STROJNISTVO.com • Poglej temo - Asinhronski el. motor kot generator

Asinhronski el. motor kot generator

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a Krpan » 5.7.2008 17:14

Malo teorije, ki sem jo skopiral:
Predelava v generator ni tako enostavna, kot morda izgleda. Problem je zagon, pri katerem polje rotorja toliko zaostaja (ang. slip), da je frekvenca generirane napetosti bistveno manjša od rotorjeve. Pri tako nizki frekvcenci imajo induktivna bremena (npr. motor kot breme) zelo majhno impedanco, kar posledično pomeni, da v fazi zagona preobremenijo generator in ta se ne uspe "postaviti".

Za rešitev tega problema generatorji uporabljajo posebna vezja, ki pri vklopu prilagodijo impedanco bremena na način, da se generator lahko zažene. Pri tem kontrolirano dodajajo izhodno moč in zadeva šele po določenem času obratuje s polno močjo. Najpreprostejše vezje je nastavljiv omski upor, ki zmore zadostne moči. Vendar se izkaže, da za praktično rabo to ni vredu (preveč zamudno, preveč neuspelih poskusov) in je potrebno uporabiti vezje z več pameti. Izkaže se, da generator brez omenjene prilagoditve v zagonu zmore le do 10% svoje siceršnje moči za induktivna bremena.

In še praksa. Če boš generator potreboval občasno lahko na motor priklopiš žarnico (omsko breme) (za vsako fazo eno). Ima več prednosti. Prvič je enostavno dosegljiva, in drugič je istočasno tudi indikator, saj ko zasveti veš da imaš tok in napetost. Če ne bo ratalo od prve poizkusi z različnimi žarnicami (različen upor). Meni je zadeva funkcionirala z 100 W žarnico.
Čer hočeš zadevo avtomatizirat pa ne bo šlo brez elektronike. (mogoče se dobi kot rezervni del za generator)

Če boš na to priklopil frekvenčno občutljive naprave pazi tudi nanjo. Odvisna je od števila obratov.
Z znanjem raste dvom!
Krpan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a redpower » 5.7.2008 18:04

ja na ta generator bi priklopil samo električni grelec in nič več,tako da ne rabim točne kontrole frekvence,priklopil bi čist neodvisno od mrežne napetosti
redpower
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Krpan » 5.7.2008 18:12

V tem primeru ti bodo grelci, kot uporovno breme najverjetneje sami od sebe vzbudili tok skozi generator.
Z znanjem raste dvom!
Krpan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a acme12 » 6.7.2008 20:06

Tu je ena shema in izračuni, kako zvežeš trifazni elektromotor v enofaznega. Uporaba enofaznih motorjev za generatorje baje (nisem štromarskega foha) ni najboljša rešitev.

http://www.who.int/management/Induction ... chemes.pdf

Nekaj vprašanj za Krpana in Sergeja...
Bral sem nek članek, da čim boljši kot imajo izkoristek motorji kot motorji boljšega imajo kot generatorji. To mi je jasno, boljši ležaji, boljši materiali, kvalitetnejša izdelava.... Izkoristek indukcijskih elektromotorjev pod 1 kW drastično pada. Torej, ali so pri novejših, kvalitetnih (premium razred) indukcijskih motorjih kakšne ovire (npr. kakšna elektronika), da nebi delovali kot generator? Ali drži to, da če imam vodno turbino, ki prenaša na gred indukcijskega generatorja moč 0,75 kW da za generator izberem elektromotor moći 1 kW (75% obremenitev)? Ali so za manjše moči generatorjev bolj primerni dražji generatorji s permanentnimi magneti?

Hvala za odgovor.
M.
acme12
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sergej » 8.7.2008 11:39

Motor in generator sta v bistvu isti stroj. Samo režim delovanja je drugi. Torej boljši izkoristek velja tako za motorski kot tudi za generatorski režim delovanja. Seveda je pri asinhronskem generatorju nekoliko manjši, ker so pač vrtljaji višji - trenje, hladilni ventilator...

Za manjši izkoristek manjših motorjev ste seveda krivi strojniki. ;) Če bi znali desetkrat manjši kos desetkrat bolj točno izdelat, bi bili izkoristki isti - no, skoraj.

Ni mi znano, da bi asinhronski motorji v zadnjih letih doživeli kakšno bistveno spremembo. Če odmidlimo razne regulacije vrtljajev.

Napredek je bil narejen na področju trajnih magnetov. Moči so se bistveno povečale. Glede prave izbire je pa tu cela paleta dilem. 'Pravi' generator je seveda še vedno sinhronski. Vendar je njegova sinhronizacija na omrežje precej bolj zahtevna. Pred priklopom ga moraš recimo poravnat po frekvenci in amplitudi. Na drugi strani asinhronski generator enostavno s turbino poženeš na nazivne obrate in mirno priključiš, ker bo potegnil samo tok prostega teka.
Prava izbira je torej odvisna od primera samega in tudi znanja bodočega operaterja.
Sergej
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bpod » 8.7.2008 12:00

Sergej, vidim, da obvladaš zadevo. Eno vprašanje:

Kakšni so izkoristki, primerjalno med asinhronim in sinhronim generatorjem, če se pogovarjamo o moči npr. v območju 5-10kW?
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sergej » 8.7.2008 13:21

Tukaj se bom pa kar opravičil. Nikoli nisem delal na generatorjih. Tudi s sinhronskim motorjem sem se srečal samo enkrat in še ta je bil mikro izvedbe.

Da ne bova brez potrebe mešala meglo, bo verjetno bolje, da poiščeš nekoga, ki je to že projektiral.

Vendar bi tako po občutku dejal, da se za tako moč verjetno ne izplača preveč komplicirat. Mislim to, da vsaj jaz vidim prednosti asinhronskega generatorja. Sigurno pa obstajajo 'finte', ki jih jaz ne pozman.
Sergej
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zmago » 8.7.2008 18:21

Zdravo,

poznam prijatelja, ki se s projektiranjem MHE profesionalno ukvarja, če ti bo kako pomagal...

http://www.hidropower.si/

lp
Zmago
Zmago
Novinec
Novinec

Prejšnja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov