STROJNISTVO.com • Poglej temo - Text kot textura

Text kot textura

3D CAD program - enostaven za uporabo vendar zelo zmogljiv. Vprašanja, komentarji...

Moderator: -M-

Text kot textura

OdgovorNapisal/-a ivans » 30.1.2008 12:18

Veliko uslugo mi storite, če mi pojasnite kako se da v SW napisati tekst na površino modela kot texturo. Da se bolje razumemo: ne želim teksta urezati(cut) v površino ali extrudirati iz površine temveč nalepiti na površino - kot nalepko.
Hvala,
Ivan
ivans
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jazbec007 » 30.1.2008 13:21

Pozdravljeni!

Delate s pomočjo nalepk v PhotoWorks add-inu. Text morate najprej napisati v kakšnem drugem programu (MS paint). Tam si izberete barvo texta in ozadje, katerega se bo kasneje odstranilo. Predlagam belo barvo ozadja, če je text temne barve (ozadje, ki se odstrani naj bo druge barve kot text). To shranite kot sliko (.bmp, .jpg,. tif,...).
V SW morate imeti vklopljen add-in PhotoWorks (tools/add-ins/photoworks).
Nato v desnem prikaznem oknu izberete ikono Photoworks in v "task-paneu" izberete Decals. Izberete poljubno nalepko in jo drag-drop povlečete na izbrano površino, kjer želite imeti napis. V FeatureManager oknu se vam avtomatsko prikaže Decals okno. Pod prikazno sliko nalepke kliknete na Browse in si izberete obstoječo datoteko (.bmp) s textom, ki ste jo prej ustvarili. Nato morate odstraniti še belo podlago. To naredite tako, da v Mask image zavihku izberete Selective color mask in nato vklopite tisto "kapalko". S kapalko se premaknete na sliko in označite belo barvo. Barva podlage je odstranjena, ostane samo text. Potrdite. Nalepko lahko tudi povečate ali pomanjšate s pomočjo zelenega okvirja, ki je prikazan okrog nje.
Ta nalepka bo vidna samo, kadar boste imeli vklopljen PhotoWorks. Sklepam da to potrebujete zaradi renderiranja, saj zadeva ni parametrično popisana.

Lp
jazbec007
Novinec
Novinec

Re: Text kot textura

OdgovorNapisal/-a TigerTank » 30.1.2008 21:07

ivans napisal/-a:Veliko uslugo mi storite, če mi pojasnite kako se da v SW napisati tekst na površino modela kot texturo. Da se bolje razumemo: ne želim teksta urezati(cut) v površino ali extrudirati iz površine temveč nalepiti na površino - kot nalepko.
Hvala,
Ivan

Najlaze naredis tako da napises tekst v sketcerju in izberes ukaz "split line", tekst ki si ga narisal ali ali napisal se ne bo ekstrudiral ampak se bo samo povrsina tam kjer je tekst razdelila, rezultat bo da bos dobil na tej povrsini izpisan tekst. Ker bo slo se vedno za isto povrsino samo deljeno s crtami se zna zgodit da ti bo pri dolocenih ukazih to povrsino spet avtomatsko zdruzil v ravno brez crk (npr. knit surfaces)
Enostavnejsa moznost je seveda da naredis ekstrude visine recimo 0,001 mm, to ni nic pa vendar se vidi.
TigerTank
Sodelavec
Sodelavec

Vrni se na SolidWorks

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov