STROJNISTVO.com • Poglej temo - Delovanje turbine v BMW 525d

Delovanje turbine v BMW 525d

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Delovanje turbine v BMW 525d

OdgovorNapisal/-a tajna » 2.12.2006 22:03

Pozdrav vsem

Ker sem firbec me zanima, ali mi lahko kdo opiše, kako deluje turbina v BMW 525d.
Najbolj me zanima, kdaj se zadeva zavrti, s kakšnimi vrtljaji se vrti, zakaj se tlak polnjenja veča ko začne turbina počasi umirati ...

V naprej hvala za odgovore.
tajna
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Majstor » 2.12.2006 22:17

lp če se ne morim se turbina na osebnih vozilih vklaplja pri 1500 obratih, vrti ser pa približno s 5000 obrati na minuto (vsaj mislim)m pri teh rečeh je zelo pomembno mazanje, če zadeva dela 2 minuti na suho bo zaribala in to ni dobro ker so te reči drage, predvsem pa originalne :D
naj pogostejše okvare so prežganost, polomljene lopatice, to nastopi pri ~ 400 000km,
dotrajanost ležaja
in pa seveda zaribanja, zaradi pomankanja olja oz zamašitve mazalne cevi

tega zadnjega dela, pa ne razumem kaj misliš s tem umiranjem :roll:
kdor spi zlo ne misli, kdor je buden naj gre spat
Majstor
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a tu480 » 2.12.2006 22:52

Prav Majstor si mi ti ja. Edino kar drži je to da so te reči drage in da ne razumeš :cry: :cry:
tu480
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Majstor » 2.12.2006 22:54

tu480 napisal/-a:Prav Majstor si mi ti ja. Edino kar drži je to da so te reči drage in da ne razumeš :cry: :cry:

priznam da je moja razlaga bolj kmečka, ja pa nekaj, če misliš da lahko ti bolje, izvoli

lp
Majstor
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a rokz47 » 3.12.2006 11:57

Turbina deluje ves čas, je pa res, da pa pod približno 1500 vrt/min skorajda ne učinkuje.
Kolikor jaz vem se turbine zavrtijo tudi do 100 000 vrt/min. Če se motim me prosim popravite.
Lp
Kam pa pridemo brez domišljije!
rokz47
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Majstor » 3.12.2006 12:16

malo sem pogledal na wikipediji in res je, delovno območje turbine je med 80 000 in 200 000 RPM.

lep dan še naprej
Majstor
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a mblazko » 4.12.2006 11:06

Vrtljaji turbine si bili kar pravilno ugotovljeni.
V turbini so drsni ležaji (oz. oljni ležaji), zato je pomembno da ne naredite sledečega:
date gas, nato pa avto ugasnete.
Zakaj: ko date gas se turbina zavrti na polne vrtljaje in takrat ZELO potrebuje ustrezno mazanje. Ko pa motor ugasnete pa ustavite pritok novega olja v drsne ležaje in tisto olje ki je tam lahko zavre. To pa ni dobro, ker s tem izgubi olje svoje lastnosti.

Mislim da bi si bilo dobro vzeti 10min in pogledat naslednji link:

http://auto.howstuffworks.com/turbo.htm
Živim da delam ali delam da lahko živim? To je sedaj vprašanje.
mblazko
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tajna » 4.12.2006 19:52

Hvala vsem zaenkrat, ampak vidim da kaj več od mene tudi nihče ne ve.
Turbina v mojem avtu se zavrti kar do 240000 vrtljajev v minuti.
Zanima me predvsem ena zanimiva stvar.
Turbino sem dal obnoviti, ker je bila glasna, in izkazalo se je, da polni s tlakom preko 2 bara pri 2000 in nekaj vrtljajih motorja, kar je mnogo preveč. Zanimivo mi je to, da ko gre zadeva proti koncu življenja, polni več kot bi morala. To mi je uganka in to razlago želim.
Prav tako me zanima, kako deluje variabilnost teh lopatic, ki jih ima ta turbina.
Kaj regulira kot odprtja le teh, ali je možno zadevo prirediti, da se turbina enostavno ne bi pognala v polnjenje, ko je olje mrzlo saj je to je tisti največji problem pri mazanju s hladnim oljem in kot je nekdo napisal ugašanje motorja ko se turbina vrti s polnimi vrtljaji.
Hvala vsem še enkrat.
tajna
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a mblazko » 4.12.2006 20:52

kaj pa če bi probal na kakšnem bmw forumu. morda se je s tem nekno že srečal in stvar ugotovil?

lp
Živim da delam ali delam da lahko živim? To je sedaj vprašanje.
mblazko
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tu480 » 4.12.2006 21:02

Kot odprtja lopatic ti krmili: ali tlak izpušnih plinov pred gonilnikom ali pa tlak komprimiranega zraka na polnilni strani. V obeh primerih ta tlak preko cilindra krmili položaj lopatic. Če ti tlak prekomerno narašča so lopatice blokirane v položaju manjših obratov motorja. To pomeni da vse izpušne pline usmeri naravnost na gonilniški rotor.Stvar mora pri normalnem delovanju usmerjat višek plinov mimo rotorja oz. pod drugačnim kotom na rotor. Ta mehanizem s uporabo zarjavi in blokira. Če se ne da drugače zadevo razluftat je treba turbino razdreti in malo spucati.
LP
tu480
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Majstor » 4.12.2006 22:56

če je bila zadeva obnovljena so ja tud to naredili, vsaj morali bi.

lp
Majstor
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Klemenn » 4.12.2006 23:29

Kako veš, da je polnilni tlak 2 bara pri 2000 vrt/min res preveč? Mislim, da ni. Sicer pa, če je tlak prevelik ali premajhen zna biti problem tudi v by pass ventilu, ki regulira tlak v sistemu.
Običajno so z ročico regulirane lopatice na statorju. Kot odprtja je odvisen od vrtljajev motorja.
Takoj, ko vžgeš motor se turbina začne vrteti saj jo poganjajo izpušni plini. Vendar so njeni obrati relativno majhni dokler ne dodaš plina. Za dobro mazanje je pomembno primerno olje s pravo viskoznostjo, ki zagotavlja dobro mazanje ob zagonu. Glede ugašanja motorja je pa tako: Ko ugasneš motor, se neha vrteti tudi črpalka za olje. Turbina pa ni mehansko povezana z motorjem, zato se zaradi svoje vztrajnosti še nekaj časa vrti po tem, ko motor že miruje. Če motor pustiš v prostem teku nekaj sekund predno ga ugasneš, je vse v redu, saj so obrati turbine majhni in se zato dokaj hitro ustavi. V primeru, da dodaš plin in potem ugasneš motor pa se turbina vrti z visokimi obrati, ima zato večjo vztrajnost in če se oljni film pretrga pride do mehanskega stika med ležajem in osjo turbine, kar pa pomeni obrabo.
Smem vprašat koliko stane obnova take turbine in kolikšna je cena popravila?

Lep pozdrav!
Klemenn
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a tajna » 6.12.2006 21:32

Ni problema.
Beja naredi kompletno obnovo za 90k SIT.
Poleg tega pa je potrebno narediti še kompleten servis (filter oljnih par, olje, oljni filter, zračni filter) pa še montaža in demontaža in je vse skupaj cca 150k SIT

Kako je s tlaki ne vem, vem samo da je bil tlak pred obnovo preko 2 bara, po obnovi pa pod 1 bar. Ker ne vem točno kako deluje, pač sprašujem strojnike.
tajna
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Klemenn » 6.12.2006 22:48

Kakšna pa je razlika v moči motorja? Kako deluje avto v praksi? Če je tlak sedaj toliko nižji, potem je to sigurno opazno.

LP
Klemenn
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kopron » 7.12.2006 0:31

Tudi pod razno ne more turbina, ko gre proti koncu življenske dobe, polniti več kot je lahko nova. Lahko je da blokira ventil na izpušni strani turbine ki regulira max. tlak polnjenja. Lahko pa tudi ne dela dobro Krmiljenje statorskih lopatic na izpušni strani turbine. Te pa krmili s pomočjo vakuma in vzvoda računalnik. Turbina že pri 1000 obratih motorja daje maximalno od sebe, saj takrat statorske lopatice usmerjajo ispušne pline tangencialno na rotor. Ko pa turbina doseže nazivni tlak polnjenja pa računalnik preko krmilnega ventila in vakumskega cilindra začne spreminjati kot lopatic tako da gredo plini radialno na rotor in s tem padejo obrati turbine. To se zgodi pri 3200 obratih.Vakum pa dobimo od črpalke za zavorni servo sistem. Je pa to problem da se pri variabilnih turbinah zelo rado zapaca vzvodje ki premika lopatice in potem so pri višjih obratih motorja plini še vedno usmerjeni tangencialno na rotor in turbina polni več kot je dovoljeno. Zato se potem turbina zelo hitro uniči ker preseže max.dovoljeno stevilo obratov.Pa tudi motor utrpi škodo. Več nisem uspel napisati ker je že pozna ura . Pa še kdaj drugič kaj več.
LP Jože
kopron
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 19 gostov