STROJNISTVO.com • Poglej temo - Vektorska slika-oblika

Vektorska slika-oblika

Vsi ostali programski paketi.

Moderator: -M-

Vektorska slika-oblika

OdgovorNapisal/-a rider666 » 5.6.2008 22:26

Lep pozdrav!

Že vnaprej se opravičujem če sem falil rubriko zato prosim moderatorja da temo prestavi v pravo rubriko!

Torej imam naslednji problem!
Ker se ukvarjam z airbrushom rabim določene šablone in seveda ker jih pri nas ni moč dobiti, če jih pa naročim iz tujine pride ogromna cena 150€+. Zato sem se odločil da jih dam delat in ker se da vse tole izezati z laserjem sem se odločil za laserski izrez. Tukaj se pojavi problem če hočem da mi mojster izreže šablone s pomočjo laserja rabim imeti šablone pripravljene v vektorski sliki! Sedaj me zanima če kdo tukaj obvlada da mi tole zriše in seveda naj pove tudi ceno!

tukaj pa so linki od slik in zraven so podane dimenzije

http://www.createx.si/images/ST4850-00.jpg (dimenzije:15,0 cm x 22,0 cm)
http://www.createx.si/images/ST4851-00.jpg (dimenzije:15,0 cm x 20,0 cm)
http://www.createx.si/images/ST4852-00.jpg (dimenzije:13,3 cm x 21,4 cm)
http://www.createx.si/images/ST4853-00.jpg (dimenzije:20,0 cm x 27,7 cm)
http://www.createx.si/images/ST4854-00.jpg (dimenzije:17,6 cm x 22,7 cm)
http://www.createx.si/images/ST4855-00.jpg (dimenzije:18,3 cm x 25,2 cm)

Za odgovore se vam že vnaprej zahvaljujem!
rider666
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a advokat » 6.6.2008 5:28

zdravo! Me zanima koliko natančno, bi pa tole rabil, torej za koliko lahko narisana oblika odstopa od dejanske na šabloni.npr+-1mm ali kaj.
advokati niso za strojnike
advokat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a -M- » 6.6.2008 6:14

Najenostavneje ti je, da slike importiraš v Corel Draw, narediš samo zunanji obris(ena komanda), potem pa izvoziš v dxf.to je približno 5min dela za eno sliko.In to je to.
-M-
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a advokat » 6.6.2008 6:27

Sicer še s corelom konvertiranja nisem preiskusil, sem pa s kakšnim drugim konverterjem, vendar moram žal reči da so bili dxf-i neuporabni .Predvsem pride do popačenja v kakšnih ostrih oblikah.
Me pa samega zanima če gre to s corelom in če se da nastavit obliko v natančnosti +-1mm.
Se zahvaljujem za odgovore.
advokat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gregors2 » 6.6.2008 7:03

Za delanje 2D vektorskih oblik je najboljši AutoCAD.

Sliko (jpeg, png) se uvozi v program in služi za podlogo. Pred risanjem preveri velikost pravilno velikost. Če ni prave velikosti to popravi v kakšem programu za urejanje slik.

Čez to se nariše konturo z linijami in radiji. Vse ostale krivulje pusti pri miru. Natančnost je odvisna od risanja in se da doseči +- 1mm brez problema.

Ta metoda je preverjena in se da z malo potrplenje doseči zelo lepe rezultate.
Uporabo Corela za v te namene pa odsvetujem.
gregors2
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Kovacija » 6.6.2008 7:16

Pošlji mi tvoj telefon na:
joze.kovac123@yahoo.com

Izdelam ti natančno vektorsko sliko za laserski razrez.
Odstopki največ 0.1 mm. Ostri robovi ostanejo ostri. Vse oblike mehke, točno po predlogi brez dodatnih valovitosti.
Kovacija
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a -M- » 6.6.2008 7:22

gregors2 napisal/-a:Za delanje 2D vektorskih oblik je najboljši AutoCAD.

Sliko (jpeg, png) se uvozi v program in služi za podlogo. Pred risanjem preveri velikost pravilno velikost. Če ni prave velikosti to popravi v kakšem programu za urejanje slik.

Čez to se nariše konturo z linijami in radiji. Vse ostale krivulje pusti pri miru. Natančnost je odvisna od risanja in se da doseči +- 1mm brez problema.

Ta metoda je preverjena in se da z malo potrplenje doseči zelo lepe rezultate.
Uporabo Corela za v te namene pa odsvetujem.

Ne morem se strinjat s tabo. Pri Acadu je vse lepo in prav, ko vstaviš sliko in jo imaš za podlogo, preveriš merilo, itd. Samo kako dolgo pa bo risal konturo ene slike? 2 dni?

In zakaj odsvetuješ uporabo Corela?Prosim če razložiš.Ne vem kaj manjka corelu, da bi v njega importiral jpg, naredil konturo z enim ukazom, in exportiral v dxf in za vse skupaj porabil 5 min?

Jaz sem v acadu enkrat delal obris človeka na prav tak način, da sem imel jpg za podlogo.Kot praviš samo z linijami in malo potrpljenja.Samo ne sprašuj, koliko časa sem risal.

Advokat- V Corelu samo nastaviš debelino črte (hairline) in ti naredi zunanji obris.Natančnost je odvisna od same slike jpg.
-M-
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a advokat » 6.6.2008 7:26

Kot rečeno corela še nisem uporabljal. Torej ne popači nobenega roba, kota krivulje?!Katera verzijo priporočaš?
LP
advokat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a -M- » 6.6.2008 7:31

Za to ravno je corel, da pretvarja raster slike v vektorske.Kakšno sliko daš not, takšno dobiš ven.

Če se ga naučiš lahko delaš marsikaj.
-M-
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a vouka » 6.6.2008 7:42

DXF je Autodeskov format za prenose na druge sisteme in se mu lahko popolnoma zaupa, če je napravljen iz vektorske risbe. Izdelava DXF iz JPG pa je lahko zelo zmotna saj je JPG zelo 'raztegljiv' format. Ko dobiš takšno sliko obstoja možnost, da je bilo vse skupaj nekajkrat modificirano in bo končni izdelek daleč od originala.

Corel ni strojniški program, čeprav je pred leti bila varianta CorelCAD, ki pa se ni obnesla.
Autocad, katera koli varianta pretvori vektorski v DXF skoraj v trenutku in ne neke pol ure ali dalje, kot nekdo navaja in s tem zavaja.
Zadnjič spremenil vouka, dne 6.6.2008 7:50, skupaj popravljeno 2 krat.
AVlr
vouka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a advokat » 6.6.2008 7:42

-M-Hvala za nasvet. V bližnji prihodnosti preiskusim in se oglasim.
advokat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a -M- » 6.6.2008 7:50

Prav imaš, Vouka. Zato pa moraš pazit na merilo.Je pa vsekakor bolje kot pa da moraš risat "peš".

Rider666, Poišči malu po netu, tam je polno Clipartov že v formatu cdr in drugih formatih (vektorske slike).
-M-
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a rider666 » 6.6.2008 15:05

advokat napisal/-a:zdravo! Me zanima koliko natančno, bi pa tole rabil, torej za koliko lahko narisana oblika odstopa od dejanske na šabloni.npr+-1mm ali kaj.

Ja recimo da lahko tudi več +-2mm. samo nesme biti valovito itd. morajo biti lepe linije!!
rider666
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a advokat » 6.6.2008 16:22

A odgovor za mene? Mogoče bi pa se tegale lotili kolegi iz zgornjih objav. Kot vidim so bolj hitri in veliko bolj natančni od mene. Če ne bo šlo skozi, pa mi pošljite zasebno sporočilo.
Lepo pozdravljeni.
advokat
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostali programski paketi

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov