Pozdrav
Ne, ne mislim modelirnika, pač pa na program za vodenje dokumentacije. Mnogo ponudnikov modelirnikov ponuja tudi ustrezne programe za vodneje dokumentacije (npr Pro/e -> intralink, UG NX -> iman .......), ki se zelo dobro navezujejo na ustrezen modelirnik. Po mojih iskušnjah so ti sistemi skoraj nujni vkolikor na enem projektu delajo trije ali več ljudi. To pa zaradi tega, ker se nevarnost, da bo prišlo do nenamernega brisanja ali uporabe nepravilne verzije modela, zelo poveča s številom sodelujočih na projektu, zlasti, če ima vsak svojo lokalno kopijo modelov na lastnem računalniku. Zato je prvi ukrep v takem primeru vspostavitev podatkovnega strežnika in pa ustreznega sistema za izdelavo backupov. Če boste uporabljali programsko opremo za vodenje dokumentacije, boste strežnik itak potrebovali.
Če boste vodili (pri tem mislim tudi na vodenja življenskega cikla cikla izdelka oz. CAD dokumentacije), potem omenjeni sistemi zadostujejo, če pa boste na ta način želeli voditi še drugo dokumentacijo, ki ne nastaja znotraj CAD-a, a je vezana na izdelek in zanj pomembna (navodila za vse stopnje kontorle, tehnološki postopki, navodila za testiranje, razne dokumente o aprobaciji itd...), potem bo potrebno poseči po "večjih - korporacijskih" PLM (Product Lifecycle Management) sistemih, kot so windchill, teamcenter itd....Pri teh morate dobro premisliti strategijo uporabe in uvajanja sistema v življenje....
Da se vrnem na številčenje risb. V moji prejšnji službi sem vspostavil in vodil konstukcijski oddelek in sem moral postaviti tudi številčenje risb. V tem primeru je šlo za govoreče šifre. Če želiš, ti lahko predlog z opisom načina številčenja pošljem po e-mailu.
V sedanji službi resno razmišljamo o uvedbi PLM sistema, sploh, ker uporabljamo 2 CAD sistema in več ljudi dela na enem projektu. Sedaj uporabljamo "sistem -

", ki sem ga zgradil kar na excelu. Skratka, v excelu vodimo vse risbe in njihove spremembe. Zadeva je narejena tako, da s klikom na številko risbe (ta je v bistvu hiperpovezava) odpremo tudi risbo v bitmap obliki. Sistem je namenjen nam, konstrukterjem, da vidimo zgodovino sprememb na izdelku, predvsem pa ostalim službam (nabava, kontrola, proizvodnja...), da čim lažje pridejo do ustrezne risbe. Sistem ima veliko slabost, da je potrebno vse narediti "peš"...Če hočeš, ti lahko ta opis tudi pošljem po e-mailu...
Uuuu sem se razpisal...
LP
Jože