STROJNISTVO.com • Poglej temo - Razvitje plašča na ravnino

Razvitje plašča na ravnino

3D CAD program - enostaven za uporabo vendar zelo zmogljiv. Vprašanja, komentarji...

Moderator: -M-

Razvitje plašča na ravnino

OdgovorNapisal/-a Freakylion » 5.6.2025 19:40

Lep pozdrav,

Ali kdo zna razviti v ravnino pripeti model? Lahko tudi samo surface. Važno je, da dobim plašč na ravnini z vsemi izvrtinami, da ga bom lahko sprintal.

Če naredim surface ga ne morem razviti, ker surface z lukjnami ni moč razviti. Če lukenj ni ga lahko razvijem. Meni pa je ravno pomembna pozicija lukenj. Sem poskusil na surface narediti samo sketch, ampak se ta pri razvitju ne prenese.

V sheet metal ne znam pretvoriti, da bi potem razvil pločevino.

Druge ideje nimam.

Hvala.
Priponke
Naslon.zip
(161.64 KiB) Prenešeno 199 krat
Freakylion
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Razvitje plašča na ravnino

OdgovorNapisal/-a Uporabniško ime » 5.6.2025 21:18

Luknje odstraniš iz modela. Odloči se katero stran boš razvijal; notranjo ali zunanjo. Verjetno najboljše tista ki je naležna površina z okvirjem. Narediš offset surface z razdaljo 0mm. Potem pa na to površino projeciraš mrežo: recimo skica: vodoravne in navpične črte, ki imajo presečišča v centrih predvidenih lukenj. Uporabiš Split line - projection na vse površine.
Dobiš površino ki pa je sedaj sestavljena iz več manjšin površin, z stičišči v centrih lukenj.
Surface flatten: naklikaš vse površine, izbereš nek fiksni rob in pod Additional Entities izbereš vse črte -stičišča na površinah. (Accuracy daš na High - ampak dlje časa rabi).
Površino daš thicken .
Poleg razvite površine dobiš še skico s črtami. In s tem si pomagaš da narediš luknje. Moraš na roke dat točke na vsa presečišča, pa uporabiš sketch driven pattern.
Tako bi jaz naredil. Če kdo pozna boljši način, tudi mene zanima?
Uporabniško ime
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Uporabniško ime » 5.6.2025 22:35

Popravek: Kateri offset narediš je odvisno od material in postopka krivljenja. Ali se material rajši raztegne na zunanji površini ali pa se rajši skrči na notranji površini. Ali pa se malo raztegne in malo skrči. Idealno iščeš nevtralno površino - kjer se niti ne skrči in niti ne raztegne. Pri krivljenju pločevine to razmerje med skrčkom in raztegom oz pozicijo nevtralne ravnine opisuje K-faktor.
Verjetni je za začetek najbolje vzeti offset da je na sredini debeline naslona.
Torej za debelino 2mm: offset 1mm.

Malo sem še razmišljal; alternativni postopek, ne vem če dela, bi moral probati.
- Vzameš komad z luknjami, narediš ta offset surface.
Potem daš Surface flatten površine, pod Additional Entities naklikaš luknje in mogoče tudi vse robove površine?
Razvita površina bo sicer imela deformirane luknje, ampak Skica ki jo poleg dobiš, pa bi mogoče imela luknje pravilno narisane, in če so tudi robovi, narediš samo še preprost extrude in imaš narejeno.
Nisem ziher za ta postopek, bi moral probati
Uporabniško ime
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Freakylion » 6.6.2025 6:41

Lep pozdrav,

Hvala za podroben opis. Sicer nisem najbolj spreten v Solidworksu ampka mislim da bom lahko sledil opisu. Javim rezultat.

LP
Freakylion
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 6.6.2025 20:38

razvijanje plaščev valjev , stožcev, itd, delam v mojem programu s sheetmetalom - pločevinami, kje je problem, daj gor risbo skico ali model, da vidimo..., drugo je vse odkrivanje tople vode...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 7.6.2025 5:41

vili napisal/-a: valjev, stožcev, itd, delam v mojem programu s sheetmetalom -

Kako pa razviješ, če je rahlo bombirano ( ladijsko krmilo, ... sod ...) ali če to ni del pravilnega telesa (prekritje dveh nevzporednih podobnih parabol = ravno letalsko krilo, ...)?
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 7.6.2025 6:23

sem imel enkrat en malo čuden primer pa sem naredil s površinami, ni šlo s pločevinami, bom skušal najti, če bom uspel...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 7.6.2025 8:28

vili napisal/-a:sem imel enkrat en malo čuden primer pa sem naredil s površinami,.

Ni se treba truditi, nisem zainteresiran. Sem pa porabil nekaj časa za iskanje teh možnosti okrog leta 2014. En sorodnik je kot projektant začetnik dobil nalogo, naj najde možnost proizvodnje takih oblik. Brez problema sem mu pomagal, da sva našla rešitev. V teh letih bi kakšen program lahko že imel možnost računalniškega postopka.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 7.6.2025 9:35

ja pred 10 leti so programi to že znali, ta moj primer ima tudi že kar dolgo brado...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a favorites » 8.6.2025 6:35

Zdavo
V prilogi imaš razvito
Naslon_razvita.rar
(715.97 KiB) Prenešeno 214 krat

razvita.png
razvita.png (115.01 KiB) Videno 11326 krat
Lp
favorites
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 8.6.2025 8:33

favorit:
ja to je to, nič lažjega kot to...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tehnik » 8.6.2025 8:55

briši
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Uporabniško ime » 8.6.2025 13:09

favorites napisal/-a:Zdavo
V prilogi imaš razvito
Priponka Naslon_razvita.rar ni več na voljo

Priponka razvita.png ni več na voljo

To je tako na hitro. Pa si videl kakšna je oblika lukenj po razvitju? Niso okrogle.
Tudi če daš Accuracy do konca na High, niso okrogle. In potem tudi težje določiš centre lukenj na razvitem plašču.
In kot je op napisal, mu je pomembna pozicija lukenj.
Priponke
p1.JPG
luknje
p1.JPG (21.09 KiB) Videno 11282 krat
Uporabniško ime
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a favorites » 8.6.2025 16:17

Uporabniško ime napisal/-a:
V prilogi imaš razvito
Naslon_razvita.rar

razvita.png

To je tako na hitro. Pa si videl kakšna je oblika lukenj po razvitju? Niso okrogle.
Tudi če daš Accuracy do konca na High, niso okrogle. In potem tudi težje določiš centre lukenj na razvitem plašču.

Haha, vem kakšna je luknja zaradi mreže. Za določit pravilno pozicijo lukenj je pa tudi minutka dela.

Sploh pa je to posledica slabo narejenih izvrtin na zakrivljenem modelu. Če si vzameš minutko dve in jih pred ravnanjem urediš bo tudi raztegnjena dobra. Nič lažjega. ;) Tako da ni neka znanost to naredit.
Lp
favorites
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Uporabniško ime » 8.6.2025 18:43

favorites napisal/-a:
Uporabniško ime napisal/-a:
V prilogi imaš razvito
Naslon_razvita.rar

razvita.png

Haha, vem kakšna je luknja zaradi mreže. Za določit pravilno pozicijo lukenj je pa tudi minutka dela.

Sploh pa je to posledica slabo narejenih izvrtin na zakrivljenem modelu. Če si vzameš minutko dve in jih pred ravnanjem urediš bo tudi raztegnjena dobra. Nič lažjega. ;) Tako da ni neka znanost to naredit.

Meni zgledajo luknje na zakrivljenem modelu vredu: okrogle, fi 6,5mm.
Me pa zanima kako bi jih moral urediti, da bodo v raztegnjenem stanju okrogle?
Če lahko pokažeš kako se to naredi?
Me zanima kaj je najhitrejši postopek, ker enkrat sem nekaj podobnega delal, pa je bilo 30+ lukenj in pa še ukrivljenost v dveh smereh in mi je vzelo kar nekaj časa. In luknje v raztegnjenem stanju so morale biti okrogle, ker drugače jih program za izdelavo ni zaznal.
Uporabniško ime
Sodelavec
Sodelavec

Naslednja

Vrni se na SolidWorks

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov