STROJNISTVO.com • Poglej temo - Samogradnja toplotne črpalke

Samogradnja toplotne črpalke

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a dedek » 28.11.2007 20:03

Vsem ki ste mi pomagali da sedaj razumem osnovno delovanje posameznih komponent tč. se zahvaljujem in sem tudi ugotovil da se lahko zgradi dobra tč kar precej ceneje(razumljivo ker ni všteta vrednost dela dajatve idd) in če kupim posamezne dele niso nikakor drazji kot kupljena črpalka.

SEDAJ PA KONKRETNO;sestavni deli-osnovni

kompresor
uparjalnik
kondenzator
izsuševalec
ventil za preusmerjanje(bojler)
ekspanzijski ventil
regulator nizkega pritiska
regulator visokega pritiska
senzor plina
hranilnik toplote(če je potreba)
elektronika za vodenje tč.
povezovalne cevi
drobni material
ohišje
Še internetna stran o zemeljskih kolektorjih
www.sano-erdwaerme.at
Zadnjič spremenil dedek, dne 28.11.2007 20:11, skupaj popravljeno 1 krat.
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a BLABLABLA » 28.11.2007 20:07

dedek napisal/-a:Vsem ki ste mi pomagali da sedaj razumem osnovno delovanje posameznih komponent tč. se zahvaljujem in sem tudi ugotovil da se lahko zgradi dobra tč kar precej ceneje(razumljivo ker ni všteta vrednost dela dajatve idd) in če kupim posamezne dele niso nikakor drazji kot kupljena črpalka.

SEDAJ PA KONKRETNO;sestavni deli-osnovni

kompresor
uparjalnik
kondenzator
izsuševalec
ventil za preusmerjanje(bojler)
ekspanzijski ventil
regulator nizkega pritiska
regulator visokega pritiska
senzor plina
hranilnik toplote(če je potreba)
elektronika za vodenje tč.
povezovalne cevi
drobni material
in še spletna stran onovi izvedbi zemeljskih kolektorjev

Dedek
Glede cene posameznih komponent ti bom nekaj napisal

Proizvajalci naprav (tudi TČ ali katerih koli drugih naprav, kjer grejo proizvedene količine v 1000 ali MIO kosov) imajo pri proizvajalcih KOMPONENT status OEM kupca, kar pomeni, da je njihova cena lahko samo 25% cene, ki je uradno predstavljena v uradnih cenikih.
Ti kot mali gradilec TČ pač nikoli ne boš dobil OEM cene za komponente, ki jih rabiš, zato tudi ne moreš biti konkurenčen z lastno izdelavo TČ.

PS Z mojim postom ti ne mislim zbijat zagnanosti, samo malo bi ti rad odstru dejansko situacijo na trgu komponent.

Primer iz prakse: DANFOSS ima tako prodajno politiko.
BLABLABLA
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dedek » 28.11.2007 20:33

Dobil sem občutek da se nas amaterjev nekateri amaterski trgovci(poznavalci svetovnega trga glede na posredovanje informacij o določenih artiklih ) malo bojijo ali pa jih muči zavist da mi ne bi preveč znali vendar se ni treba zaradi tega sekirati namreč vsak je na nek način na svojem področju strokovnjak.Raje napišite kakšen strokovni nasvet glede teme o tč. ker če prav razumem ta del foruma ni trgovska zbornica.
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dedek » 2.12.2007 11:13

Imam moznost izdelave kolektorja (zaprti sistem)medij-voda in sicer tako da bi cevi potopil v tekočo vodo(potok)in ne vem koliko metrov cevi je potrebno za 1kw moči tč.Prosim za pomoč.
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jbrencic » 2.12.2007 13:34

javi mi potrevo po toploti pa temp vode, izgube in velikost objekta ali pa dotedanjo porabo realno brez polepšave. pa ti povem kako kaj in koliko.
jbrencic
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a dedek » 2.12.2007 14:15

jbrencic napisal/-a:javi mi potrevo po toploti pa temp vode, izgube in velikost objekta ali pa dotedanjo porabo realno brez polepšave. pa ti povem kako kaj in koliko.

Stanovanje meri 80m in na sezono porabim cca 1500 litrov kur. olja za ogrevanje brez ogrevanja sanitarne vode.Hiša je stara z bolj slabo izolacijo. Predvidel sem tč. moči 8kw .Voda v potoku ima cca 3(v hujšem mrazu) do 6 stopinj normalno , nikdar ne zamrzne v celoti,potok je širok cca 3 metre višina vode cca 5 do 7cm v tekočem stanju, ima kar dosti padca priblizno 30cm na desetih metrih dolzine.Na tistem delu kjer bi dal cevi je voda globoka cca20cm na dolzini 10m širini 3m . Voda je verjetno premrzla za direktni odvzem tako kot pri podtalnici .Sosed mi je dovolil da peljem cevi preko njegove parcele v dolzini 6m. Skupna dolzina cevi od potoka do moje hiše je 10m.
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

Sporočilo je za zuti

OdgovorNapisal/-a milanjezernik » 2.12.2007 16:24

Pozdravljen!
Tudi jaz sem se poučil o toplotnih črpalkah, in klimah
Nameraval sem si narediti toplotno sam v celoti.
Odločil sem se vse sestaviti na papirju in in ovrednotiti. Niti slučajno cenovno nisem prišel skozi , zato sem poskusil z klimo .
Razmeroma uspešno.
Sedaj sem dobil 5kW klimo toschiba 16 .brez notranje enote. Kupil sem toplotni izmenjevalec svep 25b30.
Vse povezal in zagnal. Deluje dobro, problem je odtajanje.
4 potni ventil sem povezal z časovno uro, ki vsako uro odtaja 1min . To ni to , ker odtaja tudi takrat , ko ni potrebno .
Morda mi ti lahko pomagaš rešiti ta problem. Opozil sem, da si srokovnjak na tem področju. Tudi sicer si na forumu konstruktiven in takšne cenim!
Če se odločiš da mi pomagaš se mu javi
Srečno!
milanjezernik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jbrencic » 2.12.2007 20:35

zadeva je sicer v redu, vendar bi moral dodati še termostat ki vklaplja uro le ob temp nižji od 0
jbrencic
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a dedek » 2.12.2007 20:51

Če Vas prav razumem ni problem odtajati ampak tajati takrat ko je to potrebno.
Moj predlog; 1.)meritev temperature izmenjevalca in pri določeni negativni temperaturi vklop ventila da se odtaljevanje sprozi.Čas odtaljevanja se nastavi po občutku npr. 5 min(iz prakse ugotoviti koliko časa traja odtaljevanje in nastaviti tak čas) in se po izteku programiranega časa samodejno povrne prvotna funkcija.Druga moznost , da po vklopu odtaljevanja traja odtaljevanje toliko časa da končni temperaturni senzor zazna da je površina izmenj. odtajana in odtaljevanje zaključi.Če se na trgu dobi nastavljivi temperaturni regulator z senzorjem ki ima razpon od cca.-10 do +50(priblizno- nastavljiv) se rele veze z ventilom in ga vklaplja ali izklaplja. Na tak način se lahko vodijo tudi ostali temperaturni procesi.Jaz bom pobrskal po trgovinah če se dobi primeren temp. rele če ga pa ni ga bom sam naredil in obljubim tudi Vam pomagal priti do njega. Pošteno moram povedati da tč. načrtujem za zdaj teoretično ker trenutno ne morem kupovati elementov .Praktično delo bo moralo počakati obnavljam namreč hišo.
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a damo » 3.12.2007 16:34

po moje bi bil najprimernejši kak elektronski termostat. Najbolje namenski hladilniški, ki ti bo vodil celotno toplotno črpalko. Vzameš takega, ki ima 2 sonde - prostorsko in uparjalno.

Termostat nastaviš tako, da je odtaljevanje v realnem času (torej programska ura) ali pa izračunano glede na čas delovanja kompresorja. Ker meriš temp. na uparjalniku, lahko odtaljevanje predčasno ustavi, če uparjalnik doseže določeno temperaturo. Odtaljevanje lahko izbereš električno (kompresor se ustavi in vklopijo se grelci v uparjalniku) ali plinsko (kompresor deluje, aktivira se rele, ki vklopi magnet ventil za odtaljevanje). Mislim, da bi povsem zadostoval Eliwell 974, ki ima vse to in še kaj. Dodati bi moral kontaktor oz. močnostni rele.

Bom pogledal v navodila, jeba je edino, da je to model le za hlajenje in ne za gretje. Sicer lahko logiko obrneš z relejem, vendar moram preveriti, kako je s funkcijo odtaljevanja. Imam 1 novega doma, pa bom sprobal in javim na forum.

tule so navodila: http://www.invensyscontrolseurope.com/NR/rdonlyres/5A7EDDDD-F31C-4F3D-88AC-213EE8F48051/0/9IS43046IC974LXeng905.pdf

lp, damjan

edit: obstaja še model 961, ki ima vgrajeno izbiro delovanja hlajenje/ogrevanje, vendar pa nima sonde uparjalnika in je odtaljevanje fiksno časovno.
damo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a damo » 3.12.2007 16:47

Takole:

moral bi vzeti 974LX - to je celo dvojni kontroler, se mu pa da nastaviti hlajenje oz. gretje. Cena novega je cca 80 eur, mislim, da je potrebno posebej še kupiti 2 ntc sonde in pa 230/12V trafo
damo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a milanjezernik » 3.12.2007 22:00

Pozdravljeni !
Samo delovanje imam dobro rešeno vendar zelo primitivno
Toplotno vklaplje brezžični kontrol v dnevni.Toplotna sedaj deluje od 10th do 23 th neprekinjeno .Nimam hranilnika toplote saj je hranilnik sama hiša . sedaj jo z lahkoto segreva do 23c.
Čez dan vsako uro in pol, ponoči pa vsako uro sproži analogna ura odtajanje.(Digitalna se ni obnesla.)
Čas odtajanja je določen z časovnim relejem . Ta drži štiripotni ventil 50 sek. Čez dan je potrebno odtajati 30 sek, ponoči pa 1.min.Največ odtajanja je , ko je veliko vlage v zraku. Takrat se zelo močno tvori ivje . pod 0c je vlage manj in je tudi odtajanja manj.
Vzel sem povprečje 50 sek in dnevno odtajanje razrečil.
Časovni deluje preko pomožnega releja.
Ta prestavlja štiripotni ventil , iztočasno pa izklopi ventilator zunanje enote pri odtajanju . Tako je segrevanje intezivno in ni nepotrebnega hlajenja. Takoj, ko se začne gretje se uklopi tudi ventilator.
Zunanji termostat nulira odtajanje pri temp. nad 8.c
Na kondezatorju je še termostat ki izklopi odtajanje pri temp. 5c .Ta varuje, da v primeru okvare črpalke nebi prišlo do zamrzitve in okvare kondezatorje.
Do tu vse lepo in prav.
Želel bi , da en strokovnjak spravil te funkcije v recimo simensov kontroler in ga programira.Namesto trermostatov bi uporabil termistorje.
Na tem področju sem zelo kratek - se ne spoznam.
Fijitsu ima to odlično rešeno za svoje inverter zunanje enote(od klime) za ogrevanje hiše. zadeva stane 250 EVR in se splača kuipiti za večje zunanje enote (8KW ali več) Če kdo želi lahko dam slikce gor.
Vsem , ki se trudite Hvala!
milanjezernik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a milanjezernik » 3.12.2007 22:17

damo napisal/-a:Takole:

moral bi vzeti 974LX - to je celo dvojni kontroler, se mu pa da nastaviti hlajenje oz. gretje. Cena novega je cca 80 eur, mislim, da je potrebno posebej še kupiti 2 ntc sonde in pa 230/12V trafo

Pozdravljen Damo!
Seveda sem si pogledal link . Kod sem omenil se na to ne spoznam.
Morda mi lahko ti pomagaš rešiti to zadevo bolj elegantno.
Predvsem mislim na programiranje.
V vsakem primeru pa hvala ! Morda tudi sam kaj skuham
Srečno!
milanjezernik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a damo » 3.12.2007 22:54

Bom jutri malo bolj preštudiral 974LX. Glede nastavitev ni problema, lahko pomagam.
damo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dedek » 4.12.2007 9:03

milanjezernik napisal/-a:Pozdravljen!
Tudi jaz sem se poučil o toplotnih črpalkah, in klimah
Nameraval sem si narediti toplotno sam v celoti.
Odločil sem se vse sestaviti na papirju in in ovrednotiti. Niti slučajno cenovno nisem prišel skozi , zato sem poskusil z klimo .
Razmeroma uspešno.
Sedaj sem dobil 5kW klimo toschiba 16 .brez notranje enote. Kupil sem toplotni izmenjevalec svep 25b30.
Vse povezal in zagnal. Deluje dobro, problem je odtajanje.
4 potni ventil sem povezal z časovno uro, ki vsako uro odtaja 1min . To ni to , ker odtaja tudi takrat , ko ni potrebno .
Morda mi ti lahko pomagaš rešiti ta problem. Opozil sem, da si srokovnjak na tem področju. Tudi sicer si na forumu konstruktiven in takšne cenim!
Če se odločiš da mi pomagaš se mu javi
Srečno!

Zanima me ,če sluzi swep izmenjevalec ki ga omenjate kot toplotni grelec za centralno(plin-voda) ali je vmesna stopnja med zunanjo zračno enoto in kompresorjem
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost