STROJNISTVO.com • Poglej temo - Poenotenje VI in VII stopnje izobrazbe

Poenotenje VI in VII stopnje izobrazbe

Mojstrski, tehnični, univerzitetni, visokošolski, podiplomski, ... študij

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 3.8.2006 12:34

Matjaz_76 je možno in sicer pod temi pogoji:
Pogoji za pristop

a) Če namerava kandidat opravljati osnovni izpit iz določene vrste tehničnega projektiranja:

Da ima univerzitetno izobrazbo s področja tiste stroke, ki zagotavlja ustrezna znanja s področja tehničnega projektiranja, in najmanj tri leta delovnih izkušenj na področju tehničnega projektiranja po pridobljeni univerzitetni izobrazbi,
Da ima visoko strokovno izobrazbo s področja tiste stroke, ki zagotavlja ustrezna znanja s področja tehničnega projektiranja, in najmanj pet let delovnih izkušenj na področju tehničnega projektiranja po pridobljeni visoki strokovni izobrazbi.

b) Če namerava opravljati osnovni izpit iz vodenja del:

Da ima univerzitetno izobrazbo s področja tistwe stroke, ki zagotavlja ustrezna znanja s področja vodenja del, in najmanj tri leta delovnih izkušenj na področju vodenja del po pridobljeni univerzitetni izobrazbi.
Da ima visoko strokovno izobrazbo s področja tiste stroke, ki zagotavlja ustrezna znanja s področja vodenja del, in najmanj pet let delovnih izkušenj na področju vodenja del po pridobljeni visoki strokovni izobrazbi.
Da ima višjo strokovno izobrazbo s področja tiste stroke, ki zagotavlja ustrezna znanja s področja vodenja del, in najmanj sedem let delovnih izkušenj na področju vodenja del po pridobljeni višji strokovni izobrazbi.
Da ima srednjo strokovno izobrazbo s področja tiste stroke, ki zagotavlja ustrezna znanja s področja vodenja del, in najmanj deset let delovnih izkušenj na področju vodenja del po pridobljeni srednji strokovni izobrazbi.

c) Če namerava opravljati osnovni izpit iz vodenja posameznih del:

Da ima višjo strokovno izobrazbo s področja tiste stroke, ki zagotavlja ustrezna znanja s področja vodenja posameznih posameznih del, in najmanj dve leti delovnih izkušenj na področju vodenja posameznih del po pridobljeni višji strokovni izobrazbi.
Da ima srednjo strokovno izobrazbo s področja tiste stroke, ki zagotavlja ustrezna znanja s področja vodenja posameznih del, in najmanj tri leta delovnih izkušenj na področju vodenja posameznih del po pridobljeni srednji strokovni izobrazbi.

Če sem te prav razumel, za tebe velja "rdeč" tekst. Mislim, da se je spremenila potrebna delovna doba in sicer na slabše.

Ne obupat. Ostale inf. na http://www.izs.si/

LP
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a matjaz_76 » 3.8.2006 12:54

ne delovna doba je bla že prej 5 let tak da je to isto. upam da se ne bojo spomnil in kake stopnje uvedl pri opravljanju projektantskega izpita

LP

in hvala za odgovor
matjaz_76
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a kp » 21.8.2006 12:18

kp
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a kp » 21.8.2006 15:03

http://www.fs.uni-mb.si/forum/topic.asp?TOPIC_ID=430

Za uveljavitev Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o visokem šolstvu, ki ga je Državni zbor sprejel 11. julija 2006, je vložena pobuda za naknadni zakonodajni referendum. Kaj bo glede stopenj izobrazbe pomenilo, če bo na referendumu odločeno, da se novela zakona ne uveljavi?

Če novela Zakona o visokem šolstvu ne bo uveljavljena, bo to glede stopenj izobrazbe pomenilo, da bo še naprej veljala prehodna določba iz veljavnega zakona. Ta določba (prehodni 49. člen) razmerij med dosedanjimi in novimi bolonjskimi študijskimi programi ne ureja eksplicitno, iz nje pa je nedvoumno mogoče sklepati, da so dosedanji 3-letni visokošolski strokovni programi in vsi 4- do 6-letni univerzitetni študijski programi primerljivi z novimi bolonjskimi študijskimi programi 1. stopnje. Le pri nadaljevanju študija se diplomantom univerzitetnih študijskih programov lahko prizna določeno število kreditnih točk, pa še to samo, če gre za isto študijsko področje in se fakulteta odloči za oblikovanje študijskega program po vzorcu 3+2. Ob upoštevanju Uredbe o uvedbi in uporabi klasifikacijskega sistema izobraževanja in usposabljanja – se pravi prve klasifikacijske lestvice po osamosvojitvi Slovenije, bi to pomenilo raven 6/2 tudi za diplomante univerzitetnih študijskih programov.
Diplomanti visokošolskih strokovnih programov torej ne bi nič pridobili, na raven 6/2 pa bi se poleg njih uvrstili tudi vsi diplomanti dosedanjih univerzitetnih študijskih programov. Za slednje bi to pomenilo povsem neenakopraven položaj v primerjavi z diplomanti takih študijskih programov v drugih evropskih državah. Uvrstili bi se namreč med tiste, ki se morajo vpisati v študijski program 2. stopnje in ga končati, šele s tem pa jim je omogočen vpis v doktorski študij.

Ni mi jasno zakaj nekateri (sedanji in bodoči diplomanti visokošolskih strokovnih programov - VSŠ) želijo referendum, če pa z njim ne bodo nič pridobili, le sedanji in bodoči diplomanti univerzitetnih programov - UNI bodo prestavljeni na raven 6/2, kar pa je popolnoma nefer, da se meče različno stvar v isti koš, saj študij VSŠ trajajo do 3 leta, UNI pa od 4 do 6 let.

diplomant strojništva UNI programa
kp
Sodelavec
Sodelavec

Pozdravljen.

OdgovorNapisal/-a B.P » 21.8.2006 19:38

Res je to ne bi bilo fer, pa tudi ono da se nam (VS) stopnja zniža na raven večernih šol in tečajev ni fer. Ker ponovem te na borzi lahko dajo na delovno mesto ki je 2 stopnji niže - torej pometat ceste. Očitno zdaj igrajo na karto da se bomo skregali strojniki UNI ter VS kot se kregajo ekonomisti na njihovih forumih.
Jaz pač ne razumem kako lahko nekaj spreminjajo za nazaj. To je isto kot če bi rekli, da lahko z izpitom za avto narejenim v prejšnem sistemu voziš le še moped.
Mislim da bi trebalo politikom dati kako pametnejšo delo, da ne bi samo razmišljali kako spremeniti sistem da se bo čimveč diplomantov ponovno vpisalo in plačalo da bodo dobili kar jim fali do željene stopnje izobrazbe.
B.P
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Pozdravljen.

OdgovorNapisal/-a jpm » 21.8.2006 20:03

B.P napisal/-a:Res je to ne bi bilo fer, pa tudi ono da se nam (VS) stopnja zniža na raven večernih šol in tečajev ni fer. Ker ponovem te na borzi lahko dajo na delovno mesto ki je 2 stopnji niže - torej pometat ceste. Očitno zdaj igrajo na karto da se bomo skregali strojniki UNI ter VS kot se kregajo ekonomisti na njihovih forumih.
Jaz pač ne razumem kako lahko nekaj spreminjajo za nazaj. To je isto kot če bi rekli, da lahko z izpitom za avto narejenim v prejšnem sistemu voziš le še moped.
Mislim da bi trebalo politikom dati kako pametnejšo delo, da ne bi samo razmišljali kako spremeniti sistem da se bo čimveč diplomantov ponovno vpisalo in plačalo da bodo dobili kar jim fali do željene stopnje izobrazbe.

Z (VS) Veselo šolo :lol: nemate pravo na glasanju!!! (bi rekli včasih)

Če si pa slučajno mislil VSŠ se pa nauč saj kratice programov!
“First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win” Mahatma Gandhi
jpm
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a B.P » 21.8.2006 21:16

Ma pol pa VSŠ!
B.P
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a leftone » 22.8.2006 8:09

Pozdravljeni!

Že nekaj časa berem tole temo in me je toliko razgnala,da bom napisal sledeče.

Morda res ni dobro, da so se šli nove spremembe stopenj vendar, če pogledamo tudi prej ni bilo pravično. Kako je lahko nekdo z VSŠ imel 7 stopnjo, če je študij trajal 6 semestrov + 1 za prakso. UNI kot vemo je po dolžini dolg 9 semstrov + 1/2 za obv. prakso.

Sam sem najprej diplomiral na VSŠ in se nato vpisal na UNI. Razlika (na žalost vseh tistih na VSŠ in tudi mene) je bila očitna. Enostavno, za UNI je pač treba več mozga.

Torej, da so postavili VSŠ na 6 stopnjo je po mojem mnenju čist OK. Nikakor pa ni OK, da so postavili tiste, ki so končali VS (v Celju na primer) na 6 stopnjo. Ma na kakšni podlagi. Po mojem skromnem mnenju, sedaj se bom najverjetneje zameril veliki večini, z 4 semestri pač ne moreš bit inženir pa basta. Že na UNI programu smo se pritoževali študenti, da je prekratek in ne znamo toliko kot naprimer naši kolegi iz Gradca. Ja, na žalost.

Toda, če pogledamo iz zornega kota naših delodajalcev, potem vidimo, da pravzaprav sploh ne vedo za kaj se izbražujemo. So le redke firme, kjer sprašujejo specifično po profilu (konstrukter, ging, proizvodnik, okoljevarstvenik,oblikovalec,...). Na primer v Gorenju so na mesto ging-ovca zaposlili konstrukterja, na mesto proizvodnika pa ging-ovca,... Potem pa ti že na začetku povejo, da itak nič ne znaš in da se boš moral še veliko naučiti. Pa ja hvala bogu, da se bom moral, sej ste me pa postavl na čist drug prostor in ne tist za katerga sem se izučil.

To da moramo bit inženirji deklice za vse, že vsi vemo. Tukaj imam v mislih predvsem projektna dela, ki so postala tako aktualna (moraš bit ekonomist, pravnik, motivator, povelnik, ritoliznik,...). In kje sedaj rabim konstrukterstvo in vso to silno težko mehniko, če pa na koncu pišem kalkulacije in preganjam delavce naj že začnejo delat, kooperante naj zaboga delajo kvalitetno, šefu pa itak lezit v rit, se zdaj vprašam??? Živci, adio!!

Študij strojništva je postal čisto zapostavljen in degradiran. Zdaj so od nas vredni bolj vsi tisti,ki so študiral psihologijo, politologijo, ekonomijo, sociologijo in podobne farse (ne pozabit, da študij UNI strojništva traja po redni poti 5 let brez absolventa, študij VSŠ 3,5 leta in pol za absolventa oziroma diplomo, vsi ostali prej omenjeni študiji pa 4 in eno leto absolventa-diplomo in imajo prav tako sedmo stopnjo po novem sistemu!!!). In na kom se živijo, ja na nas ne - strojništvo, gradbeništvo, elektrotehnika. Plače so za delo, ki ga opravljamo in odgovornost,ki jo imamo na grbi, KATASTROFALNE. V Italiji je inženir pripravnik plačan 1500EUR v Avstriji prav tako in pri nas??? :o Pa tudi cenjeni smo bolj kot doma!! Država pa ravno tako draga, če že ne bolj kot omenjeni dve!!!!
Zadnjič spremenil leftone, dne 22.8.2006 13:05, skupaj popravljeno 1 krat.
leftone
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Tackleberry » 22.8.2006 9:11

Gre predvsem zato, da so nas na VSŠ privabli z natego kako je to oh in sploh dobro za gospodarstvo, da bomo čimprej prišli na del. mesto ufurani s praktičnim znanjem. (Sej ne rečem, UNI so sigurno boljši-vsaj kot teoretiki.)
Če bi to vedel prej bi tudi jaz prepisal na UNI, naredil bi matematiko 2 in hidromehaniko za diferencialni izpit, 3. letnik še enkrat s seminarskimi in 4. letnik, ki je poln foh predemtov po normalni poti. Sploh ne bi bilo problema-bi bil pač študent še 1 leto dlje.
Gre za to, da gospodje parlamentarci ne znajo ama ništa uskladiti z EU normativi in sedaj zbirajo podpise za referendum, ki bo zopet stal cca. 600 mio SIT.In to je največja svinjarija. Za ta denar bi lahko zgradili novo študentsko športno dvorano ali pa vložili v izboljšanje učnega programa.
Strojnik ima več od članarine v CTK, kot pa od članarine v sindikatu.
Tackleberry
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a leftone » 22.8.2006 12:51

Tackleberry napisal/-a:Gre predvsem zato, da so nas na VSŠ privabli z natego kako je to oh in sploh dobro za gospodarstvo, da bomo čimprej prišli na del. mesto ufurani s praktičnim znanjem. (Sej ne rečem, UNI so sigurno boljši-vsaj kot teoretiki.)
Če bi to vedel prej bi tudi jaz prepisal na UNI, naredil bi matematiko 2 in hidromehaniko za diferencialni izpit, 3. letnik še enkrat s seminarskimi in 4. letnik, ki je poln foh predemtov po normalni poti. Sploh ne bi bilo problema-bi bil pač študent še 1 leto dlje.
Gre za to, da gospodje parlamentarci ne znajo ama ništa uskladiti z EU normativi in sedaj zbirajo podpise za referendum, ki bo zopet stal cca. 600 mio SIT.In to je največja svinjarija. Za ta denar bi lahko zgradili novo študentsko športno dvorano ali pa vložili v izboljšanje učnega programa.

HAHAHA tako na easy pa spet ni šlo!
Sem moral nardit tri diferncialne izpite ter 19 rednih tako kot vsi ostali redno vpisani študentje na UNI. Torej, da sem prišel do UNI naziva sem skupaj naredil 61 izpitov in 2 diplomski nalogi. In zdaj bi se z mano naj primerjal VSŠ študent, HAAAALOOOO.

In kdo bo tukaj izgubil?
Ti, ki bodo pa delali po bolonskem sistemu, pa bodo imeli vsega skupaj cca 45 izpitov (skupaj 1. in 2. stopnja). Priložnost sem že imel tudi videti njihov študijski program za mehaniko (imajo najmanj 30% manj snovi kot smo jo imeli mi na UNI). Na koncu pa bodo vseeno 7 stopnja. Oni, ki pa bodo končali 1 stopnjo pa bodo naredili samo cca 30 izpitov in bodo enakovredni zdajšnjim VSŠ, ki povprečno naredijo 37-40 izpitov :o :o :D

TO JE NOROST

P.S
Študent bi še bil najmanj 2 leti. 3 leta pa po normalni poti (3. letnik, 4. letnik in 5. letnik). Jaz sem zaključil eno leto prej in sem končal UNI program v 2 letih. Sicer pa vse skupaj v 6.
leftone
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a kp » 22.8.2006 17:32

Tackleberry napisal/-a:Gre predvsem zato, da so nas na VSŠ privabli z natego kako je to oh in sploh dobro za gospodarstvo, da bomo čimprej prišli na del. mesto ufurani s praktičnim znanjem. (Sej ne rečem, UNI so sigurno boljši-vsaj kot teoretiki.)

Za prehod med VSŠ in UNI - proizvodno strojništvo, je potrebno narediti 1 diferencialni izpit Matematika 1 ter 19 izpitov in sicer Matematika 2, Mehanika 2, Elastoplasto mehanika, Numerične metode, Tehnično kibernetiko, Mehatroniko, ... + diplome (še enkrat).
kp
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a kp » 22.8.2006 17:36

leftone napisal/-a:Pozdravljeni!

Že nekaj časa berem tole temo in me je toliko razgnala,da bom napisal sledeče.

Morda res ni dobro, da so se šli nove spremembe stopenj vendar, če pogledamo tudi prej ni bilo pravično. Kako je lahko nekdo z VSŠ imel 7 stopnjo, če je študij trajal 6 semestrov + 1 za prakso. UNI kot vemo je po dolžini dolg 9 semstrov + 1/2 za obv. prakso.

Sam sem najprej diplomiral na VSŠ in se nato vpisal na UNI. Razlika (na žalost vseh tistih na VSŠ in tudi mene) je bila očitna. Enostavno, za UNI je pač treba več mozga.

Torej, da so postavili VSŠ na 6 stopnjo je po mojem mnenju čist OK. Nikakor pa ni OK, da so postavili tiste, ki so končali VS (v Celju na primer) na 6 stopnjo. Ma na kakšni podlagi. Po mojem skromnem mnenju, sedaj se bom najverjetneje zameril veliki večini, z 4 semestri pač ne moreš bit inženir pa basta. Že na UNI programu smo se pritoževali študenti, da je prekratek in ne znamo toliko kot naprimer naši kolegi iz Gradca. Ja, na žalost.

Toda, če pogledamo iz zornega kota naših delodajalcev, potem vidimo, da pravzaprav sploh ne vedo za kaj se izbražujemo. So le redke firme, kjer sprašujejo specifično po profilu (konstrukter, ging, proizvodnik, okoljevarstvenik,oblikovalec,...). Na primer v Gorenju so na mesto ging-ovca zaposlili konstrukterja, na mesto proizvodnika pa ging-ovca,... Potem pa ti že na začetku povejo, da itak nič ne znaš in da se boš moral še veliko naučiti. Pa ja hvala bogu, da se bom moral, sej ste me pa postavl na čist drug prostor in ne tist za katerga sem se izučil.

To da moramo bit inženirji deklice za vse, že vsi vemo. Tukaj imam v mislih predvsem projektna dela, ki so postala tako aktualna (moraš bit ekonomist, pravnik, motivator, povelnik, ritoliznik,...). In kje sedaj rabim konstrukterstvo in vso to silno težko mehniko, če pa na koncu pišem kalkulacije in preganjam delavce naj že začnejo delat, kooperante naj zaboga delajo kvalitetno, šefu pa itak lezit v rit, se zdaj vprašam??? Živci, adio!!

Študij strojništva je postal čisto zapostavljen in degradiran. Zdaj so od nas vredni bolj vsi tisti,ki so študiral psihologijo, politologijo, ekonomijo, sociologijo in podobne farse (ne pozabit, da študij UNI strojništva traja po redni poti 5 let brez absolventa, študij VSŠ 3,5 leta in pol za absolventa oziroma diplomo, vsi ostali prej omenjeni študiji pa 4 in eno leto absolventa-diplomo in imajo prav tako sedmo stopnjo po novem sistemu!!!). In na kom se živijo, ja na nas ne - strojništvo, gradbeništvo, elektrotehnika. Plače so za delo, ki ga opravljamo in odgovornost,ki jo imamo na grbi, KATASTROFALNE. V Italiji je inženir pripravnik plačan 1500EUR v Avstriji prav tako in pri nas??? :o Pa tudi cenjeni smo bolj kot doma!! Država pa ravno tako draga, če že ne bolj kot omenjeni dve!!!!

Tudi sam sem najprej diplomiral VSŠ in nato še UNI in moram reč, da je razlika, zato je nefer, da se VSŠ enači z UNI.

Kdor se je spomnil, da naj imajo diplomanti višješolskih strokovnih tehniških šol naziv inž., ta res nima blage veze kaj se ti ljudje počnejo zato, da dobijo naziv inž.
kp
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a mib » 22.8.2006 17:36

Spoštovani,
nekateri med nami so tako pametni, ker so uniji, da predlagam, da jim podelimo vsaj častni doktora.

LP
mib
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a mib » 22.8.2006 17:39

Evo, na koncu sem pozabil T, žal nisem uni.

Še enkrat LP
mib
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Franci S » 22.8.2006 18:43

Zdaj se je pa zgodilo točno to, kot na ekonomskem forumu (al kje že) - vsi se med sabo kregamo, kdo je bolj "trpel", se dalj časa mučil, kdo je bolj izobražen in bla, bla, bla.

Hec je v tem: tudi če VSŠ izenačijo z UNI, ali pa UNI-jevcem direktno podelijo magisterij... ZATO NE BOMO NIČ BOLJ IZOBRAŽENI oz. NE BOMO RAZPOLAGALI Z NOBENIM DODATNIM ZNANJEM !!

Tudi če npr. nekemu totalnemu neveščemu človeku pred ime napišete, ne vem, dr. primarij strojništva univerzitetni šestkrat diplomirani ful priden inženir :) , zato ta tip še vedno nima primernega znanja za delovno mesto, ki ga bo opravljal...

Resda ima na začetku človek z "višjim" nazivom več možnosti, da si izbori višjo postavko, vendar pa... če človek ne pokaže tistega, kar se od njega zahteva se to kmalu pokaže tudi pri plači...

Moje mnenje:
Ma naj politiki naredijo kar hočejo. Jaz jih imam poln detetvorni organ. Nekaj strojnikov bodo zajebali, nekaj pa rešili v vsakem primeru.

Znanja mi ne morejo vzeti (niti z nazivom dodati), konec koncev je pa prav znanje tisto, za kar se bom poskusil "prodati" in za kar me bodo plačali...

(... in spet bo kdo hotel vedeti... sem UNI)
Za ta denar je tole to!
Franci S
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Izobraževanje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov