenih lokalnih mestih. Pomislil sem tudi da ritmično šumenje in poskakovanje kazalca na manometru povzročajo temperaturno povišana mesta ampak si fizikalno-teoretično vseeno ne znam razložit.

Še to:
Nekoč je bila na mestu kjer je danes vgrajena vodna črpalka le cev. Takrat je voda med pečjo in radiatorji krožila po zakonu toplotnih razlik - radiatorji so se baje počasneje segreli.
Če/ko črpalka v tem primeru odpove lahko temperatura v peči toliko naraste da uniči peč? Potem je bolje če odstranim črpalko in montiram cev? Ali pa obstaja vezava ki odpravi nevarnost pregretja peči v primeru okvare črpalke?
clovek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 23.3.2025 16:37

ja to skakanje barometra je povzročalo uparjanje, nastal je parni meghur, ko se je sprotil iz vode je tlak narastel, mislim, da je nekaj takega, podobno kot skače pokrovka na piskru, ko voda zavre ja obstajajo sistemi, ko iz vodovoda točiš mrzlo vodo, ko temperatura naraste nad neko nastavljeno vrednost..., jaz imam na izstopu iz kamina vgrajen termo ventil-regulator, ki odpira in zapira tok vode iz kamina v radiatorje imam sondo za 55st, so pa tudi 60st, deluje pa brez problema..., je pa dobro, da se ga vgradi za črpalko, da voda v kotlu vseeno kroži...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lesy1 » 23.3.2025 22:55

clovek napisal/-a:Jaaaoooo dacimalne vejice sem kiksnil za eno cifro :o Ne govorimo o 10.5 bar ampak o 1.05 -1.1 bar.

Samo to za info....kakšen barometer pa imaš ti to na peči da meriš stotinke bara? :o

LPL
lesy1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 23.3.2025 23:11

Če v peči gori na moč, pa ni pretoka vode, lahko tam, kjer je plamen najbolj vroč pride lokalno do vretja vode, tudi če termometer kaže dosti manj. Tist mehur pare se potem nekje v peči zmeša s hladnejšo vodo in ohladi-zato pride do nihanj tlaka. Glih peči pri 1.1 bara ne bo razneslo, boljša pa peč zato tudi ni. Tud men se je to zgodilo, ko sem kuril s suhimi smrekovimi vejami-debele tam od 4 do 8cm se hitro vnamejo, pa grozno energije dajo in mi je peč (na vplinjanje) isto delala, pa pri prižgani črpalki ladomata !!
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a najed01 » 24.3.2025 18:24

Jaz pa vseeno upam, da je fant narobe postavil decimalko...
najed01
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 24.3.2025 20:12

najed01 napisal/-a:Jaz pa vseeno upam, da je fant narobe postavil decimalko...

ja saj je popravil, se je opravičil...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a clovek » 11.5.2025 22:08

Ugotovil sem da brenčeč zvok, ki se pojavi vsake tolk časa in traja par sekund, prihaja iz varnostnega ventila ki se nahaja spodaj na vstopu hladne vode v bojler zraven ekspanzijske posode.
Pred par leti ko sta bili pokvarjeni ekspanzijski posodi je iz tega ventila v času segrevanja bojlerja (ogreva centralna peč) vedno kapljalo.
Po zamenjavi ekspanzijskih posod ni več kapljalo.
Sedaj se pojavlja ta zvok ki sem ga opazil pred kratkim. Mogoče je bil že prej ampak nisem bil tolk pozoren.
Kaj točno se zgodi v varnostnem ventilu da zavibrira?
clovek
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost