STROJNISTVO.com • Poglej temo - IMT zavore

IMT zavore

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

IMT zavore

OdgovorNapisal/-a bostjanz » 27.3.2006 9:08

Pozdrav!

Imam težave z zavorami traktorja IMT 560 in me zanima če je imel še kdo podoben problem in kako ga rešiti.
Problem je v tem da pri zaviranju kolesa blokirajo, če zavore ogrejem (se peljem in tiščim na zavore), potem nekaj časa celo deluje solidno, vendar ko se zavore spet ohladijo je stvar ista, kolesa zablokirajo (eden ali oba), traktor komaj premaknem.

lp
bostjanz
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a janez03 » 28.3.2006 15:01

Pa si že pogledal kakšne (koliko obrabljene) so zavorne čeljusti? Si poskusil nastaviti razmak da zavore začnejo prijemati že kmalu na začetku hoda stopalke? Ali so vzmeti, ki vračajo čeljusti v izhodiščni položaj v redu - niso polomljene?

L.p.; Janez
Pomagaj si sam in forum ti bo pomagal.
janez03
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 28.3.2006 18:54

Če se prav spominjam ima IMT 560 hidravlične ploščne
zavore, da se pride do njih, pa je potrebno kar par ur
"šraufanja",.......... Po moje so vzrok vzmeti.

Lp jan
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bostjanz » 28.3.2006 22:32

Ja šraufanja je veliko. Potrebno je razdreti "pol traktorja", kolesa + stranske diferenciale. Zavore sva s kolegom zamenjala (cilindre, obloge, vzmeti), mogoče bi lahko bil problem v kroglicah ki nasedajo v šalčke in pri razmaku se "čeljusti razmaknejo" mimo kroglic? Za vzmeti nisem povsem prepričan lahko pa malo bolj pogledam okol tega. Sedaj po zamenjavi zavor kolesa še toliko bolj blokirajo????
bostjanz
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Pelton » 15.2.2011 22:50

Je že kdo prišel do kakšne ugotovitve. Se bom kmalu lotil zadeve in začel tuhtat, kaj so angleži kiksnili :)

Tisti, ki ste zadevo popravljali veste o čem govorim. Namreč zanima me okrog kroglic, katere se "zakotalijo" po utoru potisne plošče, ali jih namazati z mastjo, olja, ali bolje pustiti suhe ??

Imam idejo, da so krive za "blokiranje" premehke in s tem prevelik torni količnik - za obloge diskov ??

lp,Metod
Pelton
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Primož

OdgovorNapisal/-a mainman » 16.2.2011 6:54

Lani sva z mehanikom delala kompletno obnovo zavor na imt 587, enak sistem kot na 560. Zamenjati je potrebno vse, od kroglic, cilindrov, vzmeti in diskov z oblogami. Dela je bilo za nekje 3 popoldneve. Tako osi kot lezišča kroglic sva namazala z mastjo ker drugače zrjavijo. Uporabila sva Fuchs mast, prste stran od raznih Ina masti. Če je dobro ali ne, ne vem, mehanik ima čez 20 let izkušenj s servisiranjem traktorjev, delal je tudi na uradnem Stayer servisu v Avstriji, tako, da upam, da bo ok.

Pri montaži novih diskov z oblogami pazi na debelino diskov ker so nekateri malo debelejši. Navadno se jih malo postruži ali pa v trgovini poišče ustrezne. Sama sva imela probleme ker je bil en debelejši in so se zavore zatikale.

Mogoče še vprašanje za eksperte. Ali bi bila boljša bakrena mast.
mainman
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a likalnik » 16.2.2011 7:48

100% tešitev pri teh traktorjih je vgradnja mokrih zavor,s tem rešiš tudi problem ročne zavore.Cenovno bi ti prišle rabljene mokre nekoliko dražje vendar so za vedno,so zelo lahke,enako se obnašajo za naprej in nazaj in tudi ročna bremza je odlična.Če pa imaš namen popravljati obstoječe je varjanta da daš nove diske,cilindre,semeringe,vzmeti in kroglice(katere namažeš z mastjo za visoke temperature)saj ob pretirani uporabi bremz se plošče segrejejo na žareče.Pri debelini diskov bodi pozoren da je kompletna zračnost med njimi vsaj milimeter,drugače ti lahko začnejo prijemljati že med samo vožnjo.Tretja rešitev je pa še vgradnja močnejših cilindrov in manjša predelava vmesnih plošč.100% rešitev za vedno je prva,pri drugi se ti še vedno pojavi problem štekanja(vsaj po daljši neuporabi),tretja je pa do takrat ko pride olje iz menjalnika do bremz.
likalnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a manman » 16.2.2011 10:51

Imam IMT 565 DV, problem sem imel enak, najprej na enem kolesu, nato na drugem, ko mi blokiral na eni strani sem razdrl in spoliral sedeže kroglic, zamenjal kroglice in vzmeti in je delovalo.
Lani pa mi je zablokiralo drugo kolo, tako da se ni več premaknilo, postopek sem ponovil, samo da sem na obeh straneh zamenjal še cilindre, zdaj dela brez problemov.Če te zavore delajo brez problemov ustavijo tudi zelo težke kompozicije.
Do konca in naprej, dokler ne crkne.
manman
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a mainman » 16.2.2011 11:05

Obvezno je potrebno menjati tudi semeringe in pa navadno je obrabljen tudi glavni ležaj na pogonski strani.

Drugače so zavore dobre, kot je napisal predhodnik ustavljajo brez problemov tudi ko je pripeta večja prikolica.
mainman
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Pelton » 16.2.2011 18:07

No da povem, kaj in kako sem naredil pred cca letom dni!

Zadevo sem demontira. Menjal diske, kroglice, vzmeti. Sedeže kroglic sčistil. Zavore so super zavirale. V gozdu sem se "igral" z manevriranjem pri vleki hlodov. Ko pa sem traktor parkiral in ga čez teden dni hotel pognati za ponovno delo, so zavore, že ob rahlem pritisku na pedal blokirale. :cry: Tako se je veselje končalo. Saj sem začel med zavorne diske špricati WD40, da je bil vsaj normalno vozen - za ustavljanje je bilo potrebno seveda več pritiska na pedal. Sedaj pa želim rešiti problem z temi suhimi zavorami.

Problem je samo v blokiranju. Primejo še preveč. Semeringi in ležaji pri blokiranju tu nimajo veze. Te pa sem seveda, v upanju da še dolgo nebo potrebno odpiranja, menjal :wink:

Sedaj imam idejo, da bom vgradil dodatne vzmeti (dodatne 3), ki bodo pomagale vračati potisno ploščo v prvotno lego.

@manman - ko si spoliral sedeže kroglic... si potem pri sestavi tudi le te namazal z mastjo ?

lp,M
Pelton
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Pelton » 16.2.2011 18:13

likalnik napisal/-a:Če pa imaš namen popravljati obstoječe je varjanta da daš nove diske,cilindre,semeringe,vzmeti in kroglice(katere namažeš z mastjo za visoke temperature)saj ob pretirani uporabi bremz se plošče segrejejo na žareče.Pri debelini diskov bodi pozoren da je kompletna zračnost med njimi vsaj milimeter,drugače ti lahko začnejo prijemljati že med samo vožnjo.Tretja rešitev je pa še vgradnja močnejših cilindrov in manjša predelava vmesnih plošč.100% rešitev za vedno je prva,pri drugi se ti še vedno pojavi problem štekanja(vsaj po daljši neuporabi),tretja je pa do takrat ko pride olje iz menjalnika do bremz.

če sem prav razumel, rešitve ni... če želim suhe zavore brez blokiranja + daljši postanek
:-?

Sem pa prelistal google in imajo traktorji, kateri imajo suhe zavore zelo podobne sisteme. Edino razliko sem opazil pri vzmeteh potisnih plošč... Pa verjamem, da nimajo problema z blokiranjem koles, kot so Landini, John Deere, Fend...

hvala
Pelton
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Pelton » 16.2.2011 18:35

...gre se za podoben sistem, vendar je namesto mehanskega vzvoda hidravlični celinder.

TUKAJ

Dajmo še rečt kakšno besedo glede lamel - diskov. Kakšni imajo/so vgradili tisti, katerim zavore ne blokirajo. So ferode bolj trde ?
Pelton
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Drago » 16.2.2011 19:25

Vprašanje za tiste ki ste obnavljali te zavore; kakšen je sploh strošek tega? Predvidevam da se bom letos tega moral lotiti, ker iz leta v leto zavore slabše prijemajo. Lani smo sicer menjali glavni in oba zavorna cilindra, vendar ni kaj dosti boljše...
Lp,Drago
Drago
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a likalnik » 16.2.2011 19:49

Rešitev za suhe bremze so močnejši cilindri in manjša predelava vmesnih plošč.S tem sistemom dosežeš da razteguje v protismeri vrtenja-pri obstoječih zavorah pa razteguje v smeri vrtenja.
likalnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Pelton » 16.2.2011 19:53

Drago napisal/-a:Vprašanje za tiste ki ste obnavljali te zavore; kakšen je sploh strošek tega? Predvidevam da se bom letos tega moral lotiti, ker iz leta v leto zavore slabše prijemajo. Lani smo sicer menjali glavni in oba zavorna cilindra, vendar ni kaj dosti boljše...

če vedno slabše primejo, sta lahko dva vzroka. Ali so zavore že izrabljene ali pa so diski mastni (spustil semering na večji polosovini).

Stroški:

kroglice cca 1-2 EUR/kom (mislim da 5kom. za eno stran)
vzmeti cca 1EUR/kom (3kom na eno stran)
zavorni diski 25-35 EUR/kom (2kom na eno stran)
semering (če me spomin ne vara... 10EUR)

Jaz se bom tega lotil kmalu, vendar ne odneham preden da bodo zavore delale, kot bom jaz želel. Ne pa tako kot si bodo same izmislile. Zato si še nabiram kakšne izkušnje/predloge... potem pa bom seveda rezultate delil z vami :P

lp,M
Pelton
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov