STROJNISTVO.com • Poglej temo - Rapid prototyping

Rapid prototyping

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Rapid prototyping

OdgovorNapisal/-a Gost » 17.11.2003 7:48

Zdravo,

Zanima me, kako je z hitrim prototipiranjem (ehhh) pri nas. Vem da ima par večjih firm (Center Zasavje , Gorenje..) nekaj malega, vendar me zanima, koliko je to pri nas razvito. Ali pri nas sploh imamo prizvajalce, ki ne delajo samo lon poslov (odštejte tistih par velikanov npr. gorenje, iskra) in potrebujejo take usluge. Je problem nerazvitosti tega trga v visoki ceni? Ali kdo od vas potrebuje te usluge, jih kdo nudi ? Ali bi jih kdo potreboval, pa se mu zdijo predrage? Podatke rabim za nalogo.

Hvala za odgovore

Stane
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 17.11.2003 13:06

Pri nas bi tudi kdaj potrebovali omenjeno storitev. To sedaj poiščemo v Avstriji.
Gost

OdgovorNapisal/-a CAD/CAM-S » 17.11.2003 14:04

Zdravo

Sam sem zaposlen v konstrukcijskem oddelku v firmi, kjer se ukvarjamo z razvojem in proizvodnjo malih gospodinjskih aparatov. Letno damo v proizvodnjo vsaj pet novih aparatov, katerih konstrukcijo vedno preizkusimo tudi s prototipi dobljenimi z enim od RP postopkov. Običajno je to stereolitografija (Gorenje ali pa Weihbrecht - http://www.weihbrecht.de ) ali pa selektivno lasersko sintranje SLS (BSH Traunreut). Strošek RP prototipov na izdelek je običajno med 10 in 20 tisoč € (nikoli ni samo en komplet). Priznati je potrebno, da je RP kar močna postavka v procesu razvoja izdelka, je pa še vedno bistveno ceneje od korekcij na orodjih.

Lep pozdrav

Sandi
CAD/CAM-S
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Gost » 17.11.2003 20:18

Mene zanima naslednje, ali s pomočjo RP izdelate končne izdelke, ali so ti samo osnova za izdelavo prototipnega orodja, s katerim nato izdelate željen izdelek?

lp
Damjan
Gost

OdgovorNapisal/-a CAD/CAM-S » 18.11.2003 7:22

S pomočjo RP so izdelani prototipi, na katerih se običajno izvede kompletno funkcionalno testiranje, velikokrat pa je tak izdelek tudi osnova za cerificiranje in trajnostno testiranje. Pri nas se prototipnih orodij poslužujemo v primeru, kadar zaradi določenih zahtev (predvsem deli gonil) potrebujemo originalne materiale oziroma kadar z materiali, kateri so na voljo pri RP ne moremo zagotoviti ustreznih lastnosti.

Lp
Sandi
CAD/CAM-S
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Peke » 18.11.2003 13:14

Zdravo

Gost, ki se zanimaš za PR in RT, prosim konataktiraj me na gregor@socia.si in ti bom pomagal po najboljših močeh.

LP
Peke
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov