STROJNISTVO.com • Poglej temo - Temperatura goriva

Temperatura goriva

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Temperatura goriva

OdgovorNapisal/-a Davorchek » 29.8.2006 19:59

Pozdravljeni!

Zanima me kaksno vlogo ima temperatura goriva na delovanje motorja!? Gre za gorivo ki se uporablja za 2taktne motorje in je 2%. Kaksna bi naj bila najbol optimalna temperatura goriva? Zanima me tudi kaksno vlogo igra temperatura zraka ki ga motor "vsrkava"?
Hvala za vaše odgovore!
Lp :wink:
Davorchek
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Davorchek » 29.8.2006 20:01

2% mešanica seveda.. :lol:
Davorchek
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a bakterija » 29.8.2006 21:28

Mislim da temperatura samega goriva ne igra neke bistvene vloge. Temperatura vsesanega zraka pa bi naj bila čim nižja (morda tudi goriva). Zato imajo tudi nekatera vozila vgrajen intercooler, ki ima funkcijo ohlajevati vsesani zrak. Mislim da se hladen zrak bolje stiska. :roll:
bakterija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moi » 1.9.2006 22:09

temperatura goriva nima vrednosti, saj vzig iniciira svecka. zrak pa ze kot povedano.
kaj je pa narobe? ne vzge kosilnica?
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Klemenn » 2.9.2006 10:55

Jaz pa razmišljam tako. Tudi temperatura goriva igra vlogo. Višja, ko je temperatura goriva, bolj aktivne so molekule in s tem je razmešanje goriva z zrakom boljše.

Glede temperature zraka je pa tako. Motorji s turbinskim polnilnikom imajo običajno tudi hladilnik zraka. Zakaj? Zato, ker, ko gre zrak skozi vroč turbo polnilnik, se le ta segreva. Poleg tega se segreva še zaradi stiskanja. Cilj hlajenja zraka je v tem, da se ga čim več spravi v cilinder. Enaka masa zraka, pri enakem tlaku, pri nižji temperaturi zavzema manjši volumen. Več zraka pomeni večjo moč.

Lep pozdrav,
Klemen
Klemenn
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a hine » 2.9.2006 17:03

Če boš segreval mešanico pri dvotaktnem motorju se bo še hitreje pregrel, kar je pri večini teh motorjev problem. Mogoče bi jo segrel samo takšno količino, kot je potrebno za zagon pozneje pa raje ne.
hine
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a B.P » 2.9.2006 18:00

Pozdravljeni!

Temperatura goriva in zraka imata zelo pomembno vlogo! Za zrak je že negdo napisal, bolj kot je vroč, manjša je njegova gostota, manj ga gre noter. Enako velja za gorivo. Večja temperatura, manjša gostota. Sam sem pri predelavi avtomobila na rastlinsko olje segreval gorivo na 90°C, kar je na zavori prineslo 5% padec moči kljub boljši razpršitvi goriva. Je pa res da smo tako rešili sajavos. Pa ne priporočam ti da segrevaš bencin, ker se lahko močno zasveti pol pa poči :lol: .
B.P
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Davorchek » 23.9.2006 23:53

V bistvu je moje vprašanje v povezavi z minimotom, in me je pač zanimalo če bi to kaj vplivalo na samo delovanje in morebitno izboljšano delovanje samega agregata.
Hvala vsem ki ste si vzeli čas in odgovorili na moje vprašanje!
Lp
Davorchek
Novinec
Novinec

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov