STROJNISTVO.com • Poglej temo - Sončni kolektorji

Sončni kolektorji

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Sončni kolektorji

OdgovorNapisal/-a xsara » 22.7.2006 18:25

Pozdrav

Na eni izmed tem glede samogradnje sončnih kolektorjev sem bral da mora biti bakrena pločevina razrezana pa me zanima zakaj, če je potem na vse skupaj prilotana bakrena cev. Zanima me še kakšna je potem max. širina pločevine, če je širina kolektorja 950mm.
LP Igor
xsara
Novinec
Novinec

Re: Sončni kolektorji

OdgovorNapisal/-a janez03 » 23.7.2006 21:10

xsara napisal/-a:Pozdrav

Na eni izmed tem glede samogradnje sončnih kolektorjev sem bral da mora biti bakrena pločevina razrezana pa me zanima zakaj, če je potem na vse skupaj prilotana bakrena cev. Zanima me še kakšna je potem max. širina pločevine, če je širina kolektorja 950mm.

Nisem profesionalec in ne poznam točnih izrazov, bom skušal povedati "po kmečko":
Spajkaš zelo tanko bakreno pločevino in relativno masivno (napram pločevini) bakreno cevko. Pri lotanju z gorilnikom segrevaš skoraj točkovno, oz. napram celoti zelo majhen del pločevine in cevi. Zaradi zelo različne toplotne kapacitete ploč. in cevi pri ohlajanju spoja prihaja do tega, da se cev ohlaja znatno počasneje kot pločevina in cev zato nagrbanči pločevino v smeri poteka cevi. Če bi zadevo lahko zlotal "v enem kosu" npr. v kopeli in nato kontrolirano ohladil, te razlike v krčenju ne bi bilo.
Priporočam vsaj rezanje pločevine po dolžini na 2 ali celo 3 pasove in razmik med njimi pred lotanjem ca. 2-3 mm. (ko se zlotan absorber ohladi bo reža zaprta). Pločevina zadostuje če je ca. 2 cm ožja od kolektorja (npr. 2x46 ali 3x31 cm.

L.p.; Janez
Pomagaj si sam in forum ti bo pomagal.
janez03
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Sončni kolektorji

OdgovorNapisal/-a xsara » 24.7.2006 15:50

janez03 napisal/-a:
xsara napisal/-a:Pozdrav

Nisem profesionalec in ne poznam točnih izrazov, bom skušal povedati "po kmečko":
Spajkaš zelo tanko bakreno pločevino in relativno masivno (napram pločevini) bakreno cevko. Pri lotanju z gorilnikom segrevaš skoraj točkovno, oz. napram celoti zelo majhen del pločevine in cevi. Zaradi zelo različne toplotne kapacitete ploč. in cevi pri ohlajanju spoja prihaja do tega, da se cev ohlaja znatno počasneje kot pločevina in cev zato nagrbanči pločevino v smeri poteka cevi. Če bi zadevo lahko zlotal "v enem kosu" npr. v kopeli in nato kontrolirano ohladil, te razlike v krčenju ne bi bilo.
Priporočam vsaj rezanje pločevine po dolžini na 2 ali celo 3 pasove in razmik med njimi pred lotanjem ca. 2-3 mm. (ko se zlotan absorber ohladi bo reža zaprta). Pločevina zadostuje če je ca. 2 cm ožja od kolektorja (npr. 2x46 ali 3x31 cm.

L.p.; Janez

V mojem primeru je stvar malo drugačna ker, imam pločevino debeline 0.5 mm. Dobil sem jo po zelo ugodni ceni... Po mojem bo dovolj če pločevino razrežem na polovico.
Hvala za nasvet
LP Igor
xsara
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a BoštjanF. » 9.8.2006 9:14

Sem delal kolektorje s pločevine 0,55mm velikosti 900mm*1700mm, pa je nisem nič rezal. Lotal sem brez težav.
BoštjanF.
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost