TNP160 - katero olje - pretvorba enote za viskoznost
14 prispevkov
• Stran 1 od 1
TNP160 - katero olje - pretvorba enote za viskoznost
Pozdravljeni,
zanima me, če bi kdo vedel kakšno olje uporabiti za mazanje stružnice (Prvomajska TNP160). V navodilih je napisano takole:
-oznaka: Cirkulaciono ulje - lako CP-L JUS B. H3 134
-viskozitet: 3,4 do 4,4 [nad]0[/nad]E 50
Zanima me kakšna viskoznost je to po teh oznakah kot so na današnjih oljih.
Naliti ga moram v suport, pa me zanima ali prejšnjega moram izpustiti (na tem forumu sem bral, če se mešata 2 različna tipa olj, dobimo povsem drugačne lastnosti olja).
Drugače menda nalivajo hidravlična olja, samo teh je pa spet mnogo vrts...
Hvala za odgovore.
zanima me, če bi kdo vedel kakšno olje uporabiti za mazanje stružnice (Prvomajska TNP160). V navodilih je napisano takole:
Naliti ga moram v suport, pa me zanima ali prejšnjega moram izpustiti (na tem forumu sem bral, če se mešata 2 različna tipa olj, dobimo povsem drugačne lastnosti olja).
Hvala za odgovore.
Zadnjič spremenil Nicomajstr***???***, dne 18.7.2008 17:17, skupaj popravljeno 1 krat.
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Re: TNP160 - katero olje
Nicomajstr***???*** napisal/-a:Pozdravljeni,
Hvala za odgovore.
v suport lahko natocis bilokatero olje, ne pregosto. Brez skrbi je motorno olje.
V menjalniku ravno take stružnice imam transmisijsko olje za traktorje-po specifikacijah je zelo podobno predpisanemu. Mislim da je Agrotrac, od Mapetrola.
- zakl
- Strokovnjak

Hvala za odgovor, prav tako mi je povedal nek mojster (v suport kar je pri roki, za centralno mazanje pa hidravličnega).
Samo tako ali tako bom moral olje kupiti, pa bi glede na to, da je stroj še takorekoč nov, raje nalil predpisanege, samo ne vem katero olje je takšno kot je predpisano (mislim zapis v smislu 30W-50).
Samo tako ali tako bom moral olje kupiti, pa bi glede na to, da je stroj še takorekoč nov, raje nalil predpisanege, samo ne vem katero olje je takšno kot je predpisano (mislim zapis v smislu 30W-50).
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Jaz sem dal notri Hydrolubric VG 68. Po nasvetu prijateljev, ki profesionalno uporabljajo te stroje. Rekli so (štirje, neodvisno), da je VG 68 bolj gosti, zato tudi bolj primeren.
Samo uležajenje v suportu je drsno, v brončenih pušah. Jaz sem spomladi vse obnovil, s pomočjo prijatelja, ki ta stroj ima in ga pozna. V suport emulzija zelo rada pride. Pri moji stružnici tudi mazanje v suportu ni več delalo, tako je bilo vse skupaj zapacano. Kar sem ugotovil šele potem, ko sem jo po nakupu pripeljal domov.
Ps. :Hvala Čirotu za knjigo s tehničnimi navodili.
Samo uležajenje v suportu je drsno, v brončenih pušah. Jaz sem spomladi vse obnovil, s pomočjo prijatelja, ki ta stroj ima in ga pozna. V suport emulzija zelo rada pride. Pri moji stružnici tudi mazanje v suportu ni več delalo, tako je bilo vse skupaj zapacano. Kar sem ugotovil šele potem, ko sem jo po nakupu pripeljal domov.
Ps. :Hvala Čirotu za knjigo s tehničnimi navodili.
Delo krepeli človeka.
- Demz
- Strokovnjak

ali bi znal tole kdo "prevesti" v sodobne standarde (ISO ali SAE) zato ker na Petrolu niso znali...
Sam sem iskal, vendar ne vem v kakšnih enotah je podana ta viskoznost
( nekaj je drugače tu: http://www.engineeringtoolbox.com/iso-g ... _1207.html )
Težava je, ker vsak predlaga drugače - eden ne pregosto, drugi VG68, spet drugi VG46... potem se pa znajdi
ali bi znal tole kdo "prevesti" v sodobne standarde (ISO ali SAE) zato ker na Petrolu niso znali...
Sam sem iskal, vendar ne vem v kakšnih enotah je podana ta viskoznost
Težava je, ker vsak predlaga drugače - eden ne pregosto, drugi VG68, spet drugi VG46... potem se pa znajdi
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Grem gledat, drugače pa vedi, da je zadeva na drsnih ležajih visokih ohlapnosti, zato mora biti viskoznost visoka. (Res niso bili ne vem kako natančni pri izdelavi, sem po celem suportu zamenjal brončene puše!)
Lp, RAC
Lp, RAC
Delo krepeli človeka.
- Demz
- Strokovnjak

Ali mogoče obstaja kakšna primerjalna tabela za olja, tako kot za jekla ?
Že cel večer iščem kakšno tako tabelo ali pa kaj bi pomenil tisti zapis za viskoznost pa nič ne najdem
Že cel večer iščem kakšno tako tabelo ali pa kaj bi pomenil tisti zapis za viskoznost pa nič ne najdem
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Ja, kaj takega, samo jaz imam predpisano olje po JUS in pa neko viskoznost, katere zapisa ne razumem, tako da si s to tabelo ne morem pomagati.
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Nicomajstr***???*** napisal/-a:-oznaka: Cirkulaciono ulje - lako CP-L JUS B. H3 134
Enota °E 50 je Englerjeva stopinja in predstavlja primerjalno vrednost za kinematično viskoznost merjene kapljevine in vode pri 50 °C.
Več o tem tukaj.
Primerjalna tabela, diagrami.
Glede na to tabelo in to bi po SAE specifikaciji nekako ustrezalo olje 10W oz. 15W in po ISO VG specifikaciji 46, glede na stanje stroja pa je verjetno bolj primerno 68.
- PM
- Pripravnik

PM, najlepša hvala!
To sem želel izvedeti pa nisem pa nisem našel...
Potem bom pa natočil kar VG46, ker stroj je res kot nov...
To sem želel izvedeti pa nisem pa nisem našel...
Potem bom pa natočil kar VG46, ker stroj je res kot nov...
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Re: TNP160 - katero olje - pretvorba enote za viskoznost
Potrebujem pomoč.
V navodilih za stružnico potisje imam podatek da potrebuje olje za mazanje vretena nortona in suporta viskoznosti 4,5do 5°E/50.
Katero olje bi bilo sedaj najbolj primerno da nalijem noter kajti moram ga menjati v vseh pogonih.
Povezava na tabelo. http://webshop.olma.si/documents/files/Product/Hydrolubric_VG_serija_TL.pdf
Prosim če kdo lahko potrdi mojo razlago olje vg 68 ima pri 100°C viskoznost 8.70 ali to pomeni da ima pri 50°C pol manj? Bi bilo olje vg 68 primerno?
Hvala za odgovore in LP
V navodilih za stružnico potisje imam podatek da potrebuje olje za mazanje vretena nortona in suporta viskoznosti 4,5do 5°E/50.
Katero olje bi bilo sedaj najbolj primerno da nalijem noter kajti moram ga menjati v vseh pogonih.
Povezava na tabelo. http://webshop.olma.si/documents/files/Product/Hydrolubric_VG_serija_TL.pdf
Prosim če kdo lahko potrdi mojo razlago olje vg 68 ima pri 100°C viskoznost 8.70 ali to pomeni da ima pri 50°C pol manj? Bi bilo olje vg 68 primerno?
Hvala za odgovore in LP
- poknjen
- Strokovnjak

Pozdravljeni,
priporocam vam večnamensko kvalitetno olje za podaljšane intervale menjave Fuchs Renolin MR 20 VG 68 (kvaliteta HLPD, CLP). Viskoznost tega olja je po standardu DIN 51524-2(hidravlično olje) in DIN 51517-3(reduktorsko olje) 68 mm2/s pri 40 stopinjah Celzija oz. 8,7 mm2/s pri 100 stopinjah Celzija,stara enota pa je 4,5-5,0 stopinje Englerja pri 50 stopinjah Celzija. Vec podatkov na www.fuchs.si ali 041-688-055. S spoštovanjem! mp
priporocam vam večnamensko kvalitetno olje za podaljšane intervale menjave Fuchs Renolin MR 20 VG 68 (kvaliteta HLPD, CLP). Viskoznost tega olja je po standardu DIN 51524-2(hidravlično olje) in DIN 51517-3(reduktorsko olje) 68 mm2/s pri 40 stopinjah Celzija oz. 8,7 mm2/s pri 100 stopinjah Celzija,stara enota pa je 4,5-5,0 stopinje Englerja pri 50 stopinjah Celzija. Vec podatkov na www.fuchs.si ali 041-688-055. S spoštovanjem! mp
- laudi
- Novinec

Najlepša hvala za odgovor pa LP
- poknjen
- Strokovnjak

14 prispevkov
• Stran 1 od 1
Vrni se na Mazanje in hlajenje
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov