STROJNISTVO.com • Poglej temo - Razvitje plašča na ravnino

Razvitje plašča na ravnino

3D CAD program - enostaven za uporabo vendar zelo zmogljiv. Vprašanja, komentarji...

Moderator: -M-

Re: Razvitje plašča na ravnino

OdgovorNapisal/-a Freakylion » 9.6.2025 7:12

favorites napisal/-a:Zdavo
V prilogi imaš razvito
Naslon_razvita.rar

razvita.png

Najlepša hvala. Ali lahko prosim narediš printscreen kako si pretvoril v sheet metall?
Jaz ga nikakor ne znam.

Hvala.
Freakylion
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 9.6.2025 7:24

Uporabniško ime napisal/-a: luknje v raztegnjenem stanju so morale biti okrogle, ker drugače jih program za izdelavo ni zaznal.

Nimam možnosti uporabljati tovrstne programe in tudi ne poznam postopka.
Kar se tiče izdelave luknje na iztegnjeni pločevini pa le: je treba upoštevati položaj in obliko luknje v realnem (ukrivljenem) stanju. Najpogosteje so okrogle, pravokotno na ukrivljeno površje; te so na razviti pločevino nekoliko ovalne, raztegnjene v smeri krivine. Za ostale vrste (poševne, kvadratne, ...) je treba upoštevati spremembo zaradi razvitja pločevine. Če morajo na zahtevo programa luknje biti okrogle, je treba drugačne posebej oblikovati, program pa ti poda le lokacijo sredine .
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 9.6.2025 8:28

pa majstore, daj za božjo voljo, gor model, da se vidi, kaj za enega boga sploh imaš..., a je to morda za naso ali za muska...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Uporabniško ime » 9.6.2025 20:23

vili napisal/-a:pa majstore, daj za božjo voljo, gor model, da se vidi, kaj za enega boga sploh imaš..., a je to morda za naso ali za muska...

Imaš model v priponki v prvem postu od @Freakylion.

Sicer sem malo nasmetil @Freakylion-ovo temo, ampak sem upal da bo kdo dal kakšno hudo rešitev tega problema, s tem da bodo tudi luknje okrogle v razvitem stanju.
Mogoče tega sicer on ne rabi, ampak mene zanima? kot nadgradnja njegovega vprašanja.

Ker sem se srečal s podobnim problemom nekaj let nazaj, sicer je šlo za usnje, oblike podobno ukrivljene kot v tem primeru, pa še rahlo ukrivljeno po drugi osi, z cca 30 luknjicami: nekaj po obodu in nekaj tudi po površini. Želja je bila da se izdela za vsak komad samo en sekalni nož, ki ima poleg zunanje oblike tudi luknjače za luknje; se pravi se vse odreže na enkrat in je to to. In podjetje ki izdeluje te sekalne nože, so rekli da morajo te luknjice (~fi3 mm) biti točno okrogle, drugače ne morejo izdelati.
Sem se malo namatral, in sem potem našel rešitev, ampak proces ni najbolj eleganten in robusten, potem ko sem še delal kakšne popravke oblike in spreminjal število lukenj, se funkcije podrejo, in je treba vsakič na novo narediti surface flatten in postavitev lukenj na presečišča črt (vsakič 30 na vsakem komadu, potem pa vzame kar nekaj časa). Upam da bo kdo imel kakšno boljšo rešitev, ki bi jo prikazal na primeru od @Freakylion.

Upam da bo @favorites pokazal kako se naredi.
Uporabniško ime
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a tehnik » 10.6.2025 6:25

Če so luknje v območju krivljenja, ne morejo biti v razvitem položaju okrogle ampak elipse. Kar imam jaz izkušnje sem moral vedno popraviti takšne kose v Acad-u. Dxf datoteko, ki jo dobiš iz 3D modela v Acad-u preveriš, da so vse linije zaključene in oblike, ki jih prepozna program za razrez: line, ellipse, spline... Če so točke ali kakšne druge oblike, jih program ne prepozna.
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 10.6.2025 9:15

Vi luknjo že v modelu oblikujete v elipso, da bo po krivljenju postala okrogla? Je to normalna praksa? Je sploh potrebna?

- ker - je K faktor vedno neznanka. Kwa ti potem nuca doktorska disertacija okoli luknje .. :o
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tehnik » 10.6.2025 10:27

Model krivljenega kosa se dela ves čas v krivljenem stanju. Tudi luknje delaš v krivljenem stanju. Razvita oblika je potem pomembna za izdelavo. Večkrat ima program za razrez preoblem prebrati te nepravilne oblike, zato je potrebno te detajle ročno popravit v ACAD-u. Vsaj jaz imam takšne izkušnje. Lahko pa delaš model krivljenega kosa kot ga naredijo mojstri v delavnici. Najprej ravna plošča in potem krivljenje. Ampak potem moraš narediti večje luknje, če so v območju krivljenja.
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 10.6.2025 11:25

Seveda, razumem. Verjetno je tu v govoru masovna produkcija. Za maloserijsko bo brezveze.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 10.6.2025 11:57

tehnik:
sem premetal kar nekaj pleharije, pa se nisem nikoli zajebaval z deformacijami pri razvitih flehah, in so mi laserji in plazne vedno znali prebrati ali dxf.e ali stp- je, nekaj komlicirate..., tistega zip-a mi pa ne uspe odpreti, žal...
Zadnjič spremenil vili, dne 10.6.2025 12:32, skupaj popravljeno 2 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tehnik » 10.6.2025 12:28

Super zate vili. Tudi meni je jasno na kaj je treba paziti za razrez. So me pa prosili iz tehnologije, da sem popravljal dxf datoteke, ki so jih dobili od naročnika.
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 10.6.2025 12:29

briši...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 10.6.2025 12:35

Demz napisal/-a:Vi luknjo že v modelu oblikujete v elipso, da bo po krivljenju postala okrogla? Je to normalna praksa? Je sploh potrebna?

Odvisno od namena uporabe = razlika med dejansko okroglo luknjo in sornikom. To pomeni, da moraš ovalnost luknje delati glede smeri luknje v v upognjenem stanju glede na pravokotnost na pločevino v sredini upogibanje (največje odstopanje krivine od tangente čez konca pločevine) ter debeline pločevine ( a - b elipse = D (=a) *(1- cos(fi) + t * sin(fi). Vrednost po tej formuli ti reši dilemo, ali delati eliptično luknjo na še ravni pločevini.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 10.6.2025 12:48

Pa se vi pogovarjate o krivljenju ali preoblikovanju?
Krivljenje (ki je tudi preoblikovanje), se za moje razumevanje izdeluje na preši z nožem in prizmo in so možne samo ravne linije.
Preoblikovanje je pa druga zgodba. To ponavadi navadni modelirniki ne znajo oz. v zelo omejeni obliki.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Freakylion » 10.6.2025 13:06

Lep pozdrav,
Mene pa še vedno zanima, kako je @favorites uspel razviti. Iz slike je razvidno, da je poleg sheet metal uporabil tudi surface, ki ga je razvil ter nato nazaj v debelino. Ali lahko kdo razloži postopek?
Hvala.
Priponke
razvita.png
razvita.png (115.01 KiB) Videno 9595 krat
Freakylion
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tehnik » 10.6.2025 13:16

Verjetno je uporabil modul SheetWorks:
https://www.youtube.com/watch?v=rTLvnubAxNc
tehnik