STROJNISTVO.com • Poglej temo - Statika v gradbeništvu

Statika v gradbeništvu

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Statika v gradbeništvu

OdgovorNapisal/-a promehanik » 22.4.2008 18:47

Kadar je v gradbeništvu potrebno določiti armaturo v npr. nosilcih, stebrih,..., pravijo, da je potrebno izračunati statiko. Vendar po moje je samo statika premalo, potrebno je tudi znanje trdnosti, da določiš ustrezno armaturo.
Ker sem strojnik, razmišljam po strojniško. Zanima me ali je v gradbeništvu kaj drugače? Ali oni ne poznajo izraza trdnost?

lp, prom
promehanik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zulu » 23.4.2008 0:05

Imajo tudi trdnost, kaj več pa ti ne bi znal povedat.
zulu
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 23.4.2008 6:27

Imajo tudi mejno nosilnost - način določanja primernosti konstrukcije, ki je strojniki skoraj ne poznamo. Za predviden presek nosilca (skupaj z armaturo) določijo mejno obremenitev (ko se začne rušiti). Predvidene obremenitve množijo z varnostnim koeficientomin jih primerjajo z mejno obremenitvijo.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nejco2 » 23.4.2008 8:37

Zdravo!
Da ne odpiram nove teme. Kako bi pa dimenzioniral širino sten na betonskem bazenu ki ni vkopan v zemljo?
NEJCO
nejco2
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cebelica » 23.4.2008 11:11

Seveda gradbeniki poznajo izraz trdnosti! Na sploh gradbeniki nekako lažje izračunajo mejne nosilnosti (beton, zemljine,...), zato ne delajo z dopustnimi napetostmi in tudi zato (ker so močnejši ceh kot strojniki), so novejši predpisi za jeklene konstrukcije narejeni na njihov sistem, torej z delnimi obremenitvenimi faktorji in mejnimi nosilnostmi, kar je po drugi strani čisto enako kot dopustne napetosti!
Pravica obstaja
cebelica
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 23.4.2008 11:19

nejco2 verjetno bi rad dimenzioniral debelino stene. Če ni druge možnosti je dobra približna metoda in si z njo na varni strani. Teoretično iz bazena čez sredino počez izreži steni in dno v določeni širini. Glede na višino vode dobiš pritisk na stene in s tem upogibni moment na steno v njenem vpetju v dno. S tem momentom dimenzioniraš steno, pa tudi dno mora biti enako. Ali poznaš trdnostno analizo armiranega betona? Lahko pa uporabiš kak program, da z njim zmodeliraš bazen in računaš napetosti.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nejco2 » 23.4.2008 16:58

Zdravo!
Ja debelino stene bi rad, ker ostale mire si itak sam izmisliš( širina bazena, globina, itd.). Ja bazen lahko jaz v catiji zmodeliram sam ne vem kak naprej. Se pravi: najprej določim višino stene, potem tlak vode, ki deluje na njo, potem pa imamo upogib? Kaj pa tlak v vogalih? Ne poznam trdnostne analize armiranega betona. Sem bol slab v statiki.
NEJCO
nejco2
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 24.4.2008 6:38

nejco2 Bolj slab si v statiki! Zelo malo strojnikov obvlada trdnost armiranega betona! Želel bi brezplačno rešitev?
Želel bi sodelovati pri izračunu - misliš, da ti kdo lahko pomaga brez kakršnegakoli podatka? Morda je celo problem, kakšni podatki so potrebni?
Nekaj stvari o armiranem betonu ti lahko povem, vendar na konkretnih podatkih.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nejco2 » 24.4.2008 7:50

Ne nobene zaston rešitve ne pričakujem!
Mislil sem samo, če ima kdo kakšne izkušnje in če mu ni težko tle gor dat te postopke izračuna, bi blo pač super. Drugač ga pa zmodeliram, ga nesem v firmo in mi ga kolega za eno malco pa eno pivo zračuna.
NEJCO
nejco2
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Krajnčan » 24.4.2008 8:24

nejco2 napisal/-a:Ne nobene zaston rešitve ne pričakujem!
Mislil sem samo, če ima kdo kakšne izkušnje in če mu ni težko tle gor dat te postopke izračuna, bi blo pač super. Drugač ga pa zmodeliram, ga nesem v firmo in mi ga kolega za eno malco pa eno pivo zračuna.

Pozdravljen,
naredil sem kapnico notranjih dimenzij 4x4x2.5 m.
Armiral sem jo s klasično armaturno mrežo 9/6 z okni 20/10 ,
če se prav spomnim (naredil sem kletko). Spodaj sem dodal še nekaj betonskega železa 12 ali 14. Vse skupaj smo zalili z dobrim betonom in zvibrirali. Stena je debela 20 cm.Po 7-ih letih še vedno drži.
Imam pa precej neugodno postavitev, kajti dve steni nista v zemlji, ampak sta zunanji. Stena kapnice je hkrati stena
kleti. Torej dveh sten ne podpira zemlja.
Če bi se jaz lotil bazena, bi mirne duše dal zgoraj omenjeno mrežo, bi pa zelo pazil na vezavo in ustrezna prekritja. Pri zalivanju je treba paziti, da je jeklo v natezni coni. Meni so svetovali naj zalijem najprej zunanjo steno, šele potem dno. Tako sem tudi naredil.
Pri zalivanju stene pazi, da enakomerno zalivaš po celem obodu, sicer se ti lahko zgodi, da debelejši prod naredi kup, mešanica cementa, vode in drobnega proda pa odteče. Na tem mestu dobiš porozno steno majhne nosilnosti in to na mestu kjer je tlak največji.
Z izračunom je tako: če imaš na vhodu veliko slabo definiranih parametrov, ne bo zanesljivega rezultata.
Upam, da ti bo tole kaj pomagalo,

lep dan
Ni lepše rožice na svet, kot je ta vinska trta...
Krajnčan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nejco2 » 25.4.2008 15:17

Zdravo!
No tak odgovor sem pričakoval. Hvala za nasvet Krajnčan, ker praksa več pomeni kot vsa teorija. Seveda pa tud brez teorije ne gre.
NEJCO
nejco2
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 25.4.2008 16:52

nejco2 Ne jemat stvari tako na lahko. Nisem zasledil, kako velik je bazen, vendar njegov tloris, globina vode in višina stene bistveno vplivajo na potrebno debelino in armaturo stene.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost