STROJNISTVO.com • Poglej temo - Različne tehnike varjena in rezanja

Različne tehnike varjena in rezanja

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Različne tehnike varjena in rezanja

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 15.9.2007 16:59

Odločil sem se malo razširiti svoje teoretično poznavanje različnih tehnik varjenja in rezanja, pa mi kljub temu, da sem prebral tistih par listov v Krautovem priročniku, ves tekst na strani od Linda plinov pa še nekaj drugih strani ni vse povsem jasno.
Pa me ne zanimajo kakšni so obloki itd. ampak prednosti, slabosti, najpogostejša uporaba, različna poimenovanja iste tehnike...

Torej kaj me najbolj zanima:
-kako se strokovno imenuje varjenje z elektordami
-razlika med plazmo, plamenskim varjenjem, avtogenim varjenjem in TIG ter za kaj se ti postopki najpogosteje uporabljajo
-kako je z rezanjem (plamenskim, plazmo)
-ali poleg MIG/MAG, TIG, plazma, avtogeno, plamensko, z elektrodami obstaja še kakšno varjenje (to mislim na take, ki jih uporabljamo ročno, ne laserje itd.)
-kakšni so postopki za ročen (ne CNC) odrez iz kovinskih plošč
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a PartyBoy » 15.9.2007 18:55

Povem ti vse kar vem.
Elektrode se imenuje MMA.
Sedaj pa ti bom napisal za postopke, primiraj pa sam.

-PLAZMA je rezalnik, ki deluje ne elektriko pri veliki amperaži, z posebno elektrodo, pri tem pa vpihava zrak (kompresor ponavadi je že vgrajen v aparat). Uporablja se za rezanje tanjše pločevine do kaka 2 cm veliko več ne, je pa to zelo uporaben način za cnc rezanje.

-PLAMENSKO VARJENJE IN REZANJE (pravimo tudi avtogeno),
deluje na acetilen in kisik, je pa v bistvu isto, razlika je samo v gorilcu, ki je za rezanje drugačen. PLAMENSKO REZANJE se uporablja v industriji, kjer je
potreben prerez debelejših jekel, reže tudi do 20cm debelo železo, za pločevino pa ta postopek ni tako zelo primiren, saj se s plazmo dela veliko lepše reze. PLAMENSKO (AVTOGENO) VARJENJE se uporablja za varjenje zelo tankega železa. Za industrijo ta postopek ni primeren, saj predolgo traja, da narediš koristen var. Prav pa pride v kleparstvu, imam ta aparatek tudi jaz, z njim pa varim pločevino od 5-3mm. Postopek je dober, ker se vse dogaja počasi, železo se težje pretopi, kot pri električnem, slabost pa je da vari niso tako trdni kot pri električnem, zato se avtogeno uporablja, tam kjer trdnost ni tako pomembna (izpuhi, ograje, karoserija).

-TIG oz WIG je postopek, ki je najbolj precizen, vari se večina kovin, ki se z drugimi aparati ne. Tu sta 2 toka enosmerni (železo, inox) in izmenični (aluminji, medenina,...). Postopek se uporablja za zelo tanke pločevine, seveda pa pri varjenju, pri katerem je pomemben estetski izgled.

-MMA IN MAG/MAG sta postopka, ki sta si precej podobna, samo pri prvem je zaščita pred kisikom oplaščenje, pri MAG-u CO2,pri MIG-u pa mešanica plinov, ponavadi argona in co2. Naj še omenim, da več kot je argona, plitvejši so vari. Najtrdnejši postopek je MMA, saj je pri izbiri prave elektrode var tudi do 80% močnejši od MIG/MAG-a.

-DRUGI POSTOPKI. Ja, ostajajo še drugi postopki, eden je pulzno varjenje, ki je v bistvu mig z dodatnim izborom pulza. Taki aparati so najdražji, so pa primirni za varjenje aluminija in podobnih snovi (kot tig).
Še en postopek je pa točkovno varjenje, ki se uporablja za varjenje pločevin, tvoj avto če ga imaš seveda ima karoserijo zvarjeno s tem postopkom, seveda robotsko, ampak obstajajo pa tudi ročni aparatki (avtospoterji).

Ne vem kaj misliš odrez iz kovinskih plošč, vendar verjetno misliš, kako jih lahko režemo. Seveda se jih lahko reže z plamenskim rezalnikom ,če pa je pločevina je pa najbolje plazmo.

Upam da ti moje znanje kaj pomaga.

OdgovorNapisal/-a vili » 15.9.2007 20:30

- plamensko avtogeno rezanje je postopek rezanja s kisikom: s plamenom jeklo segrejemo do vnetišča, samo rezanje pa opravlja čisti kisik, ki se z železom spaja -zgori v oksid. plamensko se lahko kežejo kovine, ki imajo plamenišče nižje od tališča. kot gorilni plin se lahko uporablja acetilen, propan, butan, vodik ...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 15.9.2007 22:05

Hvala za odgovore, čeprav večino teh stvari že vem, pa sem verjetno narobe postavil vprašanja. V sosednji temi sem našel tale link: http://www.virs.si in je zelo uporaben, tako da upam da najdem odgovore tam.

Zanima me še:
- torej je plazma ispopolnjen TIG? zanjo ravno tako potrebujemo elektriko?

-kaj se da narediti s plamenskim (avtogenim) varjenjem in rezanjem (kakšne debeline), ker nameravam v prihodnjosti kupiti to opremo in pa kakšna je kaj skupna cena? Rabil bi pa predvsem za rezanje in krivljenje in pa ali se za rezanje tudi uporablja kakšno posebno masko, ter kakšen je dodajlni material pri varjenju.
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a PartyBoy » 16.9.2007 18:38

Kakor jast vem nima plasma nič s TIG. Seveda se za plazmo rabi elektrika, kot lahko vidiš na sliki je to pa precej natančen postopek.
Slika

Potem avtogeno varjenje se uporabja za varjenje pločevine do 2mm, vendar vari niso močni in ta postopek ni primiren v primirih, kjer so vari bolj obremenjeni, uporablja pa se za varjenje izpuhov in podobnega.
Avtogeno rezanje pa se uporablja za rezanje železa, tam kjer ni potrebna večja natančnost, reže pa se lahko do debeline 20cm.
Slika

Če kupuješ moraš kupiti jeklenko acetilena in jeklenko kisika, ter gorilec (za varjenje in rezanje sta drugačna),seveda pa potrebuješ tudi 2 cevi od jeklenke do gorilca. Krivi se brez problemov, za varjenje pa bi te moral nekdo malo podučiti, ker je precej težko.
Uporabljajo se očala z majhno zatemnenostjo. Dodajalni material so šibke, podobobne kot pri tigu, vendar niso enake, saj so prav za ta postopek.če bi rad tudi rezal, boš moral pač zamenjati gorilec.
Slika
Vse skupaj te lahko stane 600 €, če pa boš kupil rabljene jeklenke, pa bi dobil mogoče za 300€

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 16.9.2007 19:28

Ubistvu se mi gre bolj za rezanje in krivljenje, varim pa lahko vse to po MIG... Torej me zanima kolikšna je natančnost reza z avtogenim in kakšne oblike je odrez (zaobljen?. Ali se za rezanje in krivljenje tudi uporablja masko?
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a PartyBoy » 16.9.2007 19:38

Za krivljenje ne, saj če gledaš v ogenj, to ni škodljivo, pri rezanju je dobro, da imaš očala, da vidiš kaj režeš, pri varjenju pa brez očal ne vidiš nič. Uporabljajo se očala z majhno zatemnenjosto, ne navadna varilna maska.

Natančnost reza ni preveč dobra, moraš potem vsaj še s kotno brusilko zbrusit.

Odrez pa ni oster, niti preveč zaobljen, mislim pa da ni preveč primirez za zelo tanko pločevino.

OdgovorNapisal/-a sandilip » 16.9.2007 19:42

Za natančnost rezanja je predvsem odvisno od spretnosti tistega, ki to dela. Je seveda tudi pogoj da imaš dober rezilec in pravilno nastavljene tlake plina in kisika. Če je delavec zelo spreten in podkovan z znanjem in prakso, je rez zelo lep in raven.

Za krivljenje ne potrebuješ nobene maske ali kaj podobnega. Za rezanje pa se uporabljajo "očala", ki so zatemnena. Vendar to niso ista očala, kot za varjenje. Rahlo močnejša zatemnitev, kot pri sončnih očalih. Nekateri delavci celo režejo brez zaščitnih očal.

Lp Sandi
sandilip
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 19.9.2007 15:40

Sedaj sem šel v bližno delavnico pogledat kakšen je rez z ročnim avtogenim in sem se odločil za nakup.
Sedaj pa me zanima še nekaj stvari:

-kako je s postavitvijo jeklenk, ali je bolje jih pritrditi ob steno ali narediti/kupiti nek takšen voziček in kje bi se dobil?

-na kaj je potrebno paziti pri nakupu gorilnika, ventilov in cevi (kakšno dolžino cevi predlagate)

-kakšna očala uporabiti (zatemnitev)

-na kolikšne pretoke potem odpirati plina? kaj se s spreminjanjem pretokov spreminja

-na kaj postaviti (vpeti) obdelovanec, ko se reže

-kako je s prevozom acetilena ali lahko med prevozom jeklenka leži

-vesel bi bil še vsake informacije, po kateri nisem vprašal pa je pomembna

hvala
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 19.9.2007 16:10

samo na eno od teh vprašanj ti odgovorim: acetilenska jeklenka med prevozom lahko leži, med delom pa nikakor, ker je v njej satovje in aceton, v katerem je raztopljen acetilen. Če izprazniš aceton in bi potem v polnilnici pod tlakom polnili acetilen lahko pride do samovžiga-eksplozije. Jeklenke postavi doma tako, da ni možno, da se prevrnejo-če ti odleti ventil s polne kisikove jeklenke, boš videl kako izgleda raketa med poletom. Še eno opozorilo: h kisikovi jeklenki (ventilu) ne hodi z mastnimi rokami, mastnimi rokavicami ali krpami ker lahko pride do samovžiga, če ti kisik slučajno pušča.

glede rezanja pa: ne poskušaj se ga učiti preko forumskih nasvetov. Sigurno boš našel nekoga, ki ti bo v živo to pokazal-osnove-nastavitev plamena pred pričetkom, ogrevanje materijala, vklop rezalnega kisika in vodenje rezalca. Ko boš spoznal osnove pa boš malo treniral, malo preklinjal, ker ne bo šlo takoj. ampak... vaja dela mojstra.
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Krešo » 20.9.2007 10:34

Pozdravljen!

Na inštitutu za varilstvo Slovenije, se je pred leti dalo dobiti dva odlična plakata o varjenju. Eden je plamensko rezanje, in so na njem vsi tlaki, hitrosti rezanja, premeri šob, razdalje, materjali....., Drugi pa je splošno o varjenju in so gor oznake zatemnjenosti in varnostni ukrepi. Jaz jih imam v delavnici na zidu in ti povem, zelo zelo priročno.
Lep pozdrav

Tomaž
Krešo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 20.9.2007 12:24

Krešo napisal/-a:Pozdravljen!

Na inštitutu za varilstvo Slovenije, se je pred leti dalo dobiti dva odlična plakata o varjenju. Eden je plamensko rezanje, in so na njem vsi tlaki, hitrosti rezanja, premeri šob, razdalje, materjali....., Drugi pa je splošno o varjenju in so gor oznake zatemnjenosti in varnostni ukrepi. Jaz jih imam v delavnici na zidu in ti povem, zelo zelo priročno.

Ali se to še da kje dobiti? Prosil bi za kakršenkoli kontakt.
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a PartyBoy » 20.9.2007 13:07

Za jeklenke se moraš odločiti, če jih boš prevažal potem kupi voziček, če jih boš imel pa tako kot jaz, da jih imam samo v delavnici, pa zvariš okvir in ga prišraufaš u zid. Ta okvir mora biti pravokotne oblike (da gresta obe jeklekli), ima pa naj samo 3 stranice, eno stran pa zapolniš s verigo, saj drugače ne bi mogel spraviti jeklenk v okvir.

Za gorilce nisem expert, se moraš pozanimati pri komu, ki to ima. Kupuj drage in kvalitetne gorilnike, saj boš imel mogoče enega za 50 let (jaz oz. moj oče ga ima 25 let), ravno tako pa bo pri kvalitenem gorilniku rez lepši.
Cevi kupi tako dolge kot jih potrebuješ (odvisno koliko veliko delavnico imaš).

Očala so prav posebna samo za plamensko varjenje, pri nas jih prodajajo že v železnini.

Glede plina, nastavljaš toliko časa, dokler ne dosežeš pravega ognja. Najbolje, da ti to kdo pokaže.

Vpenjaš lahko kamor hočeš, če je možno brez primeža, samo nekam položiš, saj primež pobere veliko toplote.

DODATNO:
Sigurno si moraš najti nekoga, ki rezanje in varjenje z acetilenom obvlada, da ti vse pokaže kako in kaj, saj to ni kot elektrode, da samo priklopiš in že variš.

Svetujem ti da ne poskušaš sam brez predhodnjega posvetovanja z nekom ki to zna, rezati ali variti, saj je to lahko zelo nevarno, saj je acetilen izotop metana, in ga lahko raznese brez vžiga. Poglej tudi malo na internetu, saj o tem veliko piše. Nekaj primirov:
Povezava 1
Povezava 2

OdgovorNapisal/-a vili » 21.9.2007 23:50

fantiček, če se spuščaš v delo z avtogrnim varjenjem in rezanjem ti mora biti najprej jasno kaj se dogaja s plini pod visokim tlakom v zaprtih posodah in kaj se lakhko zgodi pri nepavilnem ravnanju. verjetno še nisi videl oz. bil poleg takrat ko rzp...i jeklenko, jaz sem skupaj s TUV opravljal preizkuse s tlačnimi posodami za gasilnike. ko to RUKNE je to bomba ampak samo pri cca 120 bar, delovni tlak je cca 16 bar, ko pa RUKNE jeklenko pri kateri je delovni tlak 150 bar in jo rukne pri 1000 in ne vem koliko bar je to ne vem kaj, kot ti je že magnum napisal je kisikova jeklenka živa bomba in jo tako tudi jemlji, če ne veš vsega, se ne lotevaj zadev tako, da upoštevaš komentarje na internetu, ker so vse te zadeve regulirane z zakonodajo. če ti bo razpi..lo garažo pa še kaj poleg boš potem, ko bo vse mimo, seveda če bo še v enem kosu, dejal saj so napisali na stroništvo.com - malo morgen, vsaj tako deluješ skozi vse tvoje poste. upoštevati je potrebno tudi visoko oksidativnost, če seveda veš kaj to pomeni, kot je že omenil magnum

acetilen je en najnevarneših gorilnih plinov. zato je potrebno o njem vedeti čim več.

- eksploziven je v vsakem razmerju z zrkom
- ne pusti se komprimirati, stiskati - eksplodira tudi brez prisotnosti zraka in iskre - vira vžiga, tudi v zaprtih jeklenkah, tudi brez prisotnosti kisika, če v njih ni acetona ali v razvijalcij, je pač zaj..an plin.

- pri nepopolni varnostni opremi zna v jeklenko acetilena potegniti plamen iz gorilnika

no, nebi te rad strašil, ampak na prvem mestu je 200, če ne 300% varnost, vsaj na začetku, ker ta začne s časom popuščati, saj se meni ne more nič zgoditi (sena kompleks) in potem se pojavijo požari ala GORNJE v velenju, ko zgori skoraj pol fabrike

kaj sem ti hotel povedati, ne lotevaj se zadev tega sam doma (to klavzulo imajo vse ameriške tv odaje, kjer bi lahko prišlo do pi..arij), še posebno, če so v igri plini in jih ne poznaš 200%.

ne upoštevaj nasvetov kot; ne vem natančno pa me naj kdo poravi, to ni nič, pri delu s plini pri vajenju in rezanju je podobno kot pri minerjih ali deminerjih - napako lahko naredijo samo enkrat

dobro preuči regulativo - zakonodajo o varjenju z gorilnimi plini, in tehniko varjenja in rezanaja z avtogrnimi napravami.

lp
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a luka87 » 22.9.2007 18:15

Kot so ti že ostali povedali da je rezanje z acetilenom kar prava mala umetnost. Moraš tudi dobro poznati material da veš kdaj odpreti rezalni kisik (pri katerih temp).

Mislim pa da če prevažaš jeklenko acetilena mora potem biti pokonci saj dve uri. (ne vem točno zakaj ampak je v zvezi z utekočinjenim acetilenom.

Kupi si raje bolši kotni rezalnik ali pa če delaš več pa absolutno plazmo ki je 1000 enostavnejša za delati
luka87
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov