STROJNISTVO.com • Poglej temo - Živilska neoporečnost materiala

Živilska neoporečnost materiala

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Živilska neoporečnost materiala

OdgovorNapisal/-a Planina37 » 22.5.2007 13:35

Pozdravljeni!

Nedavno nazaj smo v podjetje prejeli zahtevo s strani kupca, da naj jim podamo izjavo o živilski neoporečnosti materiala, ki mora biti podprta z migracijskim listom materiala, katerega pa dobiš samo na podlagi testiranja materiala v certificiranem laboratoriju in to seveda stane.

Zanima me, če ima kdo kakšne izkušnje na tem področju. Zanima me namreč, kdo je pravzaprav odgovoren oz. dolžan podati omenjeno izjavo in pregledati material.

Malo mi je čudno, ker naše podjetje že cca 10 let proizvaja izdelke, ki se vgrajujejo v aparate, ki se uporabljajo v živilski industriji, vendar do "danes" še nikoli ni bilo potrebe podajanja izjav o živilski neoporečnosti materiala. Bojim se, da hočejo neupravičeno del stroškov razvoja čisto enostavno prenesti na nas kot dobavitelja sestavnih delov.

Material imamo namreč s strani kupca definiran na načrtu in z certifikatom na 3.1.b obrazcu dokazujemo, da je material v skladu z zahtevami na načrtu. Ali je živilsko neoporečen pa seveda ne morem vedeti in mislim, da je to stvar razvoja pri kupcu.

Prosim za pomoč, iskal sem pravilnike in uredbe pa nikjer ne zasledim odgovora kdo je odgovoren podati izjavo.
Hudič je če gevint ni ta prav!
Planina37
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CADfreak » 22.5.2007 14:03

Pozdrav

Če je kupec izvedel razvoj izdelka ter predpisal material, potem se mora sam pobrigati za izjave o živilski neoporečnosti s strani dobavitelja materiala, ali pa naročiti ustrezne analize.

V firmi, kjer delam, izvajamo razvoj za kupca in v okviru le-tega predpisujemo tudi materiale izdelkov. Za vse materiale, za katere je to potrebno, pridobimo izjave o živilski neoporečnosti, ki jih predamo našemu naročniku.

LP

Jože
CADfreak
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Planina37 » 22.5.2007 21:04

CADfreak napisal/-a:Pozdrav

Če je kupec izvedel razvoj izdelka ter predpisal material, potem se mora sam pobrigati za izjave o živilski neoporečnosti s strani dobavitelja materiala, ali pa naročiti ustrezne analize.

LP

Jože

Mogoče veš za kakšen pravilnik,uredbo oz. karkoli s čimer jim lahko to pokažem?

Težko namreč našemu največjemu kupcu rečem, da sem nekje slišal da je to njihova stvar.
Hudič je če gevint ni ta prav!
Planina37
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a BLABLABLA » 22.5.2007 21:30

brcki napisal/-a:
CADfreak napisal/-a:Pozdrav

LP

Jože

Mogoče veš za kakšen pravilnik,uredbo oz. karkoli s čimer jim lahko to pokažem?

Težko namreč našemu največjemu kupcu rečem, da sem nekje slišal da je to njihova stvar.

Ja obstajajo certifikati po FDA ali EHEDG.

PS Delam v ventilski branži in včasih se zahtevajo prej omenjeni certifikati.
BLABLABLA
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a direktx » 23.5.2007 5:15

Lahko probaš še v HACCP če kaj piše

Ta standard se v prehrambeni industriji precej uporablja, če je pa kaj o materijalih pa ne vem.
direktx
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov