STROJNISTVO.com • Poglej temo - odtrgana plastika vzmetenja

odtrgana plastika vzmetenja

Dela v hiši in okoli nje, manjša popravila...

Moderator: -M-

Re: odtrgana plastika vzmetenja

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 29.3.2026 16:04

Demz napisal/-a:Kaj je to? Eden od utopov?

Res je.
Primer sem dal na ime "ogljikovo jeklo", ali ne bi bilo primerneje "wolframovo jeklo"?
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 29.3.2026 17:22

Amerikanci se gredo "ogljikovo jeklo". Ker so butasti. To se vidi iz vesolja, saj so že drugič v dotični zgodovini (ki jo živimo) zyebali svet s svojo trapastjo. Prvič z Bushi in sedaj s Trumpi.

Osel baje ne gre dvakrat na led. Amerikanci pa kar v seriji :lol: . Zares smo izvozili pred 150 leti same bisere tja ...

Če je "jeklo", je jeklo! Konec. Jekla brez prisotnosti ogljika kot legirnega elementa - ni ! Če ima pa legura vsebnost ogljika kot moteči element, potem pa to ni "jeklo". Je pač neka zlitina, ki jo je treba poimenovati drugače, samo "jeklo" ne.

Ogljika v leguri se je precej težko iznebiti oz. vedno je prisoten, ker pač kurimo peči na ogljik.
- Nisem čisto dobro napisal, vržeš lopato apna zraven v plavž ... Važno je, da se ga da kontrolirati.

Prav tako silicij, ki je pa večinoma moteči element. Vedno ga imamo v leguri, takšno je pač življenje - pa zato ne imenujemo zadeve kot neke silikate. Čeprav bi lahko zelo mirno bili.

V tej tvoji sestavi mi je malce premalo wolframa, po moji pameti bi ga bilo okoli 6%. Premalo ogljika, saj se praktično ves porabi za tvorbo karbidov s kromom in wolframom (v bistvu ga je celo premalo). Moraš narediti martenzit, da imaš kaj od te konfiguracije.
Ogljika bi po moji pameti moralo biti okoli 0,5%, za spodoben rezultat. Več pa raje ne.

Silicija je pa zopet precej preveč, pričakoval bi okoli 0,5%. Zadeva postane preveč krhka, silicij je nekovina ki v legurah moti.

Kaj je torej ta tvoja zlitina?
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 29.3.2026 18:02

Demz napisal/-a: Kaj je torej ta tvoja zlitina?

Orodna jekla niso moja specialnost. Podatke črpam iz Krauta 1964. Tam se najde kot Č.6450 (utop1). Zraven je "utop spec" z 9,5% W in 0,26 % C.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 29.3.2026 18:07

Ah, :D , torej nisem preveč falil.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 29.3.2026 20:09

na guglu imate kravtov strojniški priročnik, pa si tam malo oglejte, je sicer v hrvaščini, pa mislim, da ne bo pretrd oreh...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 30.3.2026 0:25

Jaz sem ga šel pred nekaj leti kupit na strojno fakulteto Lj, da imam še en izvod doma. Pa - moram reči, da ga še nisem kaj odprl, mi je oni špeh v delavnici mnogo bolj simpatičen :lol: .
Kwa pa vem ... bolj je znucan, boljši je.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ivo1111 » 30.3.2026 7:47

Demz napisal/-a:Jaz sem ga šel pred nekaj leti kupit na strojno fakulteto Lj, da imam še en izvod doma. Pa - moram reči, da ga še nisem kaj odprl, mi je oni špeh v delavnici mnogo bolj simpatičen :lol: .
Kwa pa vem ... bolj je znucan, boljši je.

Pozdravljeni
Pred leti sem si kupil "Krauta" v A5 formatu, da je malo večji in ga lahko čitaš brez očal. Ima pa sive platnice.
V delavnici imam pa starejšo izdajo. Ja seveda je umazan. Ta izdaja ima pa modre platnice. Nekako se bolj zanesem na te ta stare izdaje. Se mi zdi da mora imeti "pravi Kraut" modre platnice :D .
Take so pač navade.
L.P.
ivo1111
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a vili » 30.3.2026 9:08

nekje se mi pa valja tudi metalurški prirošnik, pa ne vem kje je, naj gre u3m, ko najbolj nucaš , pa ni...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 30.3.2026 10:16

Narobe. Američani in vsi, ki danes delajo neke nišne produkte iz jekla, ga marketinško imenujejo karbonsko jeklo. Da se še toliko boljše sliši.

Naš izdelek je iz karbonskega jekla. Kot bi imeli že neko zlitino jekla s karbonskimi nanocevkami pripravljeno za vesoljsko dvigalo.

:D
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 30.3.2026 13:28

To se "fensi" sliši tistim, ki nimajo pojma o jeklih, ostali pa vedo, da je besedna zveza spačenka.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 30.3.2026 15:14

Meni strojniški priročnik ni toliko. Bolj mi je tehnološki. Mi je pa pomembna bukla iz opisne geometrije in nekaj ober starih knjig o površinskih zaščitah. Te so mi neprecenljive. Vse je notri samo kako se zlato kuha ne :lol: .
Pa fizikalna kemija. Ta mi je izjemno pomembna. Ena mrha mi je speljala eno od knjig , :evil: , da joj yeb.. mamicu.

Kemijskega priročnika pa nisem odprl ... že vsaj 20 let. Dobro, saj nekaj imam še notri, v epromu. Dokler ne bo plavih ekranov, bo že šlo.

Aja, pa periodni sistem od Mendeljejeva. To je Sveto pismo :D . Iz njega izvlečeš vso logiko tega sveta.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gojgl » 30.3.2026 16:07

grega09 je napisal:

"Narobe. Američani in vsi, ki danes delajo neke nišne produkte iz jekla, ga marketinško imenujejo karbonsko jeklo. Da se še toliko boljše sliši.
Naš izdelek je iz karbonskega jekla. Kot bi imeli že neko zlitino jekla s karbonskimi nanocevkami pripravljeno za vesoljsko dvigalo
."

Se strinjam, da je informacija napačna. Karbonsko jeklo ne obstaja, vsaj v slovenščini ne. V "amerikanščini" je seveda to morebiti celo normalno, saj je termin "Carbon steel" povsem regularen, le da je slovenski ekvivalent temu "ogljikovo jeklo". Carbon v angleščini je le ogljik v slovenščini. In uporaba besede karbon v slovenščini ni sprejemljiva, npr. ribiška palica iz karbonskih vlaken in podobne nebuloze. Verjetno se le lepše sliši in prodaja kot pa ogljikova vlakna.

Ne morem pa, da nebi še malce pokomentiral razpravo o jeklih, železu in drugih materialih.

Namreč, v delavnici, ob pivu in še kje (na skrivaj) se brez težav lahko uporablja tako železo kot jeklo (kakršnokoli že). A iz dolgoletne prakse vidim, da tehniki praviloma ne upoštevajo (slovenskih) jezikovnih pravil, češ, saj se razume(mo) kaj hočem povedati. Vse lepo in prav, dokler se jezikovne zagate ne pojavijo pri kršitvi patentov in posledično na sodišču. V tem primeru se pa popolnoma nič ne upošteva kaj je kdo mislil, temveč samo kaj je napisal. In nič ni samoumevno, v smislu "saj to vsi vemo". Torej, če je napisano železo, se privzame, da je mišljeno železo (Fe) in ne jeklo. Če je npr. govor o jeklu, potem veljajo splošno veljavna pravila iz učbenikov, leksikonov in podobne dokumentacije o tem, kaj je jeklo. Žal je tovrstnih pomagal v slovenščini bore malo pa še dokaj stara so, a če ni drugega, tudi to zadostuje. Potemtakem ni pomembno, če nekdo misli, da je termin jeklo neprimeren za "železni material" v katerem ogljik ni prisoten, prisotni pa so drugi aditivi.

Prosim, da se moj prispevek ne razume kot napad na kateregakoli "pisatelja" v forumu. Poskušam samo pojasniti in opozoriti, da je malomarna uporaba jezika kontraproduktivna in da bi morali tudi tehniki paziti na pravilno uporabo slovenščine. Pa tega ne upoštevajo (ali ne znajo) niti učitelji.

Zgolj kot zanimivost, dolga leta sem bil sodni izvedenec za intelektualno lastnino in verjeli ali ne, patent je bil na sodišču razveljavljen, ker je v ključnem delu manjkala vejica!
Toliko o jeziku in slovnici, ko gre zares.
---
Patentni zastopnik
gojgl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 30.3.2026 17:29

Dobro no, to že ni več tehnika. So že odvetniške finte. Za njih pa vemo, da je zadnji krog pekla rezerviran.

Malo je tudi razlog, da smo mali narod in imamo - bom malo grdo rekel - revno nomenklaturo, kar se tehničnih izrazov tiče.
Primer: Za nas so vse matice izrazno matice, mogoče kaj dodamo spredaj, npr. ležajna, varovalna, itd. Kakor sem razumel imajo Italijani in recimo Nemci bolj bogato izrazoslovje za vse te stvari, kar je posledica bolj bogate in daljše tehnične kulture.

Glede tega saj vsi vse vemo, pa saj veste kako smo mi. Znanec je kupil parcelo in je naročil testne izkope za kontrolo sestave terena zaradi temeljev in prileti sosed pa reče, da na njegovi parceli kopljejo. Pa so ga vprašali kje to piše, da je njegova. Pa reče - pa saj to vsi tukaj okrog vejo, da je moja. :D

Ja, saj vsi vemo, da je jeklo železo in obratno. Narod kmetov. Kot zanimivost - železo je najbolj stabilen element v vesolju. Z ene strani se lažji elementi zlivajo proti masnemu številu železa. Z druge pa težji razpadajo proti masnemu številu železa. Tako, da ko bo vesolje hladno in mrtvo bo vse iz železa.

Grem po 5 kil železa. :D
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 30.3.2026 17:35

Pa vendar še enkrat: jeklo brez ogljika ne obstaja. Jeklo je formulirano kot zlitina železa in ogljika, ki tu nastopa kot legirni element. Ni še evtektična, ker nastopa ogljik kot legirni element komaj v sledeh, toda zlitina pa je.

Če imaš železo kot element in dodane neke elemente ... npr. silicij, krom, ... to nikakor ni jeklo. Jeklo postane šele ob prisotnosti ogljika kot legirnega elementa.

Pravimo "avstenitna crom - nikelj jekla", pa to ni prav! Tu je ogljik skrajno moteč, ker uniči kromove atome v sestavi in to celo 1:4. Krom ima 6 valenčnih elektronov in to v s in d orbitalah, kar pomeni da komaj čaka na ogljik ali kisik, da bi z njima tvoril spojine. Kar se ogljika tiče, nastane karbid Cr23C6. Poraba kroma je torej skoraj 4:1, prisotnost ogljika v kromovi kopeli je skrajno potratna.

Torej je veliki nonsens izražati se "ogljikovo jeklo". Ker drugačnega praktično ni. Lahko je zgolj neka železova legura, toda v hipu ko dodaš ogljik kot legirni element, postane torej jeklo.

Vse ostalo pa naj terajo amerikanci. Butasti kot so.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gojgl » 30.3.2026 18:10

Nisem pravnik, temveč u.d.i.s. In ja, to je tehnika, natančno in enoznačno izražanje.
Primeri:
- kaj naj si predstavljamo z "okrogla cev", da je cev zavita v krožnico ali da je prečni prerez cevi okrogel;
- če je termostat v cevi, kje se nahaja, v steni cevi, v votlini, ki jo obdaja stena cevi ali morda kje drugje;
- ali je kroglast element v kotalem ležaju še kroglica, posledično torej kroglični ležaj, če ima kroglica premera pol metra?
In tako naprej.
---
Patentni zastopnik
gojgl
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov