STROJNISTVO.com • Poglej temo - nov kuhinjski bojler

nov kuhinjski bojler

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Re: nov kuhinjski bojler

OdgovorNapisal/-a clovek » 25.3.2025 17:43

Bom povezal enako kot prej ampak brez teh ventilov.

Za enoročne pipe me že dolgo zanima kakšne izkušnje imate ostali.
S staro armalovo kuhinjsko pipo nimam težav imam pa s tisto v tuš kabini ki ima sicer velik hod, efektivni pa je le znotraj parih milimetrov. Preteče nekaj vode in časa da si zreguliram pravo temperaturo.
Je ta problem pri vseh enoročnih pipah ali samo teh cenejših?
clovek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 25.3.2025 18:01

clovek napisal/-a:10 l netlačni bojler s plastičnim kotlom.
V navodilih na strani 6 sta varnostni in nepovratni ventil.
Predvidevam da so varnostni ventili pripravljeni za priklop na vodovodno omrežje.
Kako bi ga torej nastavil da ne bo prej razgnalo plastike kot se ventil zbudil?

Za nepovratni ventil je jasno, prepreči možnost iztekanja tople vode v hišno instalacijo takrat, ko ni dovoda vode v hišo (zaprt ventil, izpad mestnega vodovoda ...), imaš pa porabo vode in pritisk v hišnem vodovodu pade na 0. Kako pa bi naj funkcioniral tlačni varnostni ventil, nimam pojma. V ta namen bi v dovod v hišo montiral reducirni ventil (+ ekspanzijska posoda), da pritisk vode v hiši ne prekorači 5 bar - bo koristilo tudi pralnemu, pomivalnemu stroju.
O imenovanju bojlerja. Izbiraj med: pretočni, breztlačni in tlačni. Moje mnenje: pretočni = v bojlerju (grelniku) voda le teče skozi, breztlačni = skoraj nič tlaka, tlačni = z tlakom vodovoda + malenkost več.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 26.3.2025 10:53

V shemi ni nikjer varnostnega ventila, nepovratni pa je narisan, ampak je vseeno ali je ali pa ga ni za netlačni bojler.
Proizvajalec predvidi, da se zaščiti pred kakšnimi težavami.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a clovek » 26.3.2025 13:44

Res ni. Ob treh ventilih ki so napisani/narisani sem na hitro in površno sklepal da je med njimi varnostni ventil.

Samo še za nepovratni ventil me zanima kako se montira.
Če ga montiram na modri priključek (vstop v bojler) je puščica obrnjena proti bojlerju, če pa montiram na rdeč (izstop) je puščica obrnjena dol proti pipi?
clovek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 26.3.2025 13:57

[quote="fikus_" nepovratni pa je narisan, ampak je vseeno ali je ali pa ga ni za netlačni bojler.[/quote]
Nepovratni preprečuje tok vode iz bojlerja v inštalacijo, ko je zmanjkalo vode in si odprl za tok tople vode. Zmontira se ga v cev ki poveže tok hladne vode v bojler (rdeča pipa in moder priključek).
Zadnjič spremenil Žerjavar, dne 26.3.2025 14:03, skupaj popravljeno 1 krat.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 26.3.2025 13:59

pršraufej na dotok, da boš imel notri vodo, če boš imel grelnik vklopljen, pa, da nebo grel zrak, da ti kaj ne skuri, ma nisem razkopaval že ohoho časa......
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a clovek » 4.4.2025 11:32

https://ibb.co/FqJSTBXv
https://ibb.co/xSwXQqk1
Zmontiral sem kot je razvidno na fotkah ampak ni vse ok.
Če pipo zaprem med točenjem tople vode iz ročke pipe pušča voda - ob tem se sliši šumenje kar pomeni da je prisoten pritisk.
Če ob točenju tople vode ročko najprej obrnem na hladno in šele potem zaprem ne pušča.
Zraven je na koritu še ena pipa (vezana na centralno kurjavo) in če jo med puščanjem zaprte prve pipe odprem (toplo vodo) puščanje iz ročke prve pipe preneha- ne vedno . Če na drugi pipi odprem mrzlo vodo to ne vpliva na puščanje prve.

Pomislil sem da je v tem času ko so bile na pipi odklopljene cevi skozi odprt priključek padla smet ali pa je dotrajana pipa in bo treba po novo.
Zadnjič spremenil clovek, dne 13.4.2025 14:52, skupaj popravljeno 2 krat.
clovek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a clovek » 13.4.2025 14:47

Samo se je zrihtalo-nehalo puščat.
clovek
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani