STROJNISTVO.com • Poglej temo - ogrevalni sistem - osnove

ogrevalni sistem - osnove

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

ogrevalni sistem - osnove

OdgovorNapisal/-a fogl » 10.2.2026 9:49

Lotil sem se izdelave enega majhnega ogrevalnega sistema, pa nisem povsem prepričan, kako orientirat ekspanzijsko posodo. V večini primerov je ekspanizijska posoda obrnjena tako, da je priklop spodaj. Ni mi jasno zakaj je tako. V tem primeri se ti na strani vode naredi zračni žep, ki ga ne moreš odzračit. Sam bi ekspanzijo raje obrnil navzdol, tako da zrak lahko uide ven.

Kakšna je prava orientacija, in zakaj je v večini primerov vgrajena s priklopom spodaj?
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: ogrevalni sistem - osnove

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 10.2.2026 9:56

Vidim ekspanzije obrnjene na eno in drugo stran.
Doma je bila montirana s priklopom spodaj, ko sem obnavljal, sem nabavil večjo, ki stoji na tleh in je priklop zgoraj.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 10.2.2026 10:10

fogl napisal/-a:Kakšna je prava orientacija,

V osnovi je posodi že v naprej določena orientacija.
V vsakem primeru mora biti polnilni (odzračevalni) ventilček plina zgoraj.
Posoda brez membrane (mešanje vode in plina v posodi) ima dotok spodaj (tudi zgoraj z cevjo do spodnjega roba).
Posoda z membrano pa se v vsakem slučaju polni najprej spodnji del, plin se na drugi strani membrane potiska navzgor proti ventilčku. Pri zgornjem priključku vode je membrana bolj ohlapna.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fogl » 10.2.2026 10:29

Prvič slišim, da bi bila ekspanzijska posoda brez membrane - kako v takem primeru potem sploh veš, koliko zraka imaš notri, pa še rjavi ti. A je to neka stara tehnologija?

Jaz jo imam z membrano. Če prav razumem, se posodo najprej napolne z zrakom na 1,5 bara. Potem pa se na drugi strani polni vodo. Če jo obrnem tako, da je ventilček zgoraj, potem se bo spodaj ujel zračni žep (ves zrak iz cevi do posode bo stisnilo tja) in bo posoda rjavela.
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 10.2.2026 12:16

fogl napisal/-a: kako v takem primeru potem sploh veš, koliko zraka imaš notri,
se posodo najprej napolne z zrakom na 1,5 bara.

V nobenem primeru ne veš, koliko je zraka v posodi, lahko pa kadarkoli izmeriš pritisk zraka, ta podatek pa ti ničemer ne koristi, razen če si prej izpustil iz sistema toliko vide, da je bil pritisk manjši od sistemske višine vode.
Pritisk plina 1,5 bar je klasika - tovarniško polnjenje. Jaz pravim. da je posodo brez vode polniti na pritisk kot je sistemska višina vodnega stolpca, potem pa se pri hladnem sistemu polni voda na pritisk 0,2 bar več kot je pritisk plina.
Če se bojiš nabiranja zraka v žep pri raztezni, poten naredi dovod vode, da bo nagnjen vstran od raztezne, bodo šli zračni mehurčki v ocevje in zgoraj v odzračevalnik.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fogl » 10.2.2026 14:16

V primeru membrane veš. Če ga na začetku (predenj na vodni strani dvigneš tlak) napolniš na 1,5 bar, potem izrineš vso vodo iz raztezne posode. Potem ko sistem polniš, se zrak v raztezni posodi komprimira in se izenači s tlakom vode. To bi bila potem izotermna kompresija.

Jaz ne poznam stvari iz prakse, zato sprašujem - čudno pa mi je da ni nobenih navodil. Moti me ujet zrak v posodi. Jaz bi jo postavil na glavo - dovod vode zgoraj.
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 10.2.2026 15:56

fogl napisal/-a:V primeru membrane veš. Če ga na začetku (predenj na vodni strani dvigneš tlak) napolniš na 1,5 bar, potem izrineš vso vodo iz raztezne posode.
čudno pa mi je da ni nobenih navodil..

Če imaš toplovodni sistem višine 16 m in raztezno čisto spodaj, ti pritisk zraka 1,5 bar ne bo iztisnil vse vode. Dejansko pa je tlak zraka 1,5 bar primeren za vse individualne hiše, ampak volumen raztezne in tlak varnostnega ventila morata biti ustrezna. Če pa pritisk prilagodiš višini sistema pa bo potreben volumen minimalen. Proizvajalec je upravičeno prepričan, da velika večina koristnikov o tem nima pojma in se v spremembe ne bo spuščala. Monterji pa bi naj to poznali. Sem v zadnjem letu ob menjavi kotla ugotovil da vsaj en monter o tem ne ve dovolj. Predvsem ni vedel, da mora pri polnjenju v hladnem stanju sistema biti tlak vode malo večji od tlaka zraka. S tem se ustvari nekaj rezervne vode za nadomestilo izhajajočega zraka iz vode (odzračevalniki)
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 10.2.2026 23:30

Eh, monterji. Njih takšne stvari spraševati. Boh se usmili. Ko omeniš tlak pa bare danes že kar križem vsi gledajo. Glavno, da ima rorcange v roki pa da je pri vseh ventilih dobre rabate v svoj prid pokasiral...
Pa vse dobro tistim, ki so korektni. Samo jih je bolj malo danes.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 11.2.2026 8:02

grega09 napisal/-a:Eh, monterji. Njih takšne stvari spraševati..

Od monterja (kvalificirani) ne moreš tega zahtevati. Pri vodji ekipe za montažo kotlovnice, pa bi to znanje bilo potrebno (morda le možnost takojšnje povezave z nekom, ki to obvlada).
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fogl » 11.2.2026 13:14

OK, ampak še vedno nimam pametnega odgovora, kako se obrne ekspanzija in zakaj - navzdol, navzgor ali ni pomembno?
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 11.2.2026 15:02

fogl napisal/-a:OK, ampak še vedno nimam pametnega odgovora, kako se obrne ekspanzija

Nisi prečital mojega prispevka 10.2 26 ob 10:10.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 11.2.2026 16:20

ni pomembno, posode imajo membrano ali pa dušo, tako, da se voda in zrak ne mešata..., poglej si naguglu pod: raztezne posode prereze, pa ti bo morda malo bolj jasno...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 11.2.2026 17:31

vili napisal/-a:, posode imajo membrano ali pa dušo, tako, da se voda in zrak ne mešata...,.

Ali se ne spomniš več, da so bile tudi odprte raztezne posode, nameščene na podstrešju in z odtokom na streho. Sistem ni rabil manometra. Z vodo si ga polnil dokler ni začelo teči po strehi, to si naredil vsako jesen ne glede na manjko vode.
Fogla pa moti zrak, ki bo izločen iz vode in se bo nabral v posodi s spodnjim dovodom. Saj bo normalno vse delovalo, dokler ne bo voda zmanjšala volumna, da v raztezni ne bo več rezerve za nadomestilo - bo videl na manometru in bo kontroliral pritisk plina v raztezni in nato še dotočil vodo.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 12.2.2026 7:39

ja pa še einlift ventil ni bil potreben, so plini izhajali skozi ekspanzijjsko...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lesy1 » 12.2.2026 9:00

Žerjavar napisal/-a:
fogl napisal/-a:Kakšna je prava orientacija,

V osnovi je posodi že v naprej določena orientacija.
V vsakem primeru mora biti polnilni (odzračevalni) ventilček plina zgoraj.
Posoda brez membrane (mešanje vode in plina v posodi) ima dotok spodaj (tudi zgoraj z cevjo do spodnjega roba).
Posoda z membrano pa se v vsakem slučaju polni najprej spodnji del, plin se na drugi strani membrane potiska navzgor proti ventilčku. Pri zgornjem priključku vode je membrana bolj ohlapna.

Pozdrav vsem

Sem iskal, pa ne najdem...oziroma kako / po čem veš kako mora biti posoda obrnjena.
Imam posodo (exspanzijo za centralno) volumna 200l....ki ima priključek za vodo in priključek za zrak na isti strani posode. (se pravi posoda je valj, ima noge za montažo na tla, priključek za vodo in zrak je zgoraj za oboje).

Ali jo lahko obrnem na glavo - zmontiram pod strop (noge od posode na strop)? Bo delovala?

Gledam po netu posode in imaš več tipov....večina je takih, da imajo priključek za vodo in priključek za zrak na nasprotnih straneh (zgoraj / spodaj). Nekatere pa imajo na isti strani...

LPL
lesy1
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov