STROJNISTVO.com • Poglej temo - Siemens PLM predstavlja nov pristop v razvoju in analizah

Siemens PLM predstavlja nov pristop v razvoju in analizah

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a DynaVox » 7.6.2008 12:27

No magnum hvala za primer. Sva že bližje najini rešitvi. Manjša luknja gre lepo levo_desno, kot je prav. Zdaj pa prosim z ISTO koto premakni še tisto luknjo v sredini. Zanemari prosim za ta primer da pač mora biti v sredini. Recimo da je lahko excentrična.In recimo da imamo primere kjer delamo preko več skic, ne samo znotraj ene. Menjava relacij ni dovoljena.

Pa še tole prosim. Mi v ITS ves čas primerjamo SW z Solid Edge. Kajti NX je popolnoma nekaj drugega. V bok mu je bila kvečjemu Catia, dokler se niso v NX pojavile rutine za novo svobodo modeliranja.
Zadnjič spremenil DynaVox, dne 7.6.2008 12:32, skupaj popravljeno 2 krat.
CAD / CAM / CAE
DynaVox
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Shacal » 7.6.2008 12:28

Ko gledam, kako se bodete Solidworksovi fani in NXovi je prav zanimivo. Sam sem za nx. Sem delal z Solidworksom. Začeti je difinitivno lažje z Solidworskom. Nx je precej zahteven. Vendar pa sčasoma pridejo na plan Nxove odlike. To so neskončne možnosti, ki jih le ta ponuja. Ko sem šel čez čas spet modelirat v Solidworks sem ugotovil, da je zahtevne izdelke mogoče bistveno hitreje modelirati v NXu kot v SW. Sploh pa je NX prava poezija, če imaš malo pojma o matematiki.
Osebno ne bi prešel na SW zaradi možnosti, ki jih NX ponuja. Sw je uspešen zaradi svoje enostavnosti. Niti slučajno pa ne spada v isti razred kot NX. Po zmožnostih je NX daleč spredaj. Sw se mi zdi preveč osnoven, premalo je zahtevnejših funkcij. In potem, ko delaš kaj zahtevnejšega ugotoviš, kako zadaj je res SW. Na prvi pogled se to ne vidi. In ne govorim o luknjah in radijih pa ne vem še čem. To so same osnove. Če bi primerjali programe glede teh stvari bi lahko prišli do zaključka, da je tudi Autocad dober modelirnik, pa vsi vemo kakšna je resnica.
Shacal
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 7.6.2008 12:35

V mojem primeru ne morem premikati srednje luknje, ker ni kotirana temveč je podana relacija, da je na osi osnovnega valja oziroma koncentrična. Na začetku moraš približno vedeti, kaj boš špočel, ne šele na koncu. !!!

Glede zmogljivosti: stoprocentno je NX zmogljivejši, zato tudi težji v obvladovanju vseh teh zmogljivosti.
Vendar vas vse vprašam: kdo v Sloveniji dizajnira Ferarija, Air busa, Spaceshutle, jedsko podmornico.... ??? NIHČE. In za to kar mi slovenčki delamo, je v SW preveč zmoglivosti. Kdo jih koristi do skrajnosti ?
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Punkt » 7.6.2008 12:38

Shacal napisal/-a:Ko gledam, kako se bodete Solidworksovi fani in NXovi je prav zanimivo.

Glede na stanje ki vlada in je marsikatera stvar nejasna je to zaželjeno.

Shacal napisal/-a:neskončne možnosti, ki jih le ta ponuja.

Osebno nimam rad neskončnih možnosti pri modelirniku ampak najpreprostejšo. Zakaj? Ker se ravno pri neskončnih možnostih pojavijo pogosto napake.
Punkt
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a DynaVox » 7.6.2008 12:40

fedr napisal/-a:Modeliranje brez zgodovine oz. direktno editiranje še zdaleč ni pogruntavščina UG-ja oz. Siemens PLM-ja. V angleščini se za te tehnologije uporabljajo različni izrazi, skupno pa je, da se način modeliranja razlikuje od modelirnikov, ki vodijo zgodovino modeliranja. Seveda ne želim podcenjati nove sinhrone tehnologije Siemensa (posebej to velja za možnost spoznavanja določenih geometrijskih relacij), ki je prav gotovo sodobna in napredna, je pa podprta s precej agresivnimi marketinškimi prijemi, ki odvračajo resen dialog.
Je pa tudi potrebno povedati, da je to tehnologijo Siemens PLM dobil z nakupom podjetja Geolus in ni nastala v okviru skupine za Parasolid oz. D-Cubed.

Diskusije o prednosti ene ali druge tehnologije se vlečejo že od kar ta dva pristopa obstajata. Pred par leti pa so se začele dogajati razne aktivnosti in pojavljati produkti, ki znova potiskajo v ospredje modeliranje brez zgodovino oz. kombinirajo oba pristopa. Tu je precej razburjenja povzročil pojav modelirnika SpaceClaim (http://www.spaceclaim.com), ki se deklarira kot prvi naravni modelirnik na svetu. Kaj je naravni (Natural 3D CAD system) je seveda lahko stvar dodatne diskusije. Ilustrativni so njihovi primeri, ki nazorno pokažejo nov pristop. Si jih velja pogledati na njihovi strani http://www.spaceclaim.com/forum/files/9/default.aspx.

Še pred SpaceClaimom je obstajal tudi v Sloveniji prisotni CoCreate (oz. One Space Designer, ipd..), ki tudi dela s tehnologije brez zgodovine. To tehniko imenujejo explicitno modeliranje. To podjetje je pred časom kupil PTC, kar je zanimivo, saj je ravno PTC s Pro/e-jem utemeljil logiko modeliranja z zgodovino. Izgleda, da so tudi v PTC-ju začutili trend kombiniranja obeh tehnik. Predpostavljam, da bo že nova verzija Pro/e-ja omogočala kombiniranje ene in druge tehnike.

Tudi SolidWorks ima že vključene nekatere rutine, ki temeljijo na modeliranju brez zgodovine, ko je npr. SWIFT Instant 3D. To je od verzije 2008. Primer je recimo na http://www.solidworks.com/pages/onlinet ... ant3d.html

Bi me pa zelo zanimajo, kako bi tako enostaven primer z uporabo sinhrone tehnologije rešili 100x hitreje.

Dynavox?

Kolega fedr čestitke za dobro poznavanje ozadja, ki ga označuje trenutna scena na CAD tržni niši. Sicer si pozabil omeniti tudi Cubotek. Tudi vloga Geolusa pri celi zadevi ni takšna kot trdiš sam a naj ti bo.
Nakup Co Create s strani PTC v Decembru mi je tudi poznan. Verjamem, da v potu svojega obraza skušajo dohiteti kar jim manjka. Vendar ne zanemariti dejstva, da so pri PTC do sedaj obljubili/napovedovali že premnoge stvari. Mnoge od njih se niso uresničile ob času ali po napovedih. In sinhrone tehnologije so prav gotovo eden najtrših orehov v katerega je PTC zagrizel.

Nivo matematičnega jedra/zmožnosti pri One space Designer in PTC je limitiran z njihovimi licenčnimi pravicami, ki jih imajo zakupljene od D-Cubed odnosno Siemens PLM. Matematika sinhronega algoritma daleč prekaša osnovno D-cubed fukncionalnost.
Predvideva se da bodo najemniki D-Cubed matemtičnega jedra z tistimi osnovami, ki jih pač imajo dokaj težko nadgradili na nivo ST. Gre preprosto za dejstvo, da imata NX in Solid Edge v podjetju arhitetke tega znanja, ki so ga razvijali od leta 1989 dalje. Ti isti so sedaj participirali svoj genius v razvoju totalno novega koncepta modeliranja.
PTC in SW trenutno še nista niti integrirala sodobnih CAM modulov z CAD, kaj šele da bi integrali kaj tako revolucionarnega kakor so ST. Morda čez tri ali štiri leta pride prva verzija. Takrat pa bosta NX in Solid Edge delovala s ST v kar največji širini in globini.
In te razlike bodo ostale še lep čas.
Zadnjič spremenil DynaVox, dne 7.6.2008 13:16, skupaj popravljeno 1 krat.
CAD / CAM / CAE
DynaVox
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 7.6.2008 13:11

Shacal napisal/-a: To so same osnove. Če bi primerjali programe glede teh stvari bi lahko prišli do zaključka, da je tudi Autocad dober modelirnik, pa vsi vemo kakšna je resnica.

Ne žali Autocada. Osebno poznam strojnega tehnika ki je z Mechanical desktopom zmodeliral zagotovo več, kot 95% slovenskih inženirjev. In ne pretiravam.
Danes je tudi on na Catii.
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a advokat » 7.6.2008 13:15

Komentar za zgornji slikovni primer:

Jaz mislim, da v tem primeru ni problema tole relacijo spremenit, torej zbrisat in določit boljšo za takle primer. Luknje narišemo na poljubnih mestih brez relacij. Aha potem vidimo, npr luknja 1 naj ostane tukaj( jo fiksiramo!!!) ter poljubno spreminjamo položaj druge luknje. Zdaj smo se pa odločili da bomo z ISTO koto prestavljali prvo luknjo. Odklenemo luknjo 1 in fiksiramo luknjo dva. Tako lahko poljubno spreminjamo položaj luknje 1. Tu vmes pa je samo nekaj klikov ali ne?
advokati niso za strojnike
advokat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Izpust » 7.6.2008 13:24

Res je samo par klikov, če imaš zelo enostaven primer. V kolikor je gradnikov v klasičnih modelirnikih veliko / recimo 200 ali več se stvar zakomplicira.
Najprej moraš sploh najti pravi sketch. Nato v njemu najti katere relacije je treba popraviti. Nato je te nove relacije potrebno pravilno vmestiti v sistem. Zatem sledi update preračun. Če bo po sreči - in bo update delal brez napake, boš morda gotov v petih minutah namesto v 5 sekundah.

Lahko pa tudi sledijo razni "Reorderji" in ravno pravšnji "Supress_i" gradnikov itd. Utrujajoče - ni kaj !

Če pa je treba popraviti več skic in bognedaj tudi Assembly, potem pa nastane prava veselica, ki traja in traja !

Torej imajo sinhrone tehnologije res veliko prednost. Tam so vse relacije 1:1.
Nobene zgodovine, nič Parent/Children in podobnega balasta.
Izpust
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a s52or » 7.6.2008 14:21

@magnum357

Malo off topic, ampak vseeno....
Ali si vcasih delal s Camandom?

LP

Ham
s52or
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 7.6.2008 14:32

sem delal.
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a s52or » 7.6.2008 14:38

@magnum357

Potem se pa sigurno poznava, daj kak tlf??

LP

Ham
s52or
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Shacal » 8.6.2008 11:54

Punkt napisal/-a:
Shacal napisal/-a:Ko gledam, kako se bodete Solidworksovi fani in NXovi je prav zanimivo.

Glede na stanje ki vlada in je marsikatera stvar nejasna je to zaželjeno.

Shacal napisal/-a:neskončne možnosti, ki jih le ta ponuja.

Osebno nimam rad neskončnih možnosti pri modelirniku ampak najpreprostejšo. Zakaj? Ker se ravno pri neskončnih možnostih pojavijo pogosto napake.

Vse lepo in prav, dokler enkrat ne ugotoviš da neke stvari ne moreš narediti tako kot jo želiš. Takrat se pokaže, da je bilo vredno na začetku potrpeti. Ne rečem, da je NX popoln, ker ni. Lahko pa rečem, da je z ustreznim znanjem fenomenalno orodje. Problemi niso vedno enostavni. In tudi vedno niso rešljivi z enostavnimi koraki. Zato stojim za NXom.
Drugače pa ne pravim, da je SW slab. Daleč od tega. Vendar pa sam dajem prednost možnostim pred samo lahkotnostjo uporabe.
Shacal
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Shacal » 8.6.2008 12:04

magnum357 napisal/-a:
Shacal napisal/-a: To so same osnove. Če bi primerjali programe glede teh stvari bi lahko prišli do zaključka, da je tudi Autocad dober modelirnik, pa vsi vemo kakšna je resnica.

Ne žali Autocada. Osebno poznam strojnega tehnika ki je z Mechanical desktopom zmodeliral zagotovo več, kot 95% slovenskih inženirjev. In ne pretiravam.
Danes je tudi on na Catii.

Se opravičujem. Nimam nič proti Autocadu. Vendar pa enostavno ni primerjave med Acadom in modelirniki. Acad pri izdelkih z zahtevnimi površinami pač nima kaj iskati.
Za Catio je pa tako. Najbolj cenjen modelirnik, vendar pa so malo zaostali v razvoju. Bomo videli kaj bo pokazal čas. Prav tako me moti pretirana počasnost.
Shacal
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Shacal » 8.6.2008 12:09

DynaVox napisal/-a:
Shacal napisal/-a:Sem še nekaj pozabil. Upam tudi da končno uredijo translatorje za dwg/dxf. Bi bilo zelo lepo, če bi.

Ta translator DXF-DWG, ki ga omenjate je bil že pred leti nadomeščen z 2D excange translatorjem. Ki se sproti razvija in prilagaja potrebam na temu področju.

Zakaj pa je potem še kar na voljo? Pa tisti 2D exchange tudi ni neki biser. Sicer sem našel učinkovito metodo za pretvorbo v dxf/dwg pa to še vedno ni to. 2D exchange pri kompleksnih modelih pretvarja v dxf/dwg občutno preveč časa (zadnjič mi je pretvarjal sklop 1 uro, pa ni končal, nato sem ga ugasnil!?). Okoli tega je potrebno še precej popravkov.
Shacal
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a sven » 8.6.2008 20:49

magnum357 napisal/-a:Vendar vas vse vprašam: kdo v Sloveniji dizajnira Ferarija, Air busa, Spaceshutle, jedsko podmornico.... ??? NIHČE. In za to kar mi slovenčki delamo, je v SW preveč zmoglivosti. Kdo jih koristi do skrajnosti ?

Najprej, da se malo vrnem samo na tista vprašanja o SW. Odprte profile sem mislil na solidih, kjer vsekakor ne deluejo tako kot bi morali. Pri tehnični dokumentaciji pa mi ni všeč samo to, da ko se zgodi sprememba, SW samo update-ira. Ne pove pa mi, kaj se je spremenilo. Pa pustimo to, ker je Shacal lepo napisal, da so to res samo malenkosti. Prave razlike se pojavijo drugje.
Glede nove tehnologije pa tole. Res so drugi programi že predstavljali modeliranje brez zgodovine. Vendar zaenkrat nima noben takšne kontrole nad modelom, kot prav SE in NX. In prav to je novost in prednost.
Za konec pa še malo reklame (glede na izjavo magnuma). Pa ne za programe ampak muzeje. Pojdite lepo vsi skupaj v Idrijo v rudniški muzej. Plačajte 6 evrov in si najprej v miru poglejte film o rudarstvu. Pa boste zvedeli malo več o tem, kaj 'slovenčki' zmoremo. Mogoče vam bo celo dvignilo malo nacionalne zavesti.
Lp.
sven
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na NX, Solid Edge, Teamcenter

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost