STROJNISTVO.com • Poglej temo - Razvitje plašča na ravnino

Razvitje plašča na ravnino

3D CAD program - enostaven za uporabo vendar zelo zmogljiv. Vprašanja, komentarji...

Moderator: -M-

Re: Razvitje plašča na ravnino

OdgovorNapisal/-a Freakylion » 10.6.2025 13:25

OK, tega pa nimam. Vsaj predvidevam, da ni standardno v Solidworksu.
Freakylion
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 10.6.2025 13:30

grega09 napisal/-a: Krivljenje (ki je tudi preoblikovanje), se za moje razumevanje izdeluje na preši z nožem in prizmo in so možne samo ravne linije. Preoblikovanje je pa druga zgodba.

Krivljenje je lahko tudi med vsaj 3 valji. Kaj pa kovaško krivljenje?
K preoblikovanju štejemo tudi kovanje.

PS: za izdelavo bombiranega soda (serijska proizvodnja) lahko uporabimo za krivljenje bombirane valje. Med postopnim valjanjem prihaja do plastične deformacije tudi v smeri osi valjev. Ali računalnik obvlada tudi tako razvitje pločevine?
Zadnjič spremenil Žerjavar, dne 10.6.2025 13:42, skupaj popravljeno 2 krat.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 10.6.2025 13:32

Žerjavar napisal/-a:
Demz napisal/-a:Vi luknjo že v modelu oblikujete v elipso, da bo po krivljenju postala okrogla? Je to normalna praksa? Je sploh potrebna?

Odvisno od namena uporabe = razlika med dejansko okroglo luknjo in sornikom. To pomeni, da moraš ovalnost luknje delati glede smeri luknje v v upognjenem stanju glede na pravokotnost na pločevino v sredini upogibanje (največje odstopanje krivine od tangente čez konca pločevine) ter debeline pločevine ( a - b elipse = D (=a) *(1- cos(fi) + t * sin(fi). Vrednost po tej formuli ti reši dilemo, ali delati eliptično luknjo na še ravni pločevini.

Tu je plastična deformacija. Seveda se lahko gremo integrirati luknjo itd, ampak, a je to sploh potrebno? Oz, kdaj bi pa bilo? Ljubi bog, upoštevajmo še debelino materiala ... katera mašina bo to prežvečila? :o
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 10.6.2025 13:34

iščem knjigo preoblikovanje prof. kuzman-a pa je nenajdem, ma naj gre u 3 pm..., ja kuzman je bil pa teh. v uniorju, tam so pa kar nekaj 100 T prekovali..., problikovali...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 10.6.2025 13:37

Če bi šov na dile ... tam imamo ponavadi ...

Čeprov .. ne bo pomagalo. To so bili še zreli časi, ko so točno vedeli, kaj delajo.

Je pa @uporabniško ime lepo opisal, kaj se z luknjo zgodi, če je material npr. usnje ! Tako da - ups za moj komentar.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a favorites » 10.6.2025 14:43

Freakylion napisal/-a:Lep pozdrav,
Mene pa še vedno zanima, kako je @favorites uspel razviti. Iz slike je razvidno, da je poleg sheet metal uporabil tudi surface, ki ga je razvil ter nato nazaj v debelino. Ali lahko kdo razloži postopek?
Hvala.

Drevesna struktura :D

1. Uporabljena je fukcija "surface flatten". Je pa res da ta fukcija deluje samo na SW Premium

2. Ko dobiš surface pa le tega pretvoriš v body. Lahko z surface thicken ali pa na površino narišeš skico in extrudaš oz narediš sheet metal.

3.Popraviš luknje in to je to. Glede na zakrivljenost kosa (ne bo jih grozno potegnilo) se nebi ukvarjal z elipsatimi luknjami in bi pač te (pofelšane :P ) popravil v lepo okrogle.
2025-06-10 15_47_54-Window.png
2025-06-10 15_47_54-Window.png (289 KiB) Videno 21452 krat

V drevesni strukturi vidiš kako sem delal.

nakoncu lahko še preveriš deformacijo. Klikneš z desno tipko na površino in "deformation plot"
Lp
favorites
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Uporabniško ime » 10.6.2025 22:28

Freakylion napisal/-a:Lep pozdrav,
Mene pa še vedno zanima, kako je @favorites uspel razviti. Iz slike je razvidno, da je poleg sheet metal uporabil tudi surface, ki ga je razvil ter nato nazaj v debelino. Ali lahko kdo razloži postopek?
Hvala.

Predvidevam, da je najprej poskusil pretvoriti v Sheetmetal, da bi preko tistih orodij razvil površino. To ni delovalo, ampak tisti sheet-metal znakec je ostal. To nima nobenega vpliva ali povezave s funkcijo Surface flatten, ki jo je potem uporabil za razvoj površine. Tisti sheetmetal znakec lahko ven zbriše pa se nič ne bo zgodilo.
Surface flatten se ne nahaja pod sheetmetal zavihkom, ampak pod Surfaces.
Zgoraj desno v solidworksu imaš tudi Search (tam klikneš puščico dol in izbereš Commands, če ni že izbrano), in vtipkaš funkcijo ki jo iščeš: Surface flatten.
Drugače so pa tudi čisto vse funkcije v menijih Insert ali Tools, samo poiskat jih je treba.
Mislim da bi morala tudi čisto osnovna verzija imeti to funkcijo.

Iz tvojega prvega posta iz začetka te teme sem sklepal, da si to funkcijo že sprobal, pa da nisi bil zadovoljen z luknjami? Napisal si da površino lahko razviješ, če ni lukenj. S katero funkcijo pa?
Glede na to da ti zdaj @favorites-ov postopek ni jasen? ali nisi tako delal?
Uporabniško ime
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Freakylion » 12.6.2025 9:36

Hvala obema!!!

Delal sem natančno tako. Težava je v tem, ker mi surface ni hotelo raztegniti zaradi lukenj. Izbral sem lahko samo surface brez lukenj. Pripenjam sliko. Če jih ni bilo, se ga je dalo. Mi je pa sedaj dala misliti izjava premium. Uporabljal sem premium verzijo ampak 2014.

Sedaj sem poskusil na 2024 in deluje!!!!!!!!!!
Če bi mel novejšo verzijo na začetku bi že v prvo šlo.... Vsaka šola nekaj stane.

Hvala še enkrat.

Aja, pa Professional verzija ima funkcijo surface flatten zamrznjeno....
Priponke
Brez naslova.jpg
Brez naslova.jpg (163.87 KiB) Videno 21310 krat
Freakylion
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na SolidWorks

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost