kopron napisal/-a:Hvala za pojasnilo.Torej bi moral trgovec ali pa distributer povedati kakšen je COP za določen tip črpalke ali pa klime.Do sedaj sem moral sam računati kakšno je to razmerje med vloženo energijo in kaj dobiš ven.Upam da imam prav, če ne me dopolni.lep pozdrav
Cena klim je sedaj tako ugodna, ker je svetovna razprodaja! Prepovedana bo prodaja klim, ki imajo SEER manjši od 14, kar so določili novi predpisi. Vsi se hočejo znebiti zalog.
Saj dajejo podatke o COP, le da malo pretiravajo.
Podatke lahko preverimo s testiranjem.
Testiranje toplotnih črpalk ni posebna umetnost.
Toplotna črpalka ima zunanjo enoto in pa tank za vodo.
Nekateri testirajo tako, da v 200 litrski tank nalijejo 172 litrov vode ogrete na 30 stopinj C, ker se tam doseže najboljši izkoristek. Vklopijo črpalko in čakajo, da se ogreje, recimo za 10 stopinj, torej na 40. Ob tem merijo porabo toka v zunanji enoti.
Recimo, da nam števec pokaže, da smo za ogretje 172 l vode za 10 stopinj porabili točno 0,5 kW ure.
Sedaj moramo tudi toploto vode prikazati v kW urah. To je z uporabo kilokalorij preprosto. 172 litrov x 10 stopinj je 1720 kilokalorij. 1 kW ura pa ima 860 kilokalorij. Delimo torej 1720 z 860 in dobimo 2 kW uri toplote. Pol kilovatne ure nam je dalo 2 kilowatni uri, 4 krat več, torej je izkoristek, COP, 4.
Pri različni temperaturi vode je tudi COP različen. Jaz sem mojo testiral pri temeperaturi vode 10 stopinj in ogreval na 55 stopinj pri 4 stopinjah zraka. Zelo slab rezultat, le 1,8 je bil COP. Podatki pa so bili 1,3 kW INPUT in 3 - 5 kW Outputa.
Je pa nekaj zelo nerodno. Ne moreš je prej testirati, dokler je nimaš.
LP