Napisal/-a damo » 31.7.2006 7:23
Ojla,
za ogrevanje hiše mislim uporabiti toplotno črpalko. Ogrevanje bo talno, izolacija hiše dobra (fasada 15cm, estrih 8cm, streha 20-30cm).
Predvidevam, da bi rabil cca 8kW toplotne moči.
Odločam se med črpalko voda/voda (2 vodnjaka oz. kolektor), razmišljam pa tudi o varianti zrak/voda (bivalentno v kombinaciji z el. grelci).
Ker bom tako in tako montiral 2 klime (za hlajenje in ogrevanje v prehodnem obdobju), sem razmišljal, kako se ogniti investiciji v toplotno črpalko (itak bojo že 2 visele na fasadi)
Rad bi imel:
- talno gretje za pozimi
- konvektorsko gretje za prehodna obdobja
- hlajenje prostorov
Tu se mi pojavi ideja.... Kupil bi 2 inverterski klimi, npr. vsaka po 4kW grelne moči. Uporabil bi zunanji del, in izdelal še dodatni izmenjevalnik, ki bi grel vodo, katera kroži po talnem gretju oz. v zalogovniku.
Zadevo bi napravil z ventili, tako da bi lahko (ročno) preklapljal med originalnim notranjim delom klime in mojim toplotnim izmenjevalcem za talno gretje. Seveda bi moral preklapljati tudi temperaturne sonde itd.
Na ta način bi imel originalno klimo (hlajenje ter toplozračno gretje) ter tudi gretje za pozimi (inverterji delajo do -15).
Ker se ukvarjam z montažo hladilne tehnike, bi mi to predstavljalo izziv, kak dodatni ventil in instalacija tudi ni problem.
Kaj menite? Je kdo že študiral v podobni smeri?