STROJNISTVO.com • Poglej temo - Izračun ogrevanja stavbe

Izračun ogrevanja stavbe

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Izračun ogrevanja stavbe

OdgovorNapisal/-a aja » 10.3.2006 9:45

V letošnjem letu nameravam k obstoječi hiši zgraditi prizidek, v katerem bi rad predvidel radiatorje, talno gretje in vse potrebno za centralno kurjavo. Zanima me, ali kdo ve, kje bi lahko dobil kakšno projektno nalogo oziroma program, s katerim bi si lahko pomagal pri izračunu in dimenzioniranju radiatorjev.

Hvala!
aja
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Thinker » 10.3.2006 9:59

Jaz ti lahko pošljem predlogo za računanje izgub narejeno v Excelu. Samo potrebuješ zraven tudi nekaj tabelc.
Thinker
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sveder » 10.3.2006 10:09

Lahko pa si pomagaš s programskim paketom NovoCAD.
sveder
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Thinker » 10.3.2006 10:51

Samo s programom od Novocada ne moreš računati izgub po posameznih prostorih ali se motim?
Thinker
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a econo X » 10.3.2006 23:16

Res s programom NovoCAD ne gre računati toplotnih izgub za posamezne prostore, ampak gre le za generalni izračun porabe energije za celotno stavbo na osnovi standarda SIST EN 832. Z začetkom leta pa se je zadeva na tem področju nekoliko spremenila in v veljavo za projektiranje vstopa nov pravilnik o URE v stavbah. V tem pravilniku pa so novi standardi za določanje toplotnih karakteristik stavbe in zahtevnejša metodologija. Fora je pa v tem, da je omenjeni pravilnik še kot osnutek in z njim si ne moreš kaj pomagati, ker rabiš za predlogo pol ducata standardov, ki so še v fazi predloga. Zanimivo, kajne! :)

AJA!
Na faksu smo za takšne naloge uporabljali projektne naloge na osnovi standarda DIN 4701. Ta postopek je kar dobro opisan v knjigi Recnagel, Šprenger: Grejanje i klimatizacija, 1995. Tu lahko tudi najdeš metode za izračun grelnega sistema. Ne vidim druge možnosti, razen če se ti ponudi kak projektant.
Thinker! Na osnovi katere metode izračunava tvoj program?

LP!
econo X
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a aja » 12.3.2006 5:38

Thinker napisal/-a:Jaz ti lahko pošljem predlogo za računanje izgub narejeno v Excelu. Samo potrebuješ zraven tudi nekaj tabelc.

Hvala!
Prosil bi te, če mi jo lahko pošlješ na aja1@email.si.

lp
Aja
aja
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Thinker » 13.3.2006 7:20

Econo X, računanje poteka po DIN 4701.
Thinker
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Neac » 11.7.2006 10:48

Ali kdo ve, če je DIN 4701 pri nas še vedno veljavni standard ali je sedaj ta novi pravilnik predpisal že druge standarde.

LP Nejc
Neac
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Vigma » 27.7.2006 22:09

Računanje toplotnih izgub je čisto flancanje!

Vsak bolj izkušen vodovodar centralne ti bo povedal, da potrebuješ za talno ogrevanje okrog 50 watov na kvadratni meter.

Toplotne izgube so odvisne od zunanje temperature zraka. Bolj je mrzlo, večje so izgube.

Spomladi sem IZMERIL toplotne izgube, ko je bila zunanja temperatura 8 stopinj plusa. Čeprav je izolacija zelo slaba, ker kurim v sobi z drvi, peč pa potrebuje zrak, so bile toplotne izgube le 24 watov na kvadratni meter.

Za talno ogrevanje so toplotne črpalke odlična alternativa, ker je izkoristek, COP, največji prav pri temperaturi okrog 40 stopinj. Toplotne črpalke zrak - voda (pravijo jim atmosferske TČ), ki so večini dostopne, imajo to slabost, da izkoristek pada z nižanjem temperature zraka. Nad 5 stopinj imajo izkoristek med 3 do 4,5 zato pa pri minus 10 le 2,2. To pomeni, da bomo pri 2 kW toplotni črpalki imeli izhodno moč 4,4 kW, pri COP 3 pa že 6 kW moči, kar zadostuje za ogrevanje 120 kv metrov površine stanovanja.

Toplotna črpalka KL2,0 Norge ima dva majhna tanka za vodo, enega 100 litrov za sanitarno vodo, drugega le 80 litrov pa za centralno. Veliki so popolnoma nepotrebni! Sanitarno vodo ogreje na 50 stopinj, kar je celo preveč, ob porabi pa kar sproti dogreva!

Če sedaj preračunamo strošek mesečnega ogrevanja, če bi 2 kW črpalka neprekinjeno delovala, je to 720 ur krat 2 kW, poraba na mesec torej 1.440 kW/h, krat 20 sit, je to 28.800 sit na mesec - če ne upoštevamo nočnega toka. Pri COP 3 imamo torej mesečni prihranek 57.600 SIT mesečno, kar je kar precej.
Vigma
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a kopron » 29.7.2006 23:13

Zelo me zanima kaj je to COP3,če malo več poveš o tej stvari.
kopron
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Vigma » 30.7.2006 22:04

kopron napisal/-a:Zelo me zanima kaj je to COP3,če malo več poveš o tej stvari.

COP je angleška kratica, ki pokaže učinkovitost toplotne črpalke.

Toplotne črpalke uporabljamo zato, ker dajo več toplote, kot pa jo same porabijo za svoje delovanje.

Če toplotna črpalka pri neki temperaturi okolja ogreje vodo tako, kot da bi jo grel 8 kW električni grelec, sama pa za svoje delovanje porabi 2 kW, potem ima TČ COP 4! Če pa da toploto kot 6 kW grelec, porabi pa 2 kW, ima COP 3. 4 kW moči imamo torej zastonj!

2 kW je v tem primeru Input, 8 kW pa Output. Cop 4,5 dosežejo črpalke pri temperaturi zraka blizu 20 stopinj, ko stanovanja več ne rabimo greti, je pa dobra za ogrevanje sanitarne vode.

Potrebno je zahtevati podatke o COP pri različnih temperaturah zraka, kajti če je COP 2, potem bo črpalka ogrevala kot električni grelec le 4 kW. Dajala bo premalo toplote od potrebne. Bolj je mrzlo, manjši je COP.

Če te zanima, lahko dam tehnične podatke za našo TČ. Ampak potem se bo zopet nekdo drl, da reklamiram.

Lep pozdrav. Če sem premalo povedal, še vprašaj!
Vigma
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a kopron » 1.8.2006 17:32

Hvala za pojasnilo.Torej bi moral trgovec ali pa distributer povedati kakšen je COP za določen tip črpalke ali pa klime.Do sedaj sem moral sam računati kakšno je to razmerje med vloženo energijo in kaj dobiš ven.Upam da imam prav, če ne me dopolni.lep pozdrav
kopron
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Vigma » 1.8.2006 18:43

kopron napisal/-a:Hvala za pojasnilo.Torej bi moral trgovec ali pa distributer povedati kakšen je COP za določen tip črpalke ali pa klime.Do sedaj sem moral sam računati kakšno je to razmerje med vloženo energijo in kaj dobiš ven.Upam da imam prav, če ne me dopolni.lep pozdrav

Cena klim je sedaj tako ugodna, ker je svetovna razprodaja! Prepovedana bo prodaja klim, ki imajo SEER manjši od 14, kar so določili novi predpisi. Vsi se hočejo znebiti zalog.

Saj dajejo podatke o COP, le da malo pretiravajo.

Podatke lahko preverimo s testiranjem.
Testiranje toplotnih črpalk ni posebna umetnost.

Toplotna črpalka ima zunanjo enoto in pa tank za vodo.

Nekateri testirajo tako, da v 200 litrski tank nalijejo 172 litrov vode ogrete na 30 stopinj C, ker se tam doseže najboljši izkoristek. Vklopijo črpalko in čakajo, da se ogreje, recimo za 10 stopinj, torej na 40. Ob tem merijo porabo toka v zunanji enoti.

Recimo, da nam števec pokaže, da smo za ogretje 172 l vode za 10 stopinj porabili točno 0,5 kW ure.

Sedaj moramo tudi toploto vode prikazati v kW urah. To je z uporabo kilokalorij preprosto. 172 litrov x 10 stopinj je 1720 kilokalorij. 1 kW ura pa ima 860 kilokalorij. Delimo torej 1720 z 860 in dobimo 2 kW uri toplote. Pol kilovatne ure nam je dalo 2 kilowatni uri, 4 krat več, torej je izkoristek, COP, 4.

Pri različni temperaturi vode je tudi COP različen. Jaz sem mojo testiral pri temeperaturi vode 10 stopinj in ogreval na 55 stopinj pri 4 stopinjah zraka. Zelo slab rezultat, le 1,8 je bil COP. Podatki pa so bili 1,3 kW INPUT in 3 - 5 kW Outputa.

Je pa nekaj zelo nerodno. Ne moreš je prej testirati, dokler je nimaš.

LP
Vigma
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a croco » 5.8.2006 21:47

Prepovedana bo prodaja klim, ki imajo SEER manjši od 14, kar so določili novi predpisi.

Lahko pojasniš kaj pomeni SEER in kje ga zaslediš?
croco
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a matjaz_76 » 7.8.2006 11:59

glede izračunov transmisije bi tudi jaz rad če mi lahko pošlješ excelov primer izračuna na matjaz.amon@gmail.com

in še vprašanje če kdo uporablja PIT CUP program za risanje ogrevanja in prezračevanja v Acadu, oz. če se dobi kaj za risanje inštalacij v Acadu
matjaz_76
Sodelavec
Sodelavec

Naslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost