STROJNISTVO.com • Poglej temo - Stimuliranje zaposlenih v orodjarni

Stimuliranje zaposlenih v orodjarni

Pomoč pri oblikovanju in uresničevanju inovativnih idej.

Moderator: -M-

Stimuliranje zaposlenih v orodjarni

OdgovorNapisal/-a duma » 22.12.2006 10:06

V podjetju imamo za serijsko proizvodnjo vpeljano denarno nagrajevenja najbolj uspešnih delavcev (kdo izdela največ OK kosov, dobi največjo nagrado). Mesečno jo podelimo za prva tri mesta.
Tudi obratno; za slabo izdelane kose trgamo od plače.
Serijska proizvodnja je vezana na utopno kovanje in obrezovanje.
Kvaliteta izdelanih kosov in zadovoljstvo zaposlenih se je zaradi tega bistveno povečala.

Imamo tudi svojo orodjarno, v katero bi radi vpeljali podobno zadevo, vendar je še ne znamo točno ovrednotiti.
Zanima me ali imate kakšne izkušnje na področju stimuliranja, nagrajevanja orodjarjev.

Hvala za odgovore

Lepe praznike vsem
duma
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a ciglar » 22.12.2006 12:14

Sem iz druge branže, sem pa slišal za sledeči trend stimuliranja:
ne stimuliraš pozameznika ampak oddelek/proizvodnji na skupno učinkovitost, prednost: eden dela ful dobre komade, drug pa ne, tisti, ki je dober pomaga tistemu slabšemu, ker ja pač stimulacija na celtono proizvodnjo ne pa na posameznika. Kaj menite?
LP
S
S.C.
DIMAS d.o.o.
www.dimas.si
ciglar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a duma » 22.12.2006 12:20

Hvala za mnenje, se pa bojim, da bi potem tisti "slabši" začeli izkoriščati boljše za skupen rezultat, pri našem sistemu, pa se ravno "slabši" morajo bolj potruditi, da so naslednji mesec nagrajeni.

V našem oddelku (orodjarna) je zaposlenih 8 orodjarjev "boljših in slabših" - glavni problem je kako ovrednotiti njihovo delo pravično, ker ni količine kot pri seriji, in pa kako jih poučno kaznovati, za njihove nepotrebne napake.

LP
duma
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Mariborca-n » 22.12.2006 14:15

Pol bo pač potrebna subjektivna ocena nekoga ki se spozna na vsa področja in jo zna podati. Koliko toliko korektno.

Če je "razslojevanje" delavcev vam prvi cilj in ne vidite druge metodologije.

Če pa ne znate določiti kriterijev kaj sploh je "boljše" in kaj "slabše" delo na nekem področju in neveste kako bi to izmerili potem se pa raje sploh ne spuščajte na to področje ker je nesmiselno.
Mariborca-n
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a miha_mm » 21.12.2007 18:50

V orodjarstvu ni problem oceniti kdo dela bolje in kdo slabše. Predvsem je važna učinkovitost in kvaliteta dela. Nekdo lahko dela in dela, pa zelo malo naredi, nekdo drug je pač bolj praktičen in zadevo reši na hitro. Po mojem bi bilo dobro da uvedete kakšno oceno dela, seveda se bojo našli tudi tako, ki jim to ne bo všeč, zato more biti realna, da jo lahko v vsakem trenutku utemeljiš.
miha_mm
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bozo » 24.12.2007 10:53

Po moje je tudi bolje če se ocenjuje posamezna skupina, oni slabi delavci se bodo lahko šlepali tako kvečjemu en mesec, saj jih bodo ta dobri delavci primorali, da bojo vsi delali dobro in učinkovito ko bodo videli lepše številke na plačilni listi!
je pa res problem postaviti višino stimulacije katera ne sme biti ne premajhna ne prevelika!
Če se podeljuje posamična stimulacija se lahko dela precejšna krivica, kar je pa lahko precej neprijetna situacija za podjetje!
Samo moje mnenje!

Pa lepe praznike
strojništvo je kul
bozo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 24.12.2007 14:15

O učinkovitosti dela posameznika vedo najbolje njegovi sodelavci, ki ga imajo tako rekoč neprestano na očesu.
Uvedeš lahko občasno(1 do 2 krat letno) anonimno ocenjevanje sodelavcev. Vsak delavec dobi v kuverti seznam sodelavcev, pripiše jim oceno 1 do 5 po svoji presoji in kuverto anonimno vrne. Ni nujno, da ocenjuje vse na listi, ampak le tiste, za katere smatra, da ve, koliko in kako delajo. Izračuna se povprečna ocena (izstopajoče ocene lahko izločiš) in to je to. Res, da v oceni ni vedno le delo ampak tudi priljubljenost, kolegialnost... Ali si zamišljaš boljši kolektiv, kot je tak, kjer so si vsi kolegi. Nepriljubljenc bo namreč iz kolektiva izpadel, ker bo imel slabo oceno in si bo sam poiskal drugo službo. Jasno pa je, da mora višji šef poznati kolektivno učinkovitost, da se tak kolegialni kolektiv ne sprevrže v leno kliko.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ramovs » 24.12.2007 20:18

Žerjavar : se popolnoma strinjam. Ni boljšega, kot homogena ekipa. Je pa treba poskrbet za visoko moralo, ki pa ni vedno odvisna od debeline kuverte.
Samo eden negativec ti zastrupi celoten utečen kolektiv ...
Zato je po moje v kolektivu kar dobro malo naravne selekcije.
Drugače se mi pa zdi orodjarje težko stimulirati individualno za unikatna dela. Bolj smiselno morda delati na delovnih pogojih - materialnih in socialnih.
LP
ramovs
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Inovativnost, podjetniške ideje in projekti

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost