STROJNISTVO.com • Poglej temo - Dizelski ali benzinski motor?

Dizelski ali benzinski motor?

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Dizelski ali benzinski motor?

OdgovorNapisal/-a majstor9 » 14.9.2008 8:59

V krajšem času imam namen zamenjati avtomobil in ne vem za kater motor naj se odločim. Dizel ali bencinar?
Ali je res, da dizel ni primeren za krajše relacije?Ali to velja samo za starejše dizelske motorje?
Najbrž bom kupil laguno grandtour ali xsara picaso.
Prosim za mnenja.
majstor9
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a xstrojnik » 14.9.2008 9:27

Odvisno od tega koliko km prevoziš, od tega na kako dolgih relacijah itd...

Sicer pa dizelski motorji v osebnih vozilih počasi izgubljajo svoje tradicionalne prednosti, ki so jih imeli. Bencinski motorji so čedalje učinkovitejši, čistejši, tišji in manj občutljivi pri neidealnih pogojih uporabe (kratke vožnje itd..), cenejši za vzdrževanje... Poleg tega pa se pričakuje, da bo dizelsko gorivo v prihodnosti dražje od bencina, kot trenutno tudi že je.

Pred kratkim sem vozil novega Renaulta z motorjem 1,5 dci z 86 kW. Zanimivo je njegovo zakasnjeno odzivanje na dodajanje plina. Če si navajen na bencinarja je to precej moteče. Sicer pa je strojček zelo zmogljiv in ima presenetljive performanse. Je pa ta motor glede vrtljajev skoraj identičen bencinarju. Njegove najboljše lastnosti pridejo do izraza šele pri presenetljivo visokih obratih.
xstrojnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a praksa » 14.9.2008 10:10

V reviji mehanik je bil zelo lep spisan članek o tem, samo da citiram eno zanimivost, "Do leta 2020 na cestah ne bomo več videli oz. tovarne ne bodo več izdelovale dizelske motorje."
praksa
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a majstor9 » 14.9.2008 10:42

Ja!! mogoče bi mi prav prišel kakšen članek iz revije.
Kot vidim nihče ni navdušen nad dizel motorjem.
"ampak bencinarji so požeruhi mar ne?!"
majstor9
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gregors2 » 14.9.2008 12:51

Nakup avtomobila ni investicija s katero bi zaslužil, zato menim da ni toliko pomembno kateri avto se "izplača" kupiti (npr do X km/leto kupi bencin...).

Najbolj važno je za kaj potrebuješ avto in si temu kupiš primeren avto. Tukaj je primerjava porabe Priusa in BMW M3. Novi bencinarji pa tudi niso več tako požrešni, so pa bolj kompleksni.

V glavnem ne kupiti športnega terenca in ga nato predelati na avtoplin da bi privarčeval na gorivu.

Če kupuješ rabljeni avto pa je pri dizlih problem, ker so lahko "zgonjeni" (dizli s bolj občutljivi na nepravilno ravnanje).

Na avto.net imajo lagune (dizel) enake cene kot majhni avtomobili (yaris, clio).
gregors2
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a majstor9 » 14.9.2008 14:09

No ja. To bo vse res vendar jaz potrebujem avto zase in ne, da bi zaslužil na njemu.
Slišal sem, da se pri lagunah (dizlih) kvari turbo, zato sem se odločil da vzamem xsara picaso. A ima kdo kakšne izkušnje s tem avtomobilom in mi pomaga pri izbiri motorja oz. tipa avtomobila.
Imam majhnega otroka in nimam težke noge.
Prosim za mnenja?!
majstor9
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moi » 14.9.2008 17:14

ja turbine se kvarijo. ce ne delas veliko km, recimo 60-80 dnevno, kupi bencin.
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tehno » 14.9.2008 18:46

Pozdrav vsem zagovornikom dizla pa tudi ostalim
Sem lastnik p 307 2.0 hdi 90 ks motor 6 let 130000km.Torej enak motor oziroma z manj navitim kot ga vgrajujeo sedaj 1.6 90 ks.Pri 29000 km odpovedala visokotlačna črpalka-(vzrok gorivo pri petrolu).Takrat cena na servisu 200000 sit,vendar so mi jo kljub 2 meseca pretečeni garanciji menjali brezplačno Dumida.Od takrat samo servisi na 20000 km.Letošnja poraba na morje ,kovček poln prtljažnik,štiri osebe 120 km/h ter tretjino regionalne ceste poraba 5.3l.Vožnja zmerno po avtocesti 120 km/h v službo 70 km na dan ter malo krajših relacij 5.6l.Je veselje zaviti na bencinsko s prevoženimi 1000 km po prejšnjem polnjenju.Pri navoru dizla je minimalna razlika napram bencinarju ob vklopu klime.V čem bi naj bili servisi pri dizlu dražji mi ni jasno.Pri teh km še prva sklopka,prva izpušna cev,prvi akumulator ,zav. pl. menjane na 100000km.Kaj naj menjam na motorju?Pa še izkušnje na predhodni avto bencinar Ford Fiesta .Do 100000 dvakrat menjan ventil prostega teka,izpušna cev na 80000km,nikoli ugotovljeno dušenje motorja,zavore menjane na 45000km,70000 km menjan zobati venec+pastorek zaganjača to je že sicer druga tema ,kakor tudi napad rje pri 5ih letih.Oba avtomobila sta v enakih pogojih uporabe! Občutek pri uporabi turbo dizla.Pri nizkih obratih je bolj lenoben,nad 1600 vklop turbine pa trga.Sorodnik ob uporabi podobno velikega avtomobila 1.6 bencin R.Scenic poraba 7.6 l. Lp jože :wink:
tehno
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Krpan » 14.9.2008 19:16

Vozim dizla in lahko potrdim tisto o turbinah. Analiziral sem problem in prišel do naslednjih zaključkov:

Turbina ima drsni ležaj mazan z oljem iz motorja, ki ga do turbine spravi črpalka.
Vsakič ko zaženeš motor turbina nekaj časa deluje na suho dokler črpalka ne potisne olja do ležaja.
Turbino sem moral menjati pri 150 000 km 90% vozim kratke relacije 1 do 10 km.

Mogoče imajo kakšni dizli drugačno rešitev (uležajenje), vendar je problem krogličnih lezajev pri visokih obratih. Ne poznam....
Z znanjem raste dvom!
Krpan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a masin_men » 14.9.2008 19:36

A lahko poveš kateri avto to imaš?

lp, mm
masin_men
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a xstrojnik » 14.9.2008 20:42

"V čem naj bi bili servisi na dizlu dražji kot pri bencinarju?"

Če bi ti Dumida črpalke ne zamenjala pod garancijo, bi se ti morda malce dozdevalo kaj sem imel v mislih. Če pa bi ti npr. pri 100kkm slovo vzela še turbina... no ja, takrat bi pa najbrž že zagotovo vedel.

Meni pa ni jasno, zakaj omenjaš obrabo zavor v povezavi z vrsto motorja glede na gorivo? To je kvečjemu povezano z načinom vožnje in tipom avtomobila.

Ekonomika nakupa dizelskega osebnega avtomobila je bila še pred nekaj leti na nivoju "navadnega uporabnika" (15kkm letno, mali avtomobil itd..), vsako leto pa se ta meja dviguje tako, da je trenutno smiselen nakup dizla le pri velikih avtomobilih namenjenih za intenzivno uporabo na daljših razdaljah.
Ljudje trenutno kupujejo dizle zaradi "inercije" (ker so prepričani, da se še vedno splača) in statusa, redki pa preračunajo kaj takšen nakup pomeni s stališča ekonomike.

Še moje mnenje o vzrokih odpovedi turbin:
Turbine so najbolj izpostavljene obrabi v primeru, ko močno razgret motor ugasneš takoj po končani obremenitvi. Turbina je takrat razžarjena, ležaji pa so pregreti na temperaturo vrelišča olja. Zaradi pregretosti ležaja vse olje izpari in izteče iz ležajev, ostajajo pa produkti toplotno razgrajenega olja in nečistoče, ki se kopičijo ob ležaju in v ležaju. Posledica takšnih večkratnih dogodkov je prekomerna obraba ležajev in krmilnega mehanizma turbine.
xstrojnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Pepe007 » 15.9.2008 8:12

xstrojnik napisal/-a:Ekonomika nakupa dizelskega osebnega avtomobila je bila še pred nekaj leti na nivoju "navadnega uporabnika" (15kkm letno, mali avtomobil itd..), vsako leto pa se ta meja dviguje tako, da je trenutno smiselen nakup dizla le pri velikih avtomobilih namenjenih za intenzivno uporabo na daljših razdaljah.
Ali si pri ekonomiki upošteval tudi razliko v prodajni vrednosti? Ko sem jaz pred leti prodajal rabljenega bencinca, me še klical ni noben. Mehanik mi je rekel, da bi ga sicer takoj spravil v promet, ampak žal bi moral piti diesel.
Pepe
Pepe007
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Krajnčan » 15.9.2008 9:01

Pozdravljen,
pred leti sem bil na istem kot ti. Rodila se mi je hči in začel sem iskati karavana ali enoprostorca za ženo.
Na koncu sva kupila Yarisa (bencinarja 1.0)! In še danes je dovolj velik avto. Sedaj imam tudi jaz Yarisa (diesel).
Verjemi za 4-člansko družino je Yaris dovolj velik avto!
Enkrat na leto, ko greš na dopust, pa vzemi taksi, naj vas zapelje na letališče in pojdite kamor vas je volja, kajti manjša investicija za pleh, pa manjša poraba, pa nižji stroški zavarovanja, ti lahko naslednjih nekaj let zagotovijo čudovit dopust. Lahko pa vse to investiraš v en meter več pleha, katerega rabiš enkrat na leto, ostalih 50 tednov ti bo pa delal napoto...
Sploh pa,če je avto namenjen predvsem ženi, ne pretiravaj z velikostjo.

Glede bencinar-diesel: jaz sem za diesel. Investicija se mi bo pri mojih kilometrih ( 25-30.000 letno ) izplačala v cca. 5 -ih letih. Poraba je nekje med 4.5 in 5l/100 km (bencinar okrog 6), diesel ima 2x več navora in cca 30% več moči, kar mi na moji relaciji pride zelo prav.
Če bi pa vzel bencinarja s primerljivo močnim motorjem, bi se mi investicija izplačala v dveh letih.

Upam, da ti bo kaj v pomoč...
Ni lepše rožice na svet, kot je ta vinska trta...
Krajnčan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a majstor9 » 15.9.2008 20:16

Hvala za nasvete. Ta zadnji prispevek mi je najbolj padel v oči. Zares dobro razmišljanje. Vseeno sem se odločil za xsara picaso samo niham med dizlom in bencinarjem. Mogoče tu kak nasvet.? Ima kdo tak avto??
majstor9
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jani.m » 16.9.2008 6:37

No, če si že tako zelo omejil izbor, pol je brezveze da še sprašuješ za nasvete. Nismo vsi enaki in tudi ne vsi enako vozimo avto, tako da je najbolje da sam preizkusiš avtomobil. Pri zastopniku ti bojo sigurno dali na preizkušnjo OBA avtomobila (tudi če kupuješ rabljenega jih imajo) in lahko sam preveriš katere vozne lastnosti ti najbolj ustrezajo. Kar se servisov tiče lahko greš vprašat na servis kateri od obeh se bolj kvari (povabi mehanika na kafe z avtomata ki ga garant imajo tam zraven in ti bo vse lepo razložu), so pa tudi službe ki se ukvarjajo z statistiko zanesljivosti avtomobilov (vpraši ata Googla za več). Kar se pa ekonomike tiče, enostavno dodaj 10% k tovarniškim podatkom in preračunaj glede na tvoje letne kilometre...
Saj verjamem da si marsikaj od tega že naredil, več kot pa so ti prijazni kolegi že napisali na tem forumu ne boš dobil. Če pa že vztrajaš, poprosi za več informacij na citroenovem forumu - sigurno sta vsaj dva v Sloveniji - še boljši so pa tuji...
pa LP
jani.m
Sodelavec
Sodelavec

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov