STROJNISTVO.com • Poglej temo - Šifrant za risbe

Šifrant za risbe

Pomoč pri oblikovanju in uresničevanju inovativnih idej.

Moderator: -M-

Šifrant za risbe

OdgovorNapisal/-a cis » 22.6.2007 13:51

Imate kakšen predlog, kako bi formiral številke risb? Svetujete kašen način šifriranja? Kaj pa t.i. govoreče šifre?
Hvala
cis
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CADfreak » 22.6.2007 17:39

Pozdrav

Najprej vprašanje. Ali boste dokumentacijo (risbe) vodili "peš" na papirju, ali z računalnikom? Sprašujem zato, ker je po moje predvsem od tega odvisen siste številčenja risb.

Pri "peš vodenju" dokumentacije se govoreče številke oz. šifre obnesejo bistveno boljše od negovorečih, saj so v glavnem edini podatek, po katerem risbe sortiramo in iščemo. Nevarnost govorečih šifer oz. številk je prevsem v tem, da se kaj lahko zgodi, da ob npr. vpeljavi nove družine izdelkov sitem ne zadošča več, in ga je potrebno krpati ter nadgrajevati ali pa celo povsem zamenjati.

Pri računalniško vodenih sistemih je to drugače. Tam se najbolje obnesejo zaporedne številke (enostavni index), katerim pa morajo biti pridruženi metapodatki o risbi, kot so npr. pripadnost projektu, naziv risbe, stanje dokumenatcije, indeks spremebe etc....

To je seveda samo moje mnenje, zgrajeno na iskušnjah....

LP

Jože
CADfreak
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a cis » 22.6.2007 20:13

vodil bom s računalnikom
cis
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CADfreak » 22.6.2007 20:33

Pozdrav

Katero programsko opremo boš uporabljal?

LP

Jože
CADfreak
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cis » 22.6.2007 22:32

nimam še nič izbranega-razen če govoriva o modelirniku?
cis
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CADfreak » 23.6.2007 8:54

Pozdrav

Ne, ne mislim modelirnika, pač pa na program za vodenje dokumentacije. Mnogo ponudnikov modelirnikov ponuja tudi ustrezne programe za vodneje dokumentacije (npr Pro/e -> intralink, UG NX -> iman .......), ki se zelo dobro navezujejo na ustrezen modelirnik. Po mojih iskušnjah so ti sistemi skoraj nujni vkolikor na enem projektu delajo trije ali več ljudi. To pa zaradi tega, ker se nevarnost, da bo prišlo do nenamernega brisanja ali uporabe nepravilne verzije modela, zelo poveča s številom sodelujočih na projektu, zlasti, če ima vsak svojo lokalno kopijo modelov na lastnem računalniku. Zato je prvi ukrep v takem primeru vspostavitev podatkovnega strežnika in pa ustreznega sistema za izdelavo backupov. Če boste uporabljali programsko opremo za vodenje dokumentacije, boste strežnik itak potrebovali.

Če boste vodili (pri tem mislim tudi na vodenja življenskega cikla cikla izdelka oz. CAD dokumentacije), potem omenjeni sistemi zadostujejo, če pa boste na ta način želeli voditi še drugo dokumentacijo, ki ne nastaja znotraj CAD-a, a je vezana na izdelek in zanj pomembna (navodila za vse stopnje kontorle, tehnološki postopki, navodila za testiranje, razne dokumente o aprobaciji itd...), potem bo potrebno poseči po "večjih - korporacijskih" PLM (Product Lifecycle Management) sistemih, kot so windchill, teamcenter itd....Pri teh morate dobro premisliti strategijo uporabe in uvajanja sistema v življenje....

Da se vrnem na številčenje risb. V moji prejšnji službi sem vspostavil in vodil konstukcijski oddelek in sem moral postaviti tudi številčenje risb. V tem primeru je šlo za govoreče šifre. Če želiš, ti lahko predlog z opisom načina številčenja pošljem po e-mailu.

V sedanji službi resno razmišljamo o uvedbi PLM sistema, sploh, ker uporabljamo 2 CAD sistema in več ljudi dela na enem projektu. Sedaj uporabljamo "sistem - :D ", ki sem ga zgradil kar na excelu. Skratka, v excelu vodimo vse risbe in njihove spremembe. Zadeva je narejena tako, da s klikom na številko risbe (ta je v bistvu hiperpovezava) odpremo tudi risbo v bitmap obliki. Sistem je namenjen nam, konstrukterjem, da vidimo zgodovino sprememb na izdelku, predvsem pa ostalim službam (nabava, kontrola, proizvodnja...), da čim lažje pridejo do ustrezne risbe. Sistem ima veliko slabost, da je potrebno vse narediti "peš"...Če hočeš, ti lahko ta opis tudi pošljem po e-mailu...

Uuuu sem se razpisal...

LP

Jože
CADfreak
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cis » 23.6.2007 9:35

Pozdravljeni Jože,
hvala za detajlni opis. Šele zdaj razumem razliko med "peš" in "računalniško". Milsim, da sem bolj za varianto "peš"-sicer v excelu. Zelo bi bil hvaležen za opis šifriranja, še bolj pa (če ni poslovna tajnost) excelovo tabelo. moj mail: info"afna"cismatik.si

Hvala in prijetne praznike.
Saša
Zadnjič spremenil cis, dne 26.6.2007 15:42, skupaj popravljeno 1 krat.
cis
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 24.6.2007 16:07

ti priporočam "laufendenumer" samo ne jit v govoreči šifrant ker se boš prej ali kasnej zaoplezal, moraš pa lafendnumer nekje spremljati, lahko je to kar v excelu, če imaš pa sitem, ki ti podpira gradnjo večnivojskih kosovnic pa toliko bolje, ker ti sistemi omogočajo oz. lahko pogledaš mesto vgradnje, v bivši firmi smo številčili na ta način in tudi veliki sistemi (bomag, demag, cat itd številčijo s tekočo šifro), če imate v firmi sistem za vodenje poslovanja potem pride v poštev samo tekoča številka. ko je začel kolega planer materialov z nekim govorečim šifrantom, da bonjemu lažje je napravil pravi kaos, zato "laufendenumer"
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 24.6.2007 18:55

Pozdravljeni, tudi jaz bi prosil za opis šifriranja risb in po možnosti kakšen primer v excelu. jan.23(afna)volja.net
Lp. jan
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moi » 25.6.2007 23:03

kaksne so govorece risbe?
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 26.6.2007 9:58

moi napisal/-a:kaksne so govorece risbe?

si slabo prebral: ne govoreče risbe temveč govoreče šifre.
To je tak sistem šifriranja-označevanja izdelkov, da že v osnovi veš za kak izdelek gre. Ali je to sestav, sploh vrsta izdelka, podsestav, standardni del, obdelanec, zvarjenec...
Seveda to lahko vedo le uporabniki znotraj sistema, ki so dogovorno ta sistem zgradili, zunanji opazovalec ne more razumeti nič.
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cebelica » 26.6.2007 14:09

Po mojih izkušnjah je številčenje risb po tekočih številkah najboljše. Priporočal pa bi, da se kljub vsemu vodi tudi fizični arhiv risb, ki so shranjene nekje v arhivu, seveda je obvezno tudi vpisovanje risb v elektronski in fizično v ročni spisek risb. Res je, da je dela več (potrebna vestnost in natančnost), vendar se ob kakršnem koli sesutju rač. sistema potem vse najde,...

Tekoče številčenje risb je lahko tudi tako, da se rezervira določeno število zaporednih številk risb in imamo npr. za en projekt risbe od št.:5000000 do 5099999, za naslednji 5100000 do 5199999, itd,... Če smo že na zečetku vestni, lahko sestavne risbe označimo s št.risbe že v naprej in je to tudi neke vrste govoreča številka risbe,... Npr.5010000 ležaj vodilni, 50200000 Ležaj nosilni,....

Upam, da sem tole dovolj razumljivo razložil in LP
Pravica obstaja
cebelica
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 26.6.2007 15:30

sicer ne vem kakšen obseg imaš, s kakim cad delaš ali imaš ali nimaš opreraciski sistem vodenja proizvodnje, ampak še enkrat ti svetujem tekoče številke, najenostavneje, kasneši prehod na nek OS, če boš sedaj vodil ročno bo prava grozljivka, ali boš moral vse preštevilčiti ali pa boš imel dvojni šifrant pa ne vem zakaj???? laufenfenumer je zakon

toliko
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cis » 26.6.2007 15:41

ravno sem začel s svojim s.p-jem. Zdaj pa dobim prva naročila, ker se ukvarjam z konstruiranjem je moj končni izdelek "načrt". Programske opreme nimam nobene, vodenje proizvodnje nimam, CAD imam pa thinkdesign. V prejšnji firmi smo imeli govoreče šifriranje, sestavljeno tako:
XX-XXX-XXXX (XX=stroškovno mesto=odvisno od tipa izdelka, XXX=šifra naročnika iz obstoječega šifranta partnerjev, XXXX pa zaporedna številka). Vodenje/evidenca teh šifer pa je potekala enostavno v Word tabeli. In ta sistem smo si sami izmislili. Mi pa na njem nekaj manjkalo! Zato sem se obrnil na Vas in Vaše izkušnje.
Rad bi pa začel že iz vsega začetka tako, da bom šifre pravilno sestavil in imel sledljivost (dolgoročno).
Vsi predlogi imajo pro in kontra! Mi pa je od CADfreaka način v excelu všeč (povezave na sliko načrta).
cis
Strokovnjak
Strokovnjak

Pozdravljeni!

OdgovorNapisal/-a Hijab » 27.6.2007 6:54

Sam uporabljam sistem xxx.xxx.xxx
prva tromestna številka je zaporedna številka projekta, kar ročno vodim v knjigi projektov (naročnik, datum izdelave, tovarniška številka...)
druga številka oz. oznaka označuje npr. napravo v celotnem sistemu (TR1 - transporter 1 ali pa OM1 - obračalna miza 1...), lahko pa je tudi številčna oznaka,
tretja številka pa je številka posameznih delov, 001, 002, večji sklop, npr. dvižni jarem pa označim z 100, 200... in potem imajo deli tega sklopa 101, 102...

Primer: 319.GV1.100 - v projektu 319 je gnana valjčnica, 1. v smeri transporta, 100 pa je ogrodje valjčnice - sestava.

Ta sistem zadostuje za moje potrebe oz. vrsto izdelkov, seveda pa se stvari precej razlikujejo med sabo, tako tudi kriteriji za označevanje oz. sistemi sledenja.

LP!
Hijab
Sodelavec
Sodelavec

Naslednja

Vrni se na Inovativnost, podjetniške ideje in projekti

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost