Amerikanci se gredo "ogljikovo jeklo". Ker so butasti. To se vidi iz vesolja, saj so že drugič v dotični zgodovini (ki jo živimo) zyebali svet s svojo trapastjo. Prvič z Bushi in sedaj s Trumpi.
Osel baje ne gre dvakrat na led. Amerikanci pa kar v seriji

. Zares smo izvozili pred 150 leti same bisere tja ...
Če je "jeklo", je jeklo! Konec. Jekla brez prisotnosti ogljika kot legirnega elementa - ni ! Če ima pa legura vsebnost ogljika kot moteči element, potem pa to ni "jeklo". Je pač neka zlitina, ki jo je treba poimenovati drugače, samo "jeklo" ne.
Ogljika v leguri se je precej težko iznebiti oz. vedno je prisoten, ker pač kurimo peči na ogljik.
- Nisem čisto dobro napisal, vržeš lopato apna zraven v plavž ... Važno je, da se ga da kontrolirati.
Prav tako silicij, ki je pa večinoma moteči element. Vedno ga imamo v leguri, takšno je pač življenje - pa zato ne imenujemo zadeve kot neke silikate. Čeprav bi lahko zelo mirno bili.
V tej tvoji sestavi mi je malce premalo wolframa, po moji pameti bi ga bilo okoli 6%. Premalo ogljika, saj se praktično ves porabi za tvorbo karbidov s kromom in wolframom (v bistvu ga je celo premalo). Moraš narediti martenzit, da imaš kaj od te konfiguracije.
Ogljika bi po moji pameti moralo biti okoli 0,5%, za spodoben rezultat. Več pa raje ne.
Silicija je pa zopet precej preveč, pričakoval bi okoli 0,5%. Zadeva postane preveč krhka, silicij je nekovina ki v legurah moti.
Kaj je torej ta tvoja zlitina?
Delo krepeli človeka.