Napisal/-a Pek » 20.2.2026 8:04
Razumem, vsega naenkrat nisem napisal, ampak gremo po vrsti.
- Da, steber je fiksno sidran v temelj.
- Korita sedi vzdolž roke 4, težišče korita in bremena predstavlja puščica s silo na koncu roke 4.
- Zgib je med roko 1 in stebrom, ter med roko 1 in roko 2, roka 3 je v bistvu del roke 2, vendar ima svoj presek, zato je "klasificirana" kot svoja entiteta. Na slikah so prikazane ekstremne konfiguracije manipulatorja, ki dajo maksimalne obremenitve na konstrukcijo, kjer je vertikalna sila jasno označena, tako da se iz slik vidi položaj sile glede na steber, edino kar nisem pripisal je to, da je roka 4 dolga 1500mm.
- Seveda mi je jasno, da neskončno toga roka ne obstaja, namesto tega bo specialen voziček, ki pa še je del razvoja. Vem pozicijo težišča bremena, zato sem cel voziček zamenjal s togo roko in na tem mestu gledam povese (bližnjica, da si ne potrebujem za vsako iz kota zasuka roke 3 računat poves na točki sile). Če sem prav razumel vprašanje glede horizontalnosti prijemališča sile, da, prijemališče sile potuje po ravnini, ki je vzporedna tlom, odklon iz te ravnine predstavlja poves konstrukcije.
- Glede varnostnega faktorja je pa takole, po navadi konstruiram vsaj na varnost 3, zaradi dinamičnih tranzientnih efektov (recimo ko neko breme pade na konstrukcijo). V mojem primeru sem tudi izhajal iz tega, vendar sem dobil zame nesprejemljivo velike povese (kaj je sprejemljivo in kaj ne, si pustim povedati oziroma sprejmem vsako perspektivo), napetosti pa načeloma majhne. Zatorej sem si postavil kriterije in za napetosti in za poves z roko v roki. Torej primarno poves konstrukcije mi da varnostni faktor (govora je do meje elastičnosti seveda) toliko in toliko, v mojem primeru mi poves 20mm (na koncu roke 4 seveda), z napetostmi da faktor varnosti 10 do meje elastičnosti. Torej profili zdržijo 10x nominalne obremenitve brez problema. Če pa potlej vzamem 10x te sile in grem gledat kaj se mi dogaja v zgibih (ker kaj mi pomaga, da profili zdržijo 10x sile, če pa zgib ne), pa seveda dobim čuda. Mimogrede, povese sem računal z nominalno obremenitvijo torej 1500N, da ne bo zmot.
Torej, dizajn konstrukcije mi "vozi" deformacija, ne pa napetosti, iz te deformacije pa si potem kontra poračunam varnostni faktor, ki ga potem apliciram po zglobih in dobim grde, glomazne zadeve. Zato sem razmišljal o dodatku koles pod vertikalo (roko 3) in pa pod koritom. Namreč najprej manipulator prevzame breme in bi s kolesom pod vertikalo imel zelo zmanjšan moment na konstrukcijo, nato pa se to breme z vozičkom zapelje iz stroja za 1500mm, kar shematsko kaže roka 4, to mi pa da maksimalno obremenitev na konstrukcijo. Zato sem razmišljal še o dodatnem kolesu na koritu, ki mi pa momente na konstrukcijo praktično izniči, oziroma zreducira na minimum. Vendar se nekako otepam tega, ker je ideja manipulatorja ta, da nimam nič pod nogami, nič me ne more povoziti, nikamor se zatakniti,...