epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-

B.P napisal/-a:Res je to ne bi bilo fer, pa tudi ono da se nam (VS) stopnja zniža na raven večernih šol in tečajev ni fer. Ker ponovem te na borzi lahko dajo na delovno mesto ki je 2 stopnji niže - torej pometat ceste. Očitno zdaj igrajo na karto da se bomo skregali strojniki UNI ter VS kot se kregajo ekonomisti na njihovih forumih.
Jaz pač ne razumem kako lahko nekaj spreminjajo za nazaj. To je isto kot če bi rekli, da lahko z izpitom za avto narejenim v prejšnem sistemu voziš le še moped.
Mislim da bi trebalo politikom dati kako pametnejšo delo, da ne bi samo razmišljali kako spremeniti sistem da se bo čimveč diplomantov ponovno vpisalo in plačalo da bodo dobili kar jim fali do željene stopnje izobrazbe.

Tackleberry napisal/-a:Gre predvsem zato, da so nas na VSŠ privabli z natego kako je to oh in sploh dobro za gospodarstvo, da bomo čimprej prišli na del. mesto ufurani s praktičnim znanjem. (Sej ne rečem, UNI so sigurno boljši-vsaj kot teoretiki.)
Če bi to vedel prej bi tudi jaz prepisal na UNI, naredil bi matematiko 2 in hidromehaniko za diferencialni izpit, 3. letnik še enkrat s seminarskimi in 4. letnik, ki je poln foh predemtov po normalni poti. Sploh ne bi bilo problema-bi bil pač študent še 1 leto dlje.
Gre za to, da gospodje parlamentarci ne znajo ama ništa uskladiti z EU normativi in sedaj zbirajo podpise za referendum, ki bo zopet stal cca. 600 mio SIT.In to je največja svinjarija. Za ta denar bi lahko zgradili novo študentsko športno dvorano ali pa vložili v izboljšanje učnega programa.

Tackleberry napisal/-a:Gre predvsem zato, da so nas na VSŠ privabli z natego kako je to oh in sploh dobro za gospodarstvo, da bomo čimprej prišli na del. mesto ufurani s praktičnim znanjem. (Sej ne rečem, UNI so sigurno boljši-vsaj kot teoretiki.)
Če bi to vedel prej bi tudi jaz prepisal na UNI, naredil bi matematiko 2 in hidromehaniko za diferencialni izpit, 3. letnik še enkrat s seminarskimi in 4. letnik, ki je poln foh predemtov po normalni poti. Sploh ne bi bilo problema-bi bil pač študent še 1 leto dlje.
Gre za to, da gospodje parlamentarci ne znajo ama ništa uskladiti z EU normativi in sedaj zbirajo podpise za referendum, ki bo zopet stal cca. 600 mio SIT.In to je največja svinjarija. Za ta denar bi lahko zgradili novo študentsko športno dvorano ali pa vložili v izboljšanje učnega programa.

leftone napisal/-a:Pozdravljeni!
Že nekaj časa berem tole temo in me je toliko razgnala,da bom napisal sledeče.
Morda res ni dobro, da so se šli nove spremembe stopenj vendar, če pogledamo tudi prej ni bilo pravično. Kako je lahko nekdo z VSŠ imel 7 stopnjo, če je študij trajal 6 semestrov + 1 za prakso. UNI kot vemo je po dolžini dolg 9 semstrov + 1/2 za obv. prakso.
Sam sem najprej diplomiral na VSŠ in se nato vpisal na UNI. Razlika (na žalost vseh tistih na VSŠ in tudi mene) je bila očitna. Enostavno, za UNI je pač treba več mozga.
Torej, da so postavili VSŠ na 6 stopnjo je po mojem mnenju čist OK. Nikakor pa ni OK, da so postavili tiste, ki so končali VS (v Celju na primer) na 6 stopnjo. Ma na kakšni podlagi. Po mojem skromnem mnenju, sedaj se bom najverjetneje zameril veliki večini, z 4 semestri pač ne moreš bit inženir pa basta. Že na UNI programu smo se pritoževali študenti, da je prekratek in ne znamo toliko kot naprimer naši kolegi iz Gradca. Ja, na žalost.
Toda, če pogledamo iz zornega kota naših delodajalcev, potem vidimo, da pravzaprav sploh ne vedo za kaj se izbražujemo. So le redke firme, kjer sprašujejo specifično po profilu (konstrukter, ging, proizvodnik, okoljevarstvenik,oblikovalec,...). Na primer v Gorenju so na mesto ging-ovca zaposlili konstrukterja, na mesto proizvodnika pa ging-ovca,... Potem pa ti že na začetku povejo, da itak nič ne znaš in da se boš moral še veliko naučiti. Pa ja hvala bogu, da se bom moral, sej ste me pa postavl na čist drug prostor in ne tist za katerga sem se izučil.
To da moramo bit inženirji deklice za vse, že vsi vemo. Tukaj imam v mislih predvsem projektna dela, ki so postala tako aktualna (moraš bit ekonomist, pravnik, motivator, povelnik, ritoliznik,...). In kje sedaj rabim konstrukterstvo in vso to silno težko mehniko, če pa na koncu pišem kalkulacije in preganjam delavce naj že začnejo delat, kooperante naj zaboga delajo kvalitetno, šefu pa itak lezit v rit, se zdaj vprašam??? Živci, adio!!
Študij strojništva je postal čisto zapostavljen in degradiran. Zdaj so od nas vredni bolj vsi tisti,ki so študiral psihologijo, politologijo, ekonomijo, sociologijo in podobne farse (ne pozabit, da študij UNI strojništva traja po redni poti 5 let brez absolventa, študij VSŠ 3,5 leta in pol za absolventa oziroma diplomo, vsi ostali prej omenjeni študiji pa 4 in eno leto absolventa-diplomo in imajo prav tako sedmo stopnjo po novem sistemu!!!). In na kom se živijo, ja na nas ne - strojništvo, gradbeništvo, elektrotehnika. Plače so za delo, ki ga opravljamo in odgovornost,ki jo imamo na grbi, KATASTROFALNE. V Italiji je inženir pripravnik plačan 1500EUR v Avstriji prav tako in pri nas???Pa tudi cenjeni smo bolj kot doma!! Država pa ravno tako draga, če že ne bolj kot omenjeni dve!!!!

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov