STROJNISTVO.com • Poglej temo - Svetovanje pri nakupu kompresorja

Svetovanje pri nakupu kompresorja

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Svetovanje pri nakupu kompresorja

OdgovorNapisal/-a _mistral_ » 2.6.2006 16:14

Pozdravljeni!

Zanimam se za nakup kompresorja vendar se toliko ne spoznam kaj je potrebno vedeti pri nakupu.
Kompresor bi imel za barvanje.
Zanima me ali so ti kompresorji ki jih prodajajo v tehničnih trgovinah(mercator,obi,baumax)dobri za domačo rabo.
Na kaj moram biti pozoren saj ko sem gledal imajo eni 24 l nekateri 50l posode, potem koliko barov morajo imeti.

Gledal sem enega v mercatorju in ima naslednje karakteristike:OLJNI KOMPRESOR ELEKTROMASCHEIN E245
SESALNI PRETOK 245/MIN
EFEKTIVNI 135/MIN
ŠTEVILO VRTLJAJEV 2850
TLAK 8 BAROV
MOTOR 2.0 KM/1.5KW,
ELEKTRIČNA NAPETOST 230V
VOLUMEN POSODE 50 L
TEŽA 39 KG

CENA 29.990

Zanima me če je dober saj se zelo slabo spoznam na zadevo

Hvala za odgovore!!!
jure
zelja po učenju
_mistral_
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a mik12 » 2.6.2006 17:21

Za barvanje recimo kakšne manjše ograje,garažnih vrat bi še šlo.Za barvanje velikih površin,avta pa je očutno premalo, saj se ti bo kompresor pogosto vkljapljal, To bo pomenilo več kondenza - vode v kompresorju in s tem v barvi.
mik12
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a jesen » 2.6.2006 19:57

1. Najprej se moraš odločiti kako pogosto boš uporabljal kompresor.Za redkejšo uporabo bo dovolj manjši, za vsakodnevno z večurnim delovanjem pa potrebuješ zmoglivejšega z večjo tlačno posodo, ki mora biti tudi oljno mazan.Pri pogostejši uporabi ti svetujem vijačni kompresor,ki je zmoglivejši in tišji od batnega.
2. Bolj kot tlak (8 barov je dovolj za večino orodja) je pomemben izhodni pretok zraka, če želiš, da ti bo vsako orodje delovalo optimalno. Za lakirno pištolo (odvisno katera) je dovolj že manjši pretok, vendar kmalu se pojavijo potrebe še po ostalem orodju, zato prej razmisli.
jesen
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a janez03 » 2.6.2006 21:50

Iz lastne izkušnje ti povem, da kompresor takih karakteristik ne zadostuje niti za bolj resen hobi. Kompresor rabi non-stop delati, zato se v četrt ure pregreje motor, termična varovalka ga izklopi...

L.p.; Janez
Pomagaj si sam in forum ti bo pomagal.
janez03
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Dimc » 4.6.2006 18:45

Živjo,

predlagam ti da se oglasiš v strokovni trgovini kjer prodajajo kompresorje in ti bodo usposobljeni prodajalci znali svetovat za tvoje potrebe. Ena izmed takih trgovin je trgovina Starman v Vodicah.Imajo veliko izbiro kompresorjev.
www.starman.si

:)
LP, Dimc

Kdor dobro maže, ta vozi

www.rimaz.si
Dimc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cwetto » 8.6.2006 10:29

Mene pa pri tem zanima, kakšna je razlika med oljnim in brezoljnim. Sklepam da je to mišljeno za mazanje bata.

Zanima pa me, ali je treba olje dodajati vsake toliko časa?
Se to olje izpihuje z zrakom? To me zanima, ker bi s kompresorjem med drugim polnil čolne in ne bi bilo preveč pametno, da bi olje znotraj razžiralo gumo.
Ali je to res minimalna količina olja, tako da se sploh ne pozna.

Hvala za odgovor.
cwetto
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a xstrojnik » 8.6.2006 13:59

Mazanje pri brezoljnih kompresorjih deluje na principu samomazalnih drsnih elementov. Drsne površine so narejene iz materialov, ki imajo lastnost nizkega suhega trenja. Torej pri teh kompresorjih ni prisotnega olja ali masti. Kvečjemu bi lahko opazil minimalne sledi grafita ali MoS v stisnjenem zraku (neuporabno za medicinske namene). Vsakršno mazanje z oljem bi pomenilo izpiranje mazalnih površin in s tem poslabšanje drsnih lastnosti.
xstrojnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Dimc » 8.6.2006 14:37

cwetto napisal/-a:Mene pa pri tem zanima, kakšna je razlika med oljnim in brezoljnim. Sklepam da je to mišljeno za mazanje bata.

Zanima pa me, ali je treba olje dodajati vsake toliko časa?
Se to olje izpihuje z zrakom? To me zanima, ker bi s kompresorjem med drugim polnil čolne in ne bi bilo preveč pametno, da bi olje znotraj razžiralo gumo.
Ali je to res minimalna količina olja, tako da se sploh ne pozna.

Hvala za odgovor.

Živjo,

Vsak kompresor mažeš z oljem. Ali je to kompresor na zrak, kjer se maže z oljem za pripravne "grupe" ki ni agresivno na gumo in je ne poškoduje. Ostali kompresorji se mažejo z mineralnim ali sintetičnim
oljem. Če rabiš olje me pokliči (041)624-581
Zadnjič spremenil Dimc, dne 9.6.2006 7:51, skupaj popravljeno 1 krat.
LP, Dimc

Kdor dobro maže, ta vozi

www.rimaz.si
Dimc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pastron » 8.6.2006 18:50

Koristne informacie o kompresorjih ter njihovih karakteristikah dobiš pri.

http://www.sejmi.net/izpis.asp?View=0001&id=000274&n=

Lanco kompresorji iz Ljubljane.
nema odmora dok traje obnova
pastron
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a aaron007 » 8.6.2006 20:00

Izplača se ti kupiti malo boljši kompresor!Tudi če ga boš uporabljal samo za barvanje(velikih površin)bo motor skozi v pogonu.Pri kompresorjih z manjšim volumnom pride pri pogostih vklopih tudi do segrevanja zraka,ker zrak sproti porabljate.Suhi kompresorji imajo valje obložene s teflonom zato ne rabijo olja.Če boš uporabljal pnevmatsko vijačno pištolo pa dodaj še naoljevalnik,sicer pa samo izločevalnik kondenza.Če rabiš kako pritravno grupo,pa mi pošlji mail!

LP!
aaron007
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a roki125 » 7.2.2007 14:45

še eno vprašanje od mene: doma mislimo kupit kompresor ter napeljati cevi po celi delavnici, kompresor bi mel za pnevmatična orodja, barvanje in pa za peskanje... sedaj me pa zanima koliko pretoka ter litraže predlagate za tako uporabo...

hvala...
roki125
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a pkoscak » 7.2.2007 15:00

Čisto odvisno od porabe pnevmatičnih orodij in količine barvanja in peskanja, vsekakor pa če se dela s prevmatičnimi orodji več, priporočam vijačni kompresor.
lp, Peter
pkoscak
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a roki125 » 7.2.2007 15:38

hm, kakšen bi pa moral biti približno pretok? najbol bi bil kompresor obremenjen pri peskanju pomoje... peskanja, barvanja in podobnega niti ni veliko recimo za speskat kako feltno... in pa pobarvat kakšen odbijač od avta... sem bil že po trgovinah z kompresorji in v poštev pride samo rabljen batni kompresor zaradi denarne stiske, cena tam nekje 200k sit...
roki125
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a KY » 7.2.2007 16:20

roki125 napisal/-a:hm, kakšen bi pa moral biti približno pretok? najbol bi bil kompresor obremenjen pri peskanju pomoje... peskanja, barvanja in podobnega niti ni veliko recimo za speskat kako feltno... in pa pobarvat kakšen odbijač od avta... sem bil že po trgovinah z kompresorji in v poštev pride samo rabljen batni kompresor zaradi denarne stiske, cena tam nekje 200k sit...

Kakšno pnevmatsko orodje mislite uporabljati?
Vrtalke in podobne reči ki imajo vrtilne turbine imajo porabe 200 l/min in več.
Že za sam peskalnik (če je manjše izvedbe) priporočam vsaj 200l posodo in vsaj 350l glavo (bolje 500l).

Vsekakor za domačo rabo priporočam batni kompresor. Vijačni sicer ima vse že našte prednosti, le da mu ne paše počivanje (najbolje če dela vsak dan), pa še vzdrževanje je bolj zahtevno in več stane.
LP
KY
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a roki125 » 7.2.2007 16:26

KY napisal/-a:
roki125 napisal/-a:hm, kakšen bi pa moral biti približno pretok? najbol bi bil kompresor obremenjen pri peskanju pomoje... peskanja, barvanja in podobnega niti ni veliko recimo za speskat kako feltno... in pa pobarvat kakšen odbijač od avta... sem bil že po trgovinah z kompresorji in v poštev pride samo rabljen batni kompresor zaradi denarne stiske, cena tam nekje 200k sit...

Kakšno pnevmatsko orodje mislite uporabljati?
Vrtalke in podobne reči ki imajo vrtilne turbine imajo porabe 200 l/min in več.
Že za sam peskalnik (če je manjše izvedbe) priporočam vsaj 200l posodo in vsaj 350l glavo (bolje 500l).

Vsekakor za domačo rabo priporočam batni kompresor. Vijačni sicer ima vse že našte prednosti, le da mu ne paše počivanje (najbolje če dela vsak dan), pa še vzdrževanje je bolj zahtevno in več stane.
LP

recimo pnevmatske gedore, brusilnik, itd... največjo porabo zraka ma od tega peskanje pomoje...

toraj koliko litrov zraka na minuto priporočate?

btw: kaj je 500l glava?
roki125
Sodelavec
Sodelavec

Naslednja

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 0 gostov