Distančniki - širjenje zadnje "osi" pri avtomobilu
Moderatorji: -M-, čopi, eustahije
27 prispevkov
• Stran 1 od 2 • 1, 2
Distančniki - širjenje zadnje "osi" pri avtomobilu
Pozdravljeni,
prijatlej je prišel na idejo, naj mu pomagam narediti distančnike za olditmerja SciroccotaII (za zadnji kolesi). Njegova ideja je bila, da bi bila to samo navadna prirobnica s 4 luknjami. Meni pa ideja ni všeč, ker bi se tako izgubil notranji nased platišča na "os".
Potem sva obhodila vse tuning trgovine v okolici pa konkretnih odgovor nisva dobila, sicer distančnike naj bi lahko naročili ampak se mere ne ujemajo
, čeprav naj bi bili za ta avtomobil...
Na spletu sva našla distančnike dveh vrst: take, ki imajo še nased za platišče, in take ki so ubistvu samo prirobnica z luknjami.
Sedaj me pa zanima kaj pravzaprav drži platišče povezano s pritrdilnim mestom na avtu?
1.) ali je to trenje ki se ustvari med platiščem in pritrdilnim mestom pri tem ko zategnemo vijake - predvidevam da je to
2.) ali so mogoče to vijaki - vendar potem bi se pojavile dokaj velike strižne napetosti
3.) ali je to mogoče tisti nased platišča na "os" - ampak tu me moti da je ohlapen in dolg le 15mm - ali je to mogoče namenjeno samo lažji montaži platišča?
Takole še moja ideja distančnika:
Distančniki v trgovinah so aluminijasti - ampak ker avto ne bo za dirke je pomojem boljše kar jeklene - če se pa prenaša obremenitev s trenjem nepoboljšane... Ali ima kdo kakšno drugačno mnenje?
Če pa se obremenitve prenašajo s tem nasedom me skrbi del označen z rdečo elipso, ker ni možnosti, da bi bil debelejši. - v prerezu gledano se na prvi del povezuje cca. 10mm in na drugega tudi 10mm.
Ostale slike:
1224015107_davor-distancniki-scirocco.zip
Hvala za odgovore!
prijatlej je prišel na idejo, naj mu pomagam narediti distančnike za olditmerja SciroccotaII (za zadnji kolesi). Njegova ideja je bila, da bi bila to samo navadna prirobnica s 4 luknjami. Meni pa ideja ni všeč, ker bi se tako izgubil notranji nased platišča na "os".
Potem sva obhodila vse tuning trgovine v okolici pa konkretnih odgovor nisva dobila, sicer distančnike naj bi lahko naročili ampak se mere ne ujemajo
Na spletu sva našla distančnike dveh vrst: take, ki imajo še nased za platišče, in take ki so ubistvu samo prirobnica z luknjami.
Sedaj me pa zanima kaj pravzaprav drži platišče povezano s pritrdilnim mestom na avtu?
1.) ali je to trenje ki se ustvari med platiščem in pritrdilnim mestom pri tem ko zategnemo vijake - predvidevam da je to
2.) ali so mogoče to vijaki - vendar potem bi se pojavile dokaj velike strižne napetosti
3.) ali je to mogoče tisti nased platišča na "os" - ampak tu me moti da je ohlapen in dolg le 15mm - ali je to mogoče namenjeno samo lažji montaži platišča?
Takole še moja ideja distančnika:
Distančniki v trgovinah so aluminijasti - ampak ker avto ne bo za dirke je pomojem boljše kar jeklene - če se pa prenaša obremenitev s trenjem nepoboljšane... Ali ima kdo kakšno drugačno mnenje?
Če pa se obremenitve prenašajo s tem nasedom me skrbi del označen z rdečo elipso, ker ni možnosti, da bi bil debelejši. - v prerezu gledano se na prvi del povezuje cca. 10mm in na drugega tudi 10mm.
Ostale slike:
1224015107_davor-distancniki-scirocco.zip
Hvala za odgovore!
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Distančniki - moje izkušnje
Pred leti sm imel kio pride in sm si naredil distančnike(iz materjala St52) 20 mm širine in še nekje 5mm zoba za centriranje platišč z možnostjo kombiniranja dveh vrst platišč.Letne gume sem imel na fordovih platiščih(13 col fiesta)zimske pa na original kijinih. stvar je delovala brezhibno,distančnike sm zmontiru na pesta z original vijaki ki imajo relativno malo glavo(ključ 14),platišča pa sm zmontiru na izdelane luknje z navoji in sicer štiri za ena ter štiri za druga(razlika v razdaljah nekaj mm).
sm pa izdelu pred leti za prijatelja 20mm aluminjaste distančnike za clio 16v za zadnje gume,vijake sm takrat naročil podalšane,pa za golf 1 sm naredu 40mm zadaj ,25 spredaj in namesto vijakov smo montirali stojne vijake...
mislim da ne boš imel nekih problemov,za kakšen avto pa gre?
sm pa izdelu pred leti za prijatelja 20mm aluminjaste distančnike za clio 16v za zadnje gume,vijake sm takrat naročil podalšane,pa za golf 1 sm naredu 40mm zadaj ,25 spredaj in namesto vijakov smo montirali stojne vijake...
mislim da ne boš imel nekih problemov,za kakšen avto pa gre?
gram prakse pove več kot tona teorije
- špena
- Strokovnjak

Glede vijakov ni problem, se dobijo daljši...
Zanima me samo kako se prenašajo obremenitve, da ne bi bilo kakšne nesreče zaradi distančnikov...
Zanima me samo kako se prenašajo obremenitve, da ne bi bilo kakšne nesreče zaradi distančnikov...
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Ali ne bi nihče vedel odgovora kako se prenašajo obremenitve ( s trenjem, z vijaki ali s pestom v sredini?)?
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Nicomajstr***???*** napisal/-a:Ali ne bi nihče vedel odgovora kako se prenašajo obremenitve ( s trenjem, z vijaki ali s pestom v sredini?)?
moj odgovor na vse to.... obremenitve se prenašajo s trenjem, ter z vijaki(saj "sedijo" v konusu). Tisti obroček v sredini pa je zato, da namestimo kolo vedno na sredino osi. Če tega centrirnega obročka nebo...je lahko verjetnosti, da kolo ne bo na sredini in bo poskakovalo(relativno malo). In še zaključek....obroček prenaša oz. pomaga kolesu obdržati kolo v sredini(glede na težo avtomobila).
Kvalitetni distančniki imajo v sredini centrirni obrč (pesto).
- Pelton
- Strokovnjak

- Kraj: Primož
Pelton napisal/-a:Nicomajstr***???*** napisal/-a:Ali ne bi nihče vedel odgovora kako se prenašajo obremenitve ( s trenjem, z vijaki ali s pestom v sredini?)?
moj odgovor na vse to.... obremenitve se prenašajo s trenjem, ter z vijaki(saj "sedijo" v konusu). Tisti obroček v sredini pa je zato, da namestimo kolo vedno na sredino osi. Če tega centrirnega obročka nebo...je lahko verjetnosti, da kolo ne bo na sredini in bo poskakovalo(relativno malo). In še zaključek....obroček prenaša oz. pomaga kolesu obdržati kolo v sredini(glede na težo avtomobila).
Kvalitetni distančniki imajo v sredini centrirni obrč (pesto).
Hvala, želel sem potrditev tega, ker je pač napaka pri avtomobilu lahko s hudimi posledicami...
Potem bodo take kot sem jih narisal v redu. Tam kjer me je skrbela debelina stene je 7,7mm, pa če je ta obroč namenjen samo centriranju, sile pa prenesejo vijaki in trenje ne bo težav
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Do kakšnih 15mm, bi si upal uporabiti daljše vijake, kar je čez, bi svetoval da distančnik pritdiš na pesto s štirimi vijaki, za pritrditev kolesa pa narediš nove navoje, zamaknjene za 45 stopinj. V prvem primeru je obroč lahko surov, v drugem bi ga jaz navoje vtisnil in malo poboljšal. Aluminij odsvetujem. Kolo se na srednji del samo centrira, vso silo pa mora prenašati sila trenja.
LP
LP
Ko bom velik, bom delal stroje!
- KY
- Strokovnjak

KY napisal/-a:Do kakšnih 15mm, bi si upal uporabiti daljše vijake, kar je čez, bi svetoval da distančnik pritdiš na pesto s štirimi vijaki, za pritrditev kolesa pa narediš nove navoje, zamaknjene za 45 stopinj. V prvem primeru je obroč lahko surov, v drugem bi ga jaz navoje vtisnil in malo poboljšal. Aluminij odsvetujem. Kolo se na srednji del samo centrira, vso silo pa mora prenašati sila trenja.
LP
Če bi delal navoje na distančniku, bi potem glave vijakov, ki bi pritrjevali distančnik na pesto motile naleganje platišča na distančnik, razen če bi naredil ugreznjene izvrtine, samo potem bi bil pa spet distančnik osljabljen. S strani pesta pa mislim, da se ne da priviti vijaka ker ni prostora.
Vijaki bi bili drugače daljši za 25mm. Pomojem do upogiba vijakov ne bi moglo priti, ker je distančnik nasajen na pesto, luknje pa bi dal narediti nekomu na rezkar, da bi bile skoraj brez ohlapa glede na vijak... Kaj pa če bi v distančnik namesto lukenj naredil navoje?
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Kaj pa če bi v distančnik namesto lukenj naredil navoje?
Ne delaj navojev v distančnik, ker boš imel zračnost med distančnikom in pestom. Navoj na distančniku in pestu se sigurno ne bosta ujela. Upam, da razumeš kaj hočem povedati.
lp, prom
- promehanik
- Strokovnjak

Se kar strinjam s promehanikom. Tudi ko sem bil še mlad pa neumen in sem avto predeloval na vse možne načine, teh distančnikov nisem maral. Sem se raje zapeljal do najbližjega italijanskega odpada in tam našel ustrezne felge, ki so naredile isto. Sploh ni nujno, da vzameš širše, če nočeš. Lahko so samo take oblike, da kolo potisnejo navzven.
LP
LP
- KY
- Strokovnjak

Ja razumem kje je problem z navoji... sploh nisem prej pomislil...
Glede drugih felgen je pa tako, da so to druge samo problem je, ker bi bilo potem treba spredaj dati drugačne kot zadaj, ker je zadaj vpetje za 25mm bolj proti sredini avtomobila.
Ali mislite, da bi bila nevarnost da pride do upogiba vijakov, kljub temu, da je distančnik nasajen na pesto, luknje za vijake pa bi skoraj brez ohlapa - tukaj jaz ne vidim težave zaradi daljših vijakov ali sem spet kaj spregledal?
Glede drugih felgen je pa tako, da so to druge samo problem je, ker bi bilo potem treba spredaj dati drugačne kot zadaj, ker je zadaj vpetje za 25mm bolj proti sredini avtomobila.
Ali mislite, da bi bila nevarnost da pride do upogiba vijakov, kljub temu, da je distančnik nasajen na pesto, luknje za vijake pa bi skoraj brez ohlapa - tukaj jaz ne vidim težave zaradi daljših vijakov ali sem spet kaj spregledal?
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Za vijake me ne skrbi preveč, saj so krepko predimenzionirani. Pazil bi samo, da dobim take, da nimajo navoja po celem steblu, ampak samo kolikor ga rabijo, pa da je valjan.
Precej bolj bi se bal, da se mi v kakšnem ovinku guma na kaj ne nasloni in naglo ostanem brez zraka. Misli kolega tudi blatnike širit, ali to tlačite v obstoječe gabarite? Dobro je odpet ali odstranit vzmet in preveriti, kje se kolo giba, v vseh položajih volana spredaj in gor in dol zadaj. Ne pozabite na kompenzacije v silent blokih.
LP
Precej bolj bi se bal, da se mi v kakšnem ovinku guma na kaj ne nasloni in naglo ostanem brez zraka. Misli kolega tudi blatnike širit, ali to tlačite v obstoječe gabarite? Dobro je odpet ali odstranit vzmet in preveriti, kje se kolo giba, v vseh položajih volana spredaj in gor in dol zadaj. Ne pozabite na kompenzacije v silent blokih.
LP
- KY
- Strokovnjak

Blatniki naj bi se širili za okoli 15mm z nekim valjčkanjem (ne poznam postopka).
Kaj so pa silent bloki?
Res bo pametno, preizkusiti gibanje koles zadaj, hvala za nasvet, čeprav pomojem ne bo težav glede na to da so vzmeti športne -40, in da sedaj guma že pride do roba blatnika pa ne drsa...
Kaj so pa silent bloki?
Res bo pametno, preizkusiti gibanje koles zadaj, hvala za nasvet, čeprav pomojem ne bo težav glede na to da so vzmeti športne -40, in da sedaj guma že pride do roba blatnika pa ne drsa...
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

27 prispevkov
• Stran 1 od 2 • 1, 2
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov