Vsem razpravljalcem na temo;hidravlični oven(štosheber) en lep pozdrav!
Precej je bilo napisanega in povedanega,toda žal bistva do sedaj še nisem zasledil.V informacijo samo to,.da sem cca65 ovnov napravil in uspešno montiral po skoraj celotni bivši Jugi,kjer še danes po več kot 25.letih uspešno delujejo.Res pa je,da sem se prilagajal na potrebe posameznega terena in potrebne količine vode,tako na dovodni,kot tudi na odvodni strani.
Naj povdarim,da je za dobro delovanje potrebno upoštevati prav vse faktorje;H1,H2,naklon in dolžino dovodne cevi,Q1,Q2,(Q je količina vode na minuto),izkoristek ovna(%)odvisen od same izvedbe ovna,ter nazadnje tudi od materiala,iz katerega je oven napravljen,saj za večje višine niso dovolj dobri materiali,katere omenjate na forumu,vsled prevelike obrabe in končno tudi sama medenina ali bron ne zdržita tako visokih pritiskov,kot prokrom 13,katerega sem sam uporabljal.Pa tudi na sam zrak v ekspandijski posodi ne smemo pozabiti,saj je vitalnega pomena za samo delovanje,kajti brez le tega tudi delovanje ni takšno,kot bi moralo biti.Zato sem jaz uporabil še tretji ventil,ki je namenjem za to ,da poskrbi za vedno dovolj zraka v ekspandijski posodi.
No,nanizal sem par nujnih vitalnih parametrov za dobro delovanje hidravličnega ovna.Za podrobnejše informacije pa,kdor želi,lahko kontaktira preko e-maila.
Pozdrav vsem z geslom;nazaj k naravi.
Pa veliko uspehov.
ps:moj email;
nikoholesek@gmail.com