STROJNISTVO.com • Poglej temo - Galvanizacija

Galvanizacija

Mojstrski, tehnični, univerzitetni, visokošolski, podiplomski, ... študij

Moderator: -M-

Galvanizacija

OdgovorNapisal/-a SPYDER » 20.4.2006 19:57

Prosim, če mi lahko pomagate!
Potrebujem čim več podatkov in informacij o GALANIZACIJI!
Če ima kdo kaj več materiala naj me prosim kontaktira!

lp
SPYDER
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a eustahije » 21.4.2006 5:55

Galvanizacija je postopek obdelave površin kovin in predmetov iz drugih elektroprevodnih snovi, pri čemer se na površino predmeta nanese tanek sloj kovine, zaradi videza, boljše električne prevodnosti, korozijske zaščite... Od kovinskih prevlek se največ uporablja kromiranje, nikljanje in cinkanje-tu imaš nove pojme za iskanje. Kovine se lahko nanaša na železne predmete z elektro galvanizacijo ali s potapljanjem predmetov v raztaljeno kovino.

Elektrogalvanizacija je postopek pri katerem nanesemo kovinsko plast ene kovine na predmet iz druge kovine s pomočjo elektrolize (galvanski člen, če se še spomniš...). Kovinski predmet, ki prevaja električni tok priključimo v elektrolizni celici kot negativno elektrodo- katodo. Na katodo potujejo po raztopini kationi kovine, ki jo želimo izločiti na katodo, na njej oddajo elektrone in se izločijo v obliki tanke kovinske plasti.

Katione kovine dodajo v galvansko kad kot topne soli, ali pa je lahko anoda iz ustrezne kovine. Anoda se pri elektrolizi raztaplja in sprošča v raztopine katione kovine. V kopeli morajo biti tudi razni dodatki, ki omogočajo enakomerno prevleko in lep sijaj prevleke.

Slika
eustahije
Moderator
Moderator

Re: Galvanizacija

OdgovorNapisal/-a maturant » 8.5.2006 19:45

Jast isto rabim pomoč zato prosim vse ki imate kaj materiala ali poznate dobre strani o tem mi prosim sporočite.
ps o površinki zaščiti delam seminarsko za maturo pa nimam še nič snovi.
lp
maturant
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a macgyver » 8.5.2006 21:26

J face ste ni kej :lol: sj to je zmeri isto, maš pol leta časa, delaš pa zadnji teden....pri meni je blo ravno tako.
Literatre je dovolj, samo čas si je treba vzeti pa it v kako knjižnico pa mal pobrskat. lp
Kar je dobro, ni slabo:)
macgyver
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a sandy123 » 12.1.2007 22:00

zivjo
mene pa zanima kako recimo poteka kromiranje kot ga opravlja kromatura.net
pravijo da to ni galvansko
predstavljam si nekako tako kot klasicno lakiranje
ali kdo pozna ta postopek
l.p.
sandy123
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a zauran » 7.6.2010 11:58

Katoda predmet ki ga NI ali CR anoda svinčena plošča PB, elektrolit:H2SO4+soli Ni ali CR ,temperatura je zaradi hitrejše reakcije .
zauran
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Izobraževanje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost