STROJNISTVO.com • Poglej temo - Vetrne elektrarne tretjič!

Vetrne elektrarne tretjič!

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Vetrne elektrarne tretjič!

OdgovorNapisal/-a zamot1 » 28.9.2007 19:12

Počitnice so mimo, pa začnimo!
Ker mi to ni uspelo patentirati na Uradu za intelektualno lastnini Slovenija (tam imaš opravka z Butalci :( )sem se odločil da dam v javnost idejo o vetrni elektrarni z dvema nasproti si vrtečima vetrnicama- najprimernejše so Savoniusove turbine in predelanim alternatorjem ki ima dva rotorja. En rotor ima vzbujevalno navitje (namerno ne bi uporabil trajnih magnetov zaradi regulacije moči preko vzbujevalnega navitja)dovod preko dveh drsnih obročev, ta rotor je mehansko povezan z desnosučno turbino/vetrnico. Drugi rotor je trifazno navitje (prej stator) in je mehansko povezan z levosučno turbino /vetrnico, odvod elektrike je preko treh, bolje šestih drnih obročev (zvezda trikot preklop). Rezultat tega je da imamo napram klasičnim alternatorjem tu relativno dvojne obrate, zato lahko že pri majhni hitrosti vetra dobimo nekaj uporabne energije.

V razmislek vsem zanesenjakom na tem področju, lov na boljše reštve je odprt in pričakujem konstruktivno debato! :lol:

Moj prispevek za ohranitev naše ljube Zemljice!
zamot1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Thorr » 28.9.2007 21:00

Bo takšna vetrnica imela kaj večji izkoristek kot sedanje? Morda celo kaj nižjo ceno za kWh električne energije, kot sedanje vetrne elektrarne? Ker dandanes je cena vetrne električne energije pregrešno draga (v primerjavi z recimo nuklearnami, hidro in pač kurjenjem premoga/plina ;)

Mislim, da je trenutno vetrna energija tam 3-4x dražja od premoga/plina/jedrskih.
Thorr
Pripravnik
Pripravnik

Re: Vetrne elektrarne tretjič!

OdgovorNapisal/-a acme12 » 29.9.2007 0:27

zamot1 napisal/-a: najprimernejše so Savoniusove turbine in predelanim alternatorjem ki ima dva rotorja....

Kot jaz vem:
- se VAWT (Vertical Axis Wind Turbine) Savoniusove turbine niso kaj prida obnesle za proizvodnjo električne energije.
- Ker so "enostavne" za izdelavo (home made), imajo velik navor in s tem manjše obrate so baje bolj primerne za npr. črpanje vode. Predstavljaj si jo v MW različici)
- Izkoristek baje ni tud kj posebnega
- Imajo pa marsikatero prednost pred ostalimi tipi.

Za el. energijo so baje najbolj primerne HAWT - horizontalne turbine. O tem ogromno piše na netu.

Mi je pa vizualno najbolj všeč trikraka Darrieus-ova turbina.

A maš kakšno sliko tvoje naprave.
M.
acme12
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 30.9.2007 8:52

1) Na Patentnem uradu niso Butalci; mogoče premalo poznaš patente in postopek patentiranja.
2) Ideja z dvema rotorjema je zelo brihtna, a v tem primeru nepotrebna, draga, komplicirana.
3)Dvojno hitrost veliko enostavneje dobiš z mehanskim prestavnim razmerjem, a ne bi nič pomagala: Iz generatorja ne moreš dobiti več energije, kot jo odvzameš vetru - raje naredi 'dvakrat večje repetnice'!
Pa LP
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

Revolucija pri elektrarnah na veter

OdgovorNapisal/-a gslobod1 » 15.11.2007 22:40

Nisem nek strokovnjak sem pa gledal patent ,ki ga je neki bosanec skusal patentirat v bosni na tv odaji. Vsa fora je bila v vetrnici , ki se vrti okoli osi nosilnega stebra.Krak te vetrnice se je premikal tako da se je pri obračanju v smeri vetra upiral s celo povrsino nazaj pa se je zasukal za 90 stopinj in zmanjšalo upor vetra na minimum.Pa pri tej veternici je upor vetra direkten na krak vetrnice, pri klasični pa je pod dolčenim kotom.
gslobod1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Vigma » 19.11.2007 16:59

[img][img]http://www.strojnistvo.com/images/forum/1195487738_3.3KW3BL.JPG[/img][/img]
Vigma
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Vigma » 19.11.2007 17:01

Slika
Vigma
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a gslobod1 » 19.11.2007 18:24

tista vetrnica je bila podobna spodnji sliki le da je vetrnica postavljena vertikalno. vsak krak ja pa gibjliv na svoji osi katera mu omogoča velik upor vetra pri 1/2 obrata, na drugi1/2 pa ga veter odrine v položaj kjer reže veter z bočno stranjo.
gslobod1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jani.m » 19.11.2007 19:33

Pred kratkim sem se nekaj ukvarjal z VAWT in trenutno mislim da so najnaprednejše vetrnice QR5 ( www.quietrevolution.co.uk ). Sicer pa se tudi sam sprašujem če bi bila taka vetrnica kaj dosti učinkovitejša od ene same, saj preostanek moči vetra že tako uporabi krak ki se v tistem trenutku nahaja na zadnji strani. Najbrž bi bilo boljše uporabiti "obične" trikrake vetrnice, ki ne tako močno zmanjšajo hitrosti vetra ob prehodu skoznje.
jani.m
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a acme12 » 19.11.2007 20:39

jani.m napisal/-a:Pred kratkim sem se nekaj ukvarjal z VAWT in trenutno mislim da so najnaprednejše vetrnice QR5 (www.quietrevolution.co.uk .

http://www.youtube.com/watch?v=4uJCiJmVbjM

Nekoč ko sem zasledil ceno tele zadeve me je na rit vrglo. Baje naj bi se uporabljale v naseljih, npr. na strehah zgradb, predvsem zradi tihega delovanja napram HAWT in turbolentnih tokov zraka kjer HAWT bolj trpijo. Izkoristek pa predvidevam, da je manjši od HAWT. Pa zafrkneno za na rest pomoje. VAWT majo še probleme z zagonom, zato so kombinirane z savoniusovo turbino al pa zadevo zaženejo z motorjem.

Drugače pa kokr vem je ni veternice čez HAWT. Kar sem se jz zanimal za home made manjše turbine, je Hugh Piggott car na tem področju:
http://www.scoraigwind.com/
M.
acme12
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Vigma » 25.11.2007 15:30

Takšna pa je moja 750 watna znamke Kolibri.

Premer propelerja je 2,80 metra
Start pri 3 metre na sekundo
Nazivno moč dosega že pri 8 metrih na sekundo, ko ima 550 obratov na minuto
Izkoristek vetra celo 0,45!
Učinkovitost generatorja več kot 0,78
TEŽA generatorja le 8 kg!

Slika

Višina droga 6 metrov, žično fiksiranje.
Vigma
Sodelavec
Sodelavec

Veter

OdgovorNapisal/-a vrzi1 » 27.11.2007 12:45

Prosim če poveš še kje si vetrnico nabavil in kako deluje v praksi. Ter seveda ceno. Razmišljam o nabavi.
Hvala
vrzi1
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Veter

OdgovorNapisal/-a Vigma » 27.11.2007 16:06

vrzi1 napisal/-a:Prosim če poveš še kje si vetrnico nabavil in kako deluje v praksi. Ter seveda ceno. Razmišljam o nabavi.
Hvala

Vetrnice niso ravno poceni. V kompletu je generator, ki je skrit kar pod rdečo kapo, propeler, nosilec repa, ki ima vgrajen precizno izbalanciran gibljiv sklep, ki se glede na hitrost vetra premika, rep tako premakne propeler vstran od vetra, zato ni potrebno vetrnice zaustaviti ali položiti, če je neurje.

Potem je še drog s 4 jeklenimi zajlami za pričrvrstitev, in pa seveda elektronski kontroler z inverterjem, oba vgrajena v isto ohišje. Na izhodu iz inverterja dobimo tok 220 voltov, 50 herzov. Na njega lahko priključimo torej vsako električno napravo za 220 voltov, ki je manjša od moči vetrnice.

V ceno pa ni vključen ustrezen akumulator, ki ga je potrebno posebej nabaviti.

Cena se vrti okrog 2,7 evra za 1 wat moči. Problem pa je, ker minister Podobnik nima denarja za nas državljane za regres, bo pa regresiral velike komercialne vetrnice. Narobe svet.

Zaradi nizke cene elektrike za zdaj ni najbolj ekonomično postavljati vetrnic, razen tam, kjer neprestano piha. Bo pa se elektrika hitro pričela zelo dražiti, pa bo postalo ekonomično. Vetrnica traja vsaj 20 let in ima 7 let garancije. Nima delov, ki bi se obrabljali, le kraki se zaradi peska v zraku lahko ščasoma obrabijo, a jih je lahko zamenjati.

Ta ima daljše krake, večja swept area, tako da dosega nominalno moč že pri manjši hitrosti vetra.
Vigma
Sodelavec
Sodelavec

Veter

OdgovorNapisal/-a vrzi1 » 29.11.2007 18:18

Vigma
Hvala za še več imformacij, ampak prosim še za eno imaš že postavljeno in ali se dobi vetrnica z vso opremo, ki jo navajaš v slo ali pa si nabavljal kje drugje
lep pozdrav
vrzi1
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Veter

OdgovorNapisal/-a Vigma » 30.11.2007 0:52

vrzi1 napisal/-a:Vigma
Hvala za še več imformacij, ampak prosim še za eno imaš že postavljeno in ali se dobi vetrnica z vso opremo, ki jo navajaš v slo ali pa si nabavljal kje drugje
lep pozdrav

Proizvodnja vetrnic je trenutno najhitreje rastoča gospodarska panoga v svetu. Torej je nekaj na tem.

Če imaš veter in če jo res želiš imeti, samo povej, kakšno moč želiš, da bi imela. Lahko jo sam uvoziš, samo ne znamke Kolibri, ki je najlažja in najvišje učinkovitosti, ne, ker že ima svojega zastopnika v Sloveniji.

Z zastopnikom bom vse uredil osebno, tako da boš zadovoljen.
Vigma
Sodelavec
Sodelavec

Naslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov