STROJNISTVO.com • Poglej temo - So Slovenski inžinirji slabši kot Nemci in drugi

So Slovenski inžinirji slabši kot Nemci in drugi

Vsa ostala vprašanja, mnenja... (kar ne spada v zgornja področja lahko objavite v tem forumu: GOSPODARSTVO, POLITIKA...)

Moderator: -M-

So Slovenski inžinirji slabši kot Nemci in drugi

OdgovorNapisal/-a marko1 » 27.2.2008 17:35

Pred kratkim sem bil v firmi Fendt in si enostavno ne morem predstavljati zakaj nimamo tudi Slovenci podobne blagovne znamke, ki bi bila v tem rangu. Proizvodnja ni nič posebnega linija in pa en kup obdelovalnih centrov in merilnih strojev. Delavci so res umirjeni nič ne hitijo počas pa sigurno, res pa da vsak delavec operira s tremi cnc stroji sem si rekel, če pri njih lavfa bi tudi v SLoveniji.
Razvojni oddelek imajo verjetno res izpopolnjen in ne šparajo z denarjem.
Tukaj se pa pojavi moje vprašanje a v Sloveniji ni inžinirjev, ki bi bili sposobni nekaj takega skonstruirat in postavit na cesto tako da bi bila zadeva enakovredna oziroma boljša. Prosim, če mi lahko kako razložite kje je problem.
marko1
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a jantarstd » 27.2.2008 18:06

http://www.limb.si/

nekaj v tej smeri se trudimo v tem podjetju . Traktor razvit v Sloveniji .

Lp

Gregor
jantarstd
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a tom1 » 28.2.2008 7:54

Jutro,

marko1
Na oba mozna vprasanja lahko odgovorim (ali lahko v imenu vseh?), da smo sposobni razviti, izdelati, optimizirati in nato prestaviti na trgu.
Kvaliteta je draga tudi pri razvoju (!) in/oziroma kadri SMO DRAGI.

Prav tako je naslednje vprasanje, kdo je narocnik in investitor!
Ni veliko SLO podjetij, ki imajo taksen ODM know-how, da lahko samostojno TVEGA. Tuji lastniki, pa vsekakor ne bodo tvegali svojih glav za Slovence/ke!
tom1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Vikk » 28.2.2008 10:01

Mislim, da razviti podoben izdelek na naših tleh z našim znanjem ne bi bil sam po sebi prevelik problem.
Večji problem je, kako v osnovi pridobiti sredstva za kvaliteten razvoj in nato, kako ta izdelek tudi prodati. Uspešen marketing je težko izvesti, ker Slovenija kot država ni niti približno tako močna blagovna znamka, kot je npr. Nemčija ali podobne države.
Drugi problem je velikost. Na začetku prodaje ti veliko oporo nudi domači trg, ki te bolje pozna in ti zaupa, ta pa je pri nas izredno majhen.
Zaradi tega je pri nas lazje uspeti, kot dobavitelj vecjim in prepoznavnejšim korporacijam, ker le-te pri iskanju dobavitelja preucujejo konkretne ponudbe, kvaliteto poslovanja dobavitelja ipd. Za uspeh pri končnih potrošnikih pa je to zgolj eden izmed pomembnih faktorjev. Pri njih veliko vlogo odigrajo tudi drugi tržni faktorji, o katerih pa strojniki bolj malo vemo.
Vik
Vikk
Sodelavec
Sodelavec

Vrni se na Vse ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov