STROJNISTVO.com • Poglej temo - Predelava dizla v turbo dizla

Predelava dizla v turbo dizla

"Friziranje", sam svoj mojster, modelarstvo ...

Moderatorji: -M-, čopi, eustahije

Predelava dizla v turbo dizla

OdgovorNapisal/-a PiLLLe » 25.2.2008 14:45

Torej nakratko uvod v moj problem :)
Kot elektrotehnik, ki se je odlocil za nadaljevanja studija na visji soli za strojnistvo imam kar precej problemov z stvarmi katerih ne poznam oz so mi nove.
Dejansko delo mi ni problem ker sem tehnicni tip cloveka, se pa zaplete pri izracunih, za katere nepoznam formul ipd.
Torej kot student drugega letnika (zadnjega) moram narediti neko diplomsko nalogo za katero sem mislil izdelati turbo dizelski agregat za osnovo bi vzel TAM-ov 80km motor (sluzim z tamckom tako da kak konjicek viska nebi skodil), na katerega bi nataknil turbino od IVECO-tovega 120km motorja(eurocargo). Kolektorji priljucki ipd niso problem. Za tistih 0.5bara kolikor mislim imeti, tudi notranje komponente nebodo problem, vsaj tako predvidevam (bate ipd bom pustil vse stock), mogoce bo treba le pritisk olja malce zvisati glede na "izgubo" v turbini. Kar se nafte tice mislim da tudi nebo problem ker je visokotlacna crpalka batna ki baje daje 180barov pritiska, le dizne bo treba malce bolj odpreti.
Prvi problem je sicer kako izracunati potrebno kolicino goriva, ko pa to resim pa nastopi novi problem in sicer, kako vse to spraviti v pisno obliko za komisijo. Namrec dvomim, da bom kje v sloveniji nasel kakega tunerja, ki bi zmeril konje :)
Torej kakrsna koli pomoc v tej smeri bi mi prav prisla, tudi nasveti kaj in kako, za to se vam ze v naprej zahvaljujem ;)

In da naredim povzetek posta:
-Turbina in mozni zapleti
-Kako do izracunov kolicine goriva
-Kako izracunati prirastek konjenice

Lp, PiLLLe;)
PiLLLe
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a kafer1 » 25.2.2008 18:20

LP

Malo pobrskaj po portalu strojništvo, o tem smo že mnogo pisali. Jaz sem predelal IMT 539 v turbo dizla - slike boš že našel. Količina goriva pride cca. 20 - 25% več kot pri navadnem dizlu. Pritisk olja ni problem (če se ne motim imava celo enak motor, le da imaš ti en cilinder več ter črpalko z dvorežimskim regulatorjem). Turbo pa daj kaki manjši, ker manjši kot je večji navor boš dosegel. Jaz sem naredil prav to napako, ker sem montiral prevelik turbo in tako imam moč pri 2000 min-1, rabiš jo pa tam nekje pri 1500. Zdaj imam pripravljeno drugo turbino, le da ni časa.... Edina literatura, ki ti bo tu kaj pomagala pa je Maximum Boost od Corky Bell. Tlak črpalke naj te ne skrbi, saj je tistih 180 bar le tlak odpiranja šob in ti ne pove ničesar. Dejanski tlak vbrizgavanja je nekje od 700 do 1000 bar. Če se boš držal navodil iz knjige boš dvignil moč za kakšnih 20%. Kompresije ne spreminje, ker imajo ti motorji tako ali tako nizko kompresijsko razmerje. Hiter izračun prirastka moči pa lahko preveriš na raznih spletnih straneh na to temo, kjer ponujajo brezplačne turbocalculatorje. Jaz sem mojo "konjenico" izmeril in lahko rečem da izračuni štimajo. Samo resnično ti svetujem, dobro izberi turbino, ker od tega je vse odvisno. Pa zelo previno spelji kanale pred njo - in še posebej za njo, kjer z primernimi koti dosežeš dobro odvajanje izpušnih plinov.
kafer1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a PiLLLe » 25.2.2008 19:50

Prvo kar sem naredil je bilo to da sem cel search predelal 2x :) in sem nasel tudi temo v kateri je slika tvojega "projekta", vednar kakih konkretnih informacij nisem nasel, zato sem pa tudi odprl temo.
No kar se tice turbine upam da bo tudi ta, ki jo mislim uporabiti, dobra izbira saj je ivecotov motor prostornine 3,9l medtem ko je tamov 3,8l.
Kar se literature tice bo ocitno kar problem, saj v cobissu samo ena taka knjiga na voljo. Torej bom imel sreco ce najdem kako v kaki knjiznici :)
No ko si ze omenil povecanje kolicine goriva bi me zanimalo kako si to dosegel, z kakimi posegi v pumpo/sobe.
Kar se pa dovoda zraka in odvoda plinov tice pa ni nevem kake krize ker je ubistvu vse vec ali manj ravna cev.
Na izpusnem delu bi bila samo ena krivina, medtem ko na sesalnem delu pa 3, mogoce bi se celo dalo naresti 2 blage.
PiLLLe
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a kafer1 » 25.2.2008 21:08

Ja vem kako je z tole knjigo. Jaz jo imam, ker smo jo nabavili za potrebe projekta formula student - ko je bilo še aktualno. Če boš rabil si lahko od mene skopiraš.
Pumpo sem najprej dal nastavati in obnoviti. Nato pa sem še na preizkuševanjem stroju preizkušal, koliko % vbrizgane količine pomeni npr četrtina navoja na sraufu ki določa napetost protivzmeti regulatorja. In tako sem potem med "oranjem" prilagajal vbrizgano količino goriva tako da sem na meji dima dobil najboljše rezultate. Drugače pa ni samo prostornina v igri. Najprej moraš poznati volumetrični izkoristek svojega motorja - IMT ima npr komaj 57% čeprav te na faksu fopajo da se le ta giblje med 75 in 95% pri sesalnih motorjih in od 95 - 120 pri tlačno polnjenih. In že iz teh podatkov ugotoviš da ima npr turbo od HDI 1.4 citroenovega motorja pri 4500 vrt/min enak pretok izpušnih plinov kot moj IMT pri 2000 (to je le primer, nič nisem računal :) ) . Zato preveri podatke IVECO-ta ter tam preračunaj pretoke in nato prekalkuliraj podatke tvoje makine. Ujemati se morajo pretoki in ne kubikaža motorja. Motor ti pri izbiri kompresorja in turbine pomeni samo "gorilnik" kjer pogonskemu mediju (zraku) povečaš entalpijo.

Pri izpuhu sem imel bolj v mislih prehode premerov ter stike med posameznimi deli (vse je v knjigi). Sicer pa zadostuje že splošno znanje pogonskih in delovnih turbinskih strojev.
Šobe nastavi kakšnih 10 bar višje, črpalko pa imaš verjetno rotacijsko in to licenčno od IPD oz original CAV . Za nastavljanje je bolj ugodna stoječa pumpa ali pa rotacijska od Bosch. Sploh pa je fajn če je večrežimski regulator. Sicer pa se odpelji do koga ki nastavlja pumpe pa ti pove kako in kaj - napiši od kod si mogoče ti lahko pomagam tudi jaz.

Obilo uspeha
kafer1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a PM » 26.2.2008 7:40

Zdravo!

Omenjeno knjigo lahko dobiš tudi tukaj.
Veliko sreče pri izdelavi diplomske naloge. Poročaj o napredku - tvoji zaključki oz. ugotovitve lahko pridejo prav še komu (medsebojna pomoč je eden od namenov tega foruma).

Lp
PM
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a PiLLLe » 4.3.2008 19:33

Po kratki odsotnosti se javljam nazaj :)
Sicer z slabimi novicami a vseeno, da se vam zahvalim za pomoc.
Slaba novica je pa ta da je projekt ze v zacetni fazi zgleda obsojen na propad in sicer mentorju ideja ne disi nevem koliko dobro in bo zaenkrat zadevsna morala pocakati, njegovo odobritev.
Vsekakor hvala za pomoc, in projekt nekega dne zazivel bo, ce ne iz lastne radovednosti koliksen bi bil prirastek in koliko bi se mi poznal pri delu :)
PiLLLe
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a kafer1 » 4.3.2008 20:12

Ja poznam to zgodbo - jaz sem komplet vse kar sem rabil za diplomo moral financirati sam.Od motorja, materiala, še celo tehnične pline za inštrumente za merjenje emisij sem skoraj moral plačati. Po končani diplomi pa poslušaš in bereš članke kjer so pod tvojimi podatki podpisani drugi. Enkrat sem celo zasledil zahvalo za pomoč pri izdelavi fotografij - kar je edino kar nisem delal jaz ampak gospodje... Najbolj pa bolijo izjave kak so bili oni pionirji na področju biogoriv in nevem kaj vse. Na enem od seminarjev so celo šinfali lokalne garažne biodizlare - češ da mečemo slabo luč na to gorivo, ker zaradi nas crkujejo avti.
Drugače pa vzemi moj naslednji dobronamerni nasvet čim bolj resno. Za svojo diplomo sem porabil tri leta in je bila mnogo obsežnejša kot kak doktorska dizertacija. Ker me je zadeva zelo zanimala sem se je lotil že konec prvega letnika in končal na koncu absolventa. V laboratoriju sem bil več kot doma. Medtem so kolegi v roku enega do dveh mesecev prepisali kako drugo diplomo dodali kaj svojega in diplomirali prav tako kot jaz.
In od vsega tega truda nimam čisto nič, saj sem jaz bolj učil njih kot oni mene. Zato si ne delaj nepotrebnega dela, diplomo si izberi nekaj čisto brezveznega in enostavnega, ker te enostavno nihče ne bo nič bolj cenil zaradi tega. Samo sam sebi boš povzročal težave.
Oni turbo pa vrži gor v prostem cajti za svojo dušo pa bo koza cela pa volk sit

lp
kafer1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a PiLLLe » 8.3.2008 20:09

Vrjamem ja, sem bil dostikrat v enaki situaciji kot ti (izdelal seminarske naloge za ves moj razrez v 4tem letniku, ker so le te bile del mature in vi so dobili po 4 ali 5 le jaz 3, ceprav so vsa vezja bila narisana, zjedkana in zaspajkana z moje strani :) )tako, da sem se odlocil narediti tocno to kar si napisal. Nekaj X za diplomsko (najvrjetneje bo to kar poslovni nacrt, ker bom odpiral sebi firmo... s.p ali d.o.o se se odlocam), tamcek bo pa prsel na vrsto takoj, ko si malce bolj uredim lajf (trenutno sola, siht, bajta se dela.....)
PiLLLe
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a zauran » 8.5.2008 5:42

pozdravček,kod da se pozablja na hlajenje motorja z prisilnim pounenjem oziroma turbina nap: hlajenje batov od spodaj z posebnimi brizgalkami za olje, rinke na batih so za nižje kompresije dodatno hlajenje olja vode zraka bi reku da ni to tko enostavno o šobah da ne govorimo, kaj se bo tam odvilo ali previlo ,nič vse je na pumpi , če je liniska ima regulator pritiska v obliki horizontalne letvice ispušni sistem je drug,.Drugač pa veliko veselja do spremebe motorja ti želim
zauran
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Friziranje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov