STROJNISTVO.com • Poglej temo - Plača konstrukter-razvojnik

Plača konstrukter-razvojnik

Tukaj lahko objavite kakršnokoli šalo, anekdoto ali kaj drugega na temo strojnikov v industriji ali na sploh.

Moderator: -M-

Re: Plača konstrukter-razvojnik

OdgovorNapisal/-a grega09 » 13.6.2025 21:43

Če bi jaz imel popoldanski s.p. bi si pač rekel, da bi rad imel nekje 2000€ na mesec iz tega dela. Recimo, da med in ob šihtu narediš nekje 40 do 50 ur na mesec in je to to. Simpl matematika. Ni treba pa nikomur vedeti, koliko je urna postavka na koncu.

Tisto s fiksno ceno velja za dela, ki so ti znana in jih imaš res naštudirana. Drugače je mogoče malo bolj pametno delati na uro, ker se lahko vse dodatno pač zakasira po urah.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 14.6.2025 7:54

polni sp; moraš kar malo poračunati, celoten prihodek in pa obveznosti na ta prihodek, pomemben je prispevek za penzijo, jaz sem zadnjih dest let plačeval minimalca, ker sem imel prejšnje povprečju dovolj visoko, si je pa to izmislila moja računovodkinja, ja je dobro se posvetovati z njimi, da nisi prepameten...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 14.6.2025 9:18

vili napisal/-a:polni sp; moraš kar malo poračunati, celoten prihodek in pa obveznosti na ta prihodek, pomemben je prispevek za penzijo, jaz sem zadnjih dest let plačeval minimalca, ker sem imel prejšnje povprečju dovolj visoko, si je pa to izmislila moja računovodkinja, ja je dobro se posvetovati z njimi, da nisi prepameten...

Nihče ne more vedeti, koliko je pametna naša vlada oz. njen spiz. Ker že vseskozi mojo celotno življenjsko dobo priročno spreminjajo formulo za izračun. Kakor jim pravkar zapaše, vsakokrat pa v smislu zmanjšanja. Ob dejstvu, da vsak redno zaposlen delavec vplačuje v sklad torej 15,5+8,85%, skupno torej 24,35%, kar je za mene 1/4 plače skozi vso delovno dobo.

Računovodje vedo samo gole številke in zavarovanje samega sebe, ker so ob svojem delu tudi (malce) odgovorni. In čisto nič več! :evil:

Prijatelj se je pred nekaj leti pravkar upokojeval: " ... še dva meseca imam, :D :D ".
-"Ja, koliko so ti pa naračunali penzije?"
-"380,00 Ejev :D "
-"Kwa boš s tem, saj niti za štrik nimaš, da bi se pristojno obesil nekam ... :-? "
-"Saj ni tako hudo. Minimum je pa 640,00 Ejev, torej bom toliko dobival. Pa moja njivica, pa kravica in prašič v hlevu ..."

Bom rekel oguljeno frazo: KDO tu komu laže? Narod pa pohleven kot ovčke. :evil: Ob živem telesu!
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 14.6.2025 15:39

Čeprav se tistile zgornji zapis morda zdi kot navadno zabavljanje, v bistvu to tudi je. Ker - z minimalno pokojnino človek ne more dostojno preživeti. Da vsaj približno dostojno živi, je penzionist prisiljen še naprej nekako služiti denar. To pa država tretira kot "delo na črno"! :evil:

Taka država je šit. Državo smo mi naredili in obstaja zaradi nas. Obnaša se pa, kot da smo mi zaradi nje :roll: .
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 14.6.2025 21:22

Tu moraš malo pogledati z več strani. Večina lastnikov s.p.-jev gre zavestno na minimalne prispevke, torej to tudi kasneje pomeni nekaj, kar moraš sprejeti.
Jaz tudi ne vem, če bom crknil, ko plačam za dva vsak mesec skoraj 10.000€ za plačo. Pol se pa pejd...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 14.6.2025 22:01

Ni vsak s.p. Pa tudi če je, bo zelo hitro po njem in hkrati po vsej njegovi imovini, saj odgovarja s spodnjimi gatami vred. Precej drugače kot je pri direktorju doo-ja ali zgolj zaposlenem navadnem delavcu kjer koli. Cela družina bo nayebala zaradi nespametnega sp-ja in ne samo on kot posameznik.

Resnica je pa tudi, da je vsaj pol zaposlenega prebivalstva v Sloveniji na minimalnih plačah. To se je zgodilo ob osamosvojitvi 91. leta oz. tistih mladostniških časih divje mlade državice. Kako boš ob minimalni plači in z njo tudi minimalnih plačanih prispevkih zagotovil dostojen servis v starosti ali bolezni? Hkrati pa nesorazmerno bogatenje brez meja nekaj ekstremnih posameznikov? Pa nimam nič proti njim, če bi dostojno plačevali zaposleni kader - pa ga ne!

V tem je problem. Država molze samo rajo, ker ve, da je neizobražena in zato lahko vodljiva. Takoj ko je junec malce bolj situiran, ga pa raje pusti pri miru. Znanje iz ekonomije bi moralo biti vzporedna izobrazba vsakemu tehničnemu poklicu.

Če hočeš imeti bogato državo, moraš omogočiti imeti bogate državljane. Simpl, za normalnega gospodarja. Pravim, za normalnega, ne pa glupo državo, kjer se vsi samo grebejo okoli stolčka s kremplji in komolci.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 15.6.2025 0:31

Za začetek vprašanje, katera država danes je pa še normalna oz. ni glupa in je dober gospodar, kot omenjaš?

Tisto o pol države na minimalcu je pa mogoče res na papirju, v praksi pa pustimo raje. Malo se sprehodi po državi in si poglej kako ljudje živijo - hiše, vozni park, dopusti, itd. Se ti zdi, da bi to šlo z minimalci? Še s povprečno plačo si daleč od tega. Tudi dvomim, da vse to krijejo pufi.

Drugače pa normalno, davki niso problem. Če jih plačam veliko, pomeni da sem bogat, kar ni slabo. Samo v Sloveniji je to razmerje malo pokvarjeno. Recimo jurja neto bo minimalc počasi, jurja pa pol neto je povprečje, dva jurja neto si pa že bogat. Pa kdo si norce iz koga dela? Dejstvo je pa, da boš največ davka pobral na masi. Tisti, ki imajo pa nekaj več, imajo pa tudi hitro dostope do optimizacij, ki jih normalni ljudje lahko samo sanjajo. Toliko o znanju ekonomije. Eni ga imajo. Je pa fajn da imaš še denar prej.

Ko pa jaz rečem, da se ne taknem resnega inženirskega dela pod 3000 neto, me pa vsi gledajo kot da sem iz lune padel. Svašta pička rodi, a para neče, bi rekli vi v starih cajtih.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 15.6.2025 8:26

Ne pozabiti, da nas je samo 2 milijona. Od tega nas je samo 300.000 v gospodarstvu, ki "delamo" denar. 700 tisoč jih je v javnih in državnih službah, ki "ne delajo" denar. Preostali milijon je penzionistov in otrok/vzdrževalnih članov.

Kolikšnja bi torej morala biti vrednost delovne ure (v gospodarstvu, ki je realno edino ki vleče voz), da bi bila država samozadostna? Brez vsakoletnega pufanja itd, ki je naraslo skorajda že do vesolja?

Aja, od teh 300 tisoč v gospodarstvu lahko šteješ morda zgolj 5 - 8% pozitivnih. Vse ostalo je na puf. :roll:

Saj gre ... dokler bo šlo. ZATO trdim, da nismo gospodarji. Delamo samo kratkoročno. Najbolje s subvencijami, evropskimi če se le da. Država je pa tista !! - "V smislu socialnega miru" itd. :roll:

Vsakič ko grem preračunavat fiksne stroške dela (redno zaposlenega delavca, pa če kaj naredi ali pa ne), se z mojo (Andrejo, računovodkinjo (o.p.)) zapneva, koliko jih je. Jaz pridem do cifre okoli 26 Eur/h, ona pa nekaj čez 18. Je že v redu, to je samo fiksni strošek. Kje je preostalo? In - kaj se zgodi, ko boš stranki predstavil, da je tvoja (firmina) del. ura vredna od 35 Ejev naprej? Glede na dejstvo, da imamo 50 - 60% prebivalstva na minimalnih plačah? :o
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a strojnik-13 » 16.6.2025 6:40

Vidim, da je tema kar pereča, nekaj dni nisem imel časa pogledat, pa ste se eni kar konkretno razpisali. Tako, da hvala, je zanimivo branje.

grega09 napisal/-a:Če bi jaz imel popoldanski s.p. bi si pač rekel, da bi rad imel nekje 2000€ na mesec iz tega dela. Recimo, da med in ob šihtu narediš nekje 40 do 50 ur na mesec in je to to. Simpl matematika. Ni treba pa nikomur vedeti, koliko je urna postavka na koncu.

Tisto s fiksno ceno velja za dela, ki so ti znana in jih imaš res naštudirana. Drugače je mogoče malo bolj pametno delati na uro, ker se lahko vse dodatno pač zakasira po urah.

No tako sem tudi sam mislil, če bi mi uspelo dobit po 2000 na mesec, bi bil že kar zadovoljen. sicer sem računal na to, da bom oddelal vsaj tam okoli 80-100 ur na mesec, poleg redne službe. Ampak pustimo to, kolikor se naredi se pa naredi, pa tudi če je manj od tega.

Sem se pa v tem času tudi uspel dogovoriti za nekaj razgovorov, pa bom videl kako bo šlo. Če bodo novice vzpodbudne, vam sporočim.
strojnik-13
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a grega09 » 16.6.2025 12:11

Demz napisal/-a:In - kaj se zgodi, ko boš stranki predstavil, da je tvoja (firmina) del. ura vredna od 35 Ejev naprej? Glede na dejstvo, da imamo 50 - 60% prebivalstva na minimalnih plačah? :o

Zato pa so d.o.o.-ji, s.p.-ji, popoldanski s.p.-ji. Pri prvih dveh je en kup davčnih optimizacij možnih, če sistem poznaš, tretji je pač za zraven ob šihtu, kdor hoče, da je vse po črki papirja. Saj ni nič izven zakona, če tako delaš. Potem je pa še fuš, ki pa marsikomu spet pokrije veliko vsega, še posebej pri bolj ročnih, fizičnih in mojstrskih delih.
To govorim bolj za posameznike, če imaš veliko zaposlenih, je problem. Tam se pač v kapitalizmu drugače služi denar, npr. imaš firmo za oskrbo kafeavtomatov in 20 posameznikov, ki jim poleg minimalca pobereš še vse ostalo, da je potem lahko vse tvoje. Kruto, ampak tako to deluje. Če se moraš pa z ljudmi ukvarjati, delati, imaš pa en kup problemov. Nekako te reši edino, če ti je gradnja posla kot celote izziv. Če imaš pa posel samo za to, da prodajaš storitev v kateri si dober, zna biti pa že težko.

Glede urne postavke - ja, nekako je pač treba. Kot sem rekel, drugače naj grejo pa drugam. Je pa fajn, če imaš en kolikor toliko ziher šiht za osnovo, malo delaš na svoji nepremičnini in to je to.

Kaj pa bo, ko enkrat ne bo šlo več, me pa počasi ne briga več. Tudi če bi me, se ne bo nič spremenilo. In ni čisto nobene potrebe, da bi bil odgovoren za svet okoli sebe, razen za najbližje.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 16.6.2025 15:16

Zato pa so d.o.o.-ji, s.p.-ji, popoldanski s.p.-ji. Pri prvih dveh je en kup davčnih optimizacij možnih, če sistem poznaš, tretji je pač za zraven ob šihtu, kdor hoče, da je vse po črki papirja. Saj ni nič izven zakona, če tako delaš.

A si kdaj imel sp ali doo in si optimiziral ???? To so samo pravljice. Tisti ki delajo (sem tudi jaz preko 20 let) za druge d.o.o., je s. p. je ... morajo izdati račun, ne zaradi sebe, temveč ker kupec hoče račun za uveljavljanje stroška, torej nižanja svojega dobička in s tem davka. Optimizirajo lahko samo tisti, ki delajo direktno za fizične osebe (gostilne, bifeji, frizerji -dokler ne pride inšpektor po storitev, :evil: pa mizarji, zidarji in še kdo. V strojništvu pa na črno lahko zelo malo prodaš. !!! Kako osovino za traktor za soseda, narediš zastonj...
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 17.6.2025 7:34

Davke lahko optimizirajo velike firme, ki si lahko privoščijo dobre davčne svetovalce in da jim še kaj ostane, davčne svetovalce, ki so se sposobni bosti z državami.
Za te zadeve mora biti mednarodna firma, pretakaš denar tja, kjer je bolj ugodno, pod pretvezo raznih svetovanj, licenc, avtorskih pravic, intelektualne lastnine,.... skratka mešanje megle in zakrivanja davčnih sledi.
Ena mala firma, katere rezultat so izdelki, težje davčno optimizira, prodajati moraš storitve in podobno.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 17.6.2025 7:58

Magnum, imam d.o.o. zadnjih 10 let, tako da nekaj malega vem, veliko pa spet ne. Sem pa inženir in me poslovna komunikacija tepe. Če mi kaj ne paše in vem da imam prav, pošljem tudi stranko hitro v k*urac, če je treba, kar ni ravno najbolje za posel :D . Zadnje čase vedno bolj razmišljam, da bi pustil vse skupaj in si našel ziher šiht na breme davkov in imel zraven odprt popoldanski s.p. in to je to. Dela je dovolj za takšne, pa firme si to še lahko nekako privoščijo, za sodelovanja kot polni d.o.o. ali s.p. pa večinoma nimajo denarja. Pa odpreš in zapreš ga po potrebi in še tam nekaj prihraniš glede prispevkov.

V Sloveniji se pač pozna to optimizacijo, kot si napisal, obrtniško. Frizer na koncu meseca pogleda koliko keša ima v žepu in za nazaj napiše račune in malo pazi, da stroške pokrije. In večina vseh ostalih obrtnikov.
Glede optimizacij. Gre, sem govoril z osebo, ki se s tem svetovanjem za podjetja ukvarja, ampak moraš imeti tudi kot malo podjetje nek zgleden prihodek, da se splača s tem ukvarjati, ker drugače je več časa vrženega stran. So pa tu vse stvari črno na belem in ni nič kontra zakonom. Kot že verjetno veste, so si nekateri zakone napisali tako, da jim koristijo. Ostali pa to počasi izvohajo.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 3.7.2025 20:01

Sem malo pogledal oglase.... Kaj ni tole malo overkill, za malo cevi vlečt okol :)

https://www.strojnistvo.com/zaposlimo-s ... istva.html

Recimo, da so ga uredu na faksu naučili in glede kakšen potencial ima tak absolvent? Ali se samo meni zdi :)
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 3.7.2025 22:12

Kakšen overkill? Strojne inštalacije so čisto resna zadeva in verjetno še največji potencial za strojnega inženirja energetika za šihte menjavati po Sloveniji. Poglej koliko se gradi.

Pa saj bolj malo piše v oglasu, kaj pa veš kaj se bo delalo.

Drugače je pa danes bolj važno, da se prodaja. Lahko greš panelne ograje projektirati za 80€/h. Večinoma več kot marsikatero bolj odgovorno projektiranje.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Iz življenja strojnikov

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost