Napisal/-a grega09 » 24.3.2026 11:33
Toplotnih črpalk na t.i. slanico oz. zemeljski kolektor imaš kolikor hočeš. Jaz imam voda-voda, pa bi imel zemlja-voda, če bi imel dovolj veliko parcelo, kjer je lahko samo trava, ker poddimenzioniran izmenjevalec pomeni kar močno ohlajevanje zemljine. Z inženirjem, ki je prodajal Gorenje toplotne črpalke, sem se pogovarjal, ko sem svojo izbiral in je rekel, da je prišlo celo do primera dviga zemljine na področju izmenjevalca za par cm, ko je vse skupaj dobro zmrznilo, ker je bila površina premajhna. Moraš vedeti, da gre ob hudem mrazu povratek iz toplotne črpalke v zemljo pod temperaturo ledišča.
Če nimaš prostora oz. površine na parceli je nadomestek geovrtina, ki je neka vertikalna izvedba zemeljskega kolektorja. Samo je tudi investicija kar večja.
Na nek način je to geotermalna energija, ne pa čisto, ker je to še vedno bolj vpliv sonca na površinsko segrevanje zemlje. Sam imam pa izhod vode čez celo leto iz vrtine za svojo voda-voda na konstantnih 14°C in se poleti še pasivno hladim na ta vir. Pa vode je dovolj še za druge stvari.