Malce v razmislek.
Pravkar so imeli na TV nek prispevek, kjer predstavljajo dodatek biodizla do 20% itd, kar naj bi bilo cenejše (bla bla bla, če sem prav razumel), sedaj pa moj tehnični pomislek:
- Ali je to novo gorivo po energetski vrednosti primerljivo z običajnim dizlom, včasih smo to vrednotili s "cetanskim številom", nekaj podobnega kot pri "oktanskem številu" pri bencinih.
Gre namreč za čisti nateg trgovcev z energijo in državo kot institucijo samo v ozadju, ki jo živimo, plačujemo njen servis in mirno gledamo

. Mislim - še nikoli ni noben od politikov plačal z glavo, ko izvajajo bedarije.
Tehnološko gledano, bi moral biti diesel vsaj pol cenejši od klasičnega bencina 95 oktanov. Zakaj - ker pri pridobivanju diesel goriva ne potrebuješ kaj bistvenega več kot frakcionirano destilacijo in filtriranje, medtem ko za bencin merjen v oktanih, potrebuješ v nadaljevanju cracking s precej drago tehnologijo, separacijo, skratka energetsko in tehnološko mnogo dražji postopek proti klasičnemu EL olju (diesel gorivo).
Zakwa torej plačujemo dizel dražje od bencina?

Razen skozi eno od teorij zarote, da "so torej ovce zato, da se jih striže".
Mislim - razpajsalo me je!

V bistvu me vedno zadnjih 30 let, ko je tako očitno. Narod pa tiho.

Delo krepeli človeka.