STROJNISTVO.com • Poglej temo - razlika med maskami

razlika med maskami

Vsa ostala vprašanja, mnenja... (kar ne spada v zgornja področja lahko objavite v tem forumu: GOSPODARSTVO, POLITIKA...)

Moderator: -M-

razlika med maskami

OdgovorNapisal/-a clovek » 3.7.2025 22:34

Sprašujem za staro JNA gas masko M1 ali novejšo M2.
Bila je verzija za vojsko in verzija za civilno zaščito.
So bile za civilno zaščito narejene iz slabšega materiala, z manjšim navojem za filter ali kakšna je bila razlika?
clovek
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: razlika med maskami

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 4.7.2025 11:56

clovek napisal/-a:Sprašujem za staro JNA gas masko M1 ali novejšo M2.
Bila je verzija za vojsko in verzija za civilno zaščito.
So bile za civilno zaščito narejene iz slabšega materiala, z manjšim navojem za filter ali kakšna je bila razlika?

Med M1 in M2 je generacijska razlika.
M2 je izboljšana, ima drug tip umetne gume in možnost dodanega ustnika za pitje z združljivo čutaro.
M1 je bila na bazi SBR (stiren-butadiena), M2 na bazi IIR (butilna guma).

Kartuše morajo biti izmenljive z saj imajo oboje 60mm navoj. Za primerjavo: NATO danes uporablja 40 mm filtre (DIN EN 148-1 standard).

Razlika med vojaško in civilno različico je verjetno v filtru in tudi v zahtevah. Civilna naj bi bila za enkratno rabo in tudi uporaba naj bi bila kratkotrajna tako da je povsem možno da so imele manj oglja v filtrih in cenejšo gumo.

Po pravem bi morala vojaška biti tudi črna zaradi UV zaščite in stabilizacije gume. Vse tiste svetlozelene in sive maske ki so jih polne razne zbirateljske zbirke so bile namenjene civilni zaščiti.

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 4.7.2025 15:20

Iz časov moje vojaščine smo imeli smb barvo. V bistvu nisem nikoli videl črne izvedbe.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 8.7.2025 6:17

Ne morem trdit kako je bilo včasih, ampak danes je roba za vojaščino tista, ki dlih za dlih izponjuje razpisne pogoje in je najcenejša, pa še za podmazat mojra ostat.

Časi, ko je bila vojaška roba neki najboljšega, kar se je dobilo ni več. Najcenejše na razpisu...
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 8.7.2025 7:36

Najcenejša so jajca. Naj se grejo pa politiki sami pretepat nekam na fronto :evil:
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 8.7.2025 9:40

tam leta 72 je na zanimanju padla komanta OTROVI!!! masku stavi, vsi smo pa imeli izvlečene izpustne ventile, da nas ni jebal filter, če si dihal skozi njega u trki si najebal, po slikah pa ni videti neke velike razlike med eno in drugo, masko, ki sem jo imel v rezervi, pa nisem nikoli odprl, pri razduživanju je bila kar malo preperela, se je guma rahlo lepila, hahaha, najebeš z eno ali drugo...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 8.7.2025 13:31

vili napisal/-a:tam leta 72 je na zanimanju padla komanta OTROVI!!! masku stavi, vsi smo pa imeli izvlečene izpustne ventile, da nas ni jebal filter, če si dihal skozi njega u trki si najebal, po slikah pa ni videti neke velike razlike med eno in drugo, masko, ki sem jo imel v rezervi, pa nisem nikoli odprl, pri razduživanju je bila kar malo preperela, se je guma rahlo lepila, hahaha, najebeš z eno ali drugo...

Kdo vam je dovolil imeti odšraufan filter ? :o Ko bi bil ti med navadnimi prašinarji, bi videl vindiote. Ne pa balkanski šverc-komerc z defektno masko. Ja, bile so gumijaste, morda celo iz nekega primitivnega butadiena. Zato so ti pa segnile vmes med stoletnim služenjem, metuzalem :lol: Mater, smo neka generacija ...
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 9.7.2025 7:24

Lepo obujanje spominov. Jaz sem imel masko en mesec pripeto na opremo, na obrazu pa nikoli. Verjetno sreča, da sem imel splošno vzgojo po enem mesecu prekinjeno in dodelitev v skupino za usposobitev za aviomehanika na Galebu. Po dodelitvi aviona (Galeb šolski 102) v moj nadzor pa maske nisem niti zadolžil.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 9.7.2025 9:23

demz:
maska M1 je imela dva enosmerna ventila : usisni pod filtrom i izduvni pod nosom, tega smo privzdignili tako da je bil usisni i izduvni z minimalnim uporom, filter je bil pa uredno našarafan na masku, haha...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 9.7.2025 13:53

borisk napisal/-a:Ne morem trdit kako je bilo včasih, ampak danes je roba za vojaščino tista, ki dlih za dlih izponjuje razpisne pogoje in je najcenejša, pa še za podmazat mojra ostat.

Časi, ko je bila vojaška roba neki najboljšega, kar se je dobilo ni več. Najcenejše na razpisu...

Ma fora je v tem da niti trg ni bil tako zahteven kot danes, vojska pa je neke bazne standardne zahteve imela. Skoraj siguren sem da ima danes avtomobilsa industrija strožje standarde kot marsikatera maloserijska proizvodnja za vojsko pa tudi letalstvo če smo že pri tem. Khm Boeing, Khm....

Ljudje smo se po svoje razvadili. Danes ima marsikateri ceneni plastični izdelek (Made in PRC) izjemno kakovost površin in robov, da o tolerancah mer ne govorimo. Starim izdelkom sloves drži zgolj obilna zaloga materiala.

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Vse ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost