STROJNISTVO.com • Poglej temo - energetika

energetika

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Re: energetika

OdgovorNapisal/-a grega09 » 24.3.2026 11:33

Toplotnih črpalk na t.i. slanico oz. zemeljski kolektor imaš kolikor hočeš. Jaz imam voda-voda, pa bi imel zemlja-voda, če bi imel dovolj veliko parcelo, kjer je lahko samo trava, ker poddimenzioniran izmenjevalec pomeni kar močno ohlajevanje zemljine. Z inženirjem, ki je prodajal Gorenje toplotne črpalke, sem se pogovarjal, ko sem svojo izbiral in je rekel, da je prišlo celo do primera dviga zemljine na področju izmenjevalca za par cm, ko je vse skupaj dobro zmrznilo, ker je bila površina premajhna. Moraš vedeti, da gre ob hudem mrazu povratek iz toplotne črpalke v zemljo pod temperaturo ledišča.

Če nimaš prostora oz. površine na parceli je nadomestek geovrtina, ki je neka vertikalna izvedba zemeljskega kolektorja. Samo je tudi investicija kar večja.

Na nek način je to geotermalna energija, ne pa čisto, ker je to še vedno bolj vpliv sonca na površinsko segrevanje zemlje. Sam imam pa izhod vode čez celo leto iz vrtine za svojo voda-voda na konstantnih 14°C in se poleti še pasivno hladim na ta vir. Pa vode je dovolj še za druge stvari.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 24.3.2026 12:07

ja tisti kolektor v zemlji je kar lepo hladil, če je bil pa tok obrnjrn je pa grel podobno kot "klima", črpalka zrak-zrak
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 24.3.2026 14:59

No, to sta dva kolektorja. Eden za toplotno črpalko zemlja/voda, za ogrevanje bajte, ter drugi kot zračni kolektor, skozi katerega izvajaš prezračevanje (bajte). Za poleti naj bi bila zadeva zagotovo v redu, za pozimi pa ne vem ...

Ne vem tudi, kako se v praksi obnese tako podhlajena zemljina. Zagotovo so vrtine mnogo boljše. Le da pri teh zopet potrebuješ precej sveta. Ker delaš na dveh vrtinah, ki sta razmaknjeni med seboj nekaj 10 metrov. Imaš torej "vorlauf" in "ricklauf". ( :D sorry, v našem koncu so to še vedno dokaj nedolžni pogovorni izrazi. Imamo tudi kaj bolj sočnega :lol: )
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 24.3.2026 15:05

ja v zasavščini imajo pridevniki 4 stopnje, ta četrta je nekaj takšnega: mat kurba si lejpa ku prasi...ca...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 24.3.2026 15:13

A ti veš, Vili, da imate pa pri vas na dolenjskem kar 5 barv, ki se pa vse začnejo na "A" ?
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sebek » 24.3.2026 15:34

Kam ste prišli s temi ardečimi, armenimi pa arjavimi farbami. :lol: :lol:

A ste že pozabli, da mamo v sloveniji butaste ptiče, ki bi se zaletavali v lopatice veternic. Te veternice tudi v sloveniji nenormalno močno ružijo, da se slišijo še kilometre daleč. S Poharja pa želijo tudi vso vodo speljati v zajetja. Pa veternice tudi izrecno grdo zgledajo.

Pač v sloveniji noben noče nič v svoji bližini. Ne veternic, ne avtoceste, ne sežigalnice za smeti. Kakorkoli se čudno sliši, bo moralo priti do kakšne vojne, da bo kak diktator kaj postavil tam ko je primerno za to.
Sebek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 24.3.2026 15:44

Ja, se strinjam. Demokracija gor ali dol - malce diktature pa vendarle mora bit! Ker v vsakem primeru samo eden denarnico v roki drži. Če sta dva - je državljanska vojna.

Drugače bi pa bilo malce bolj za razmisliti o vertikalnih turbinah. O tem sem mislil, ko sem omenjal pogozdovanje krasa in podobnih zadev. Verjamem da so konstrukcijsko mnogo bolj zahtevne, ampak na dolgi rok po mojem mišljenju točno ta rešitev. Kar se zvoka tiče - verjetno tudi tu. Vsekakor pa v univerzalnosti uporabe.
Zadnjič spremenil Demz, dne 24.3.2026 15:45, skupaj popravljeno 1 krat.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 24.3.2026 15:44

kot prvo mi nismo dolenci, mi dolenca tudi videti ne moremo - jerog vmes, pdobno kot belokrajnci med njimi so pa gorjanci, samo ti reci belokrajncu , da je dolenc, malo morgen, ti hitro vzamejo mero barve so pa po suhoreanjsko, ardeča, armnjana, aranžna, arjava in asrana..., pa nad suho krajno plava pa ni ablak, začne se tudi na a: araplan...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 24.3.2026 15:49

Ja klinc, sem te imel za dolenca. Pa torej nisi? Saj to ni greh ... :lol:
(Sicer pa tudi jaz nisem. Moja dežela je Krajnska. :D , pod Kumom. ... grem sedaj tam zadaj izkopat tisti tandžar za vsak primer ... :lol: )
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 24.3.2026 18:51

je šel dolec k fajmoštru k spovdi, pa ga vpraša: gospod župnik, a je velik greh, ker sem dolenc :o , fajmošter: greh ravno ni, lepo pa tudi ne :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 24.3.2026 21:28

Vili, pravijo, da so slovenske občine majhne...
Midva sva iz sosednjih občin, pa sva eno uro vožnje narazen. Mogoče bi bilo bližje po tunelu, ki naj bi po nekih anekdotah obstajal pod Kočevskim rogom.

Demz praviš, da si v vznožju Kuma doma. A si tudi ti v mladih letih romal na Kum. Pravijo, da so se je med to božjo potjo marsikaj dogajalo...
Pride Katra iz te božje poti, pa jo oča vprašajo: "Katra, a si bila na Kum."
Katra odgovori: "Ne nisem bla, druge so bli na mnjen.
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 24.3.2026 21:41

Kum je moja ljubezen. Tam sem bil doma, iz južne strani. Dve uri, pa sem bil gor, ampak ne po stezah - naravnost kakor je že naneslo. Imel sem Hero, bernardinko 80 kil majhno. Najraje sva tavala tam gor pozimi ko je bilo snega do pasu. Ampak zares do pasu.

Eh ja ... Kum. :D
Sedaj sem pod Lisco, ampak Kum je Kum. Kot da bi domov prišel.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 24.3.2026 22:24

Še to: Lisca npr. je pićka. Tko to je. Kum ima pa 1219 metrov in vse kar je višje od 1000 metrov, se ne šteje več kot greh. Če imaš dobro blond tajnico in jo poslovno pelješ na Kum, ti torej niti fajmošter ne more nič :lol: . Medtem ko na Lisci pa lahko.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 25.3.2026 10:29

Fajmošter ti bo že dal odpustek.
Je pa vprašaje kako boš ženi dopovedal, da nad 1000 m ni greha...
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 25.3.2026 15:28

Ojej viš, tristo hudirjev, tega se pa nisem domislil. :oops: Resna zadeva.

V glavnem fantje, mladi ste še, nikar se žent. Vi ne veste kaj je to tri dni stara pošast :cry: .
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov