STROJNISTVO.com • Poglej temo - Najboljše nabrušen

Najboljše nabrušen

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a Demz » 9.11.2008 14:52

Krt : Preberi (in upoštevaj) Žerjavarja še enkrat.
(Ti si odlično odgovoril, nekdo drug nad teboj ni!)

Za razmislek o tistih 20[nad]o[/nad] pa sledeče : deset let sem nosil nože na brušenje "mojstrom", ki so vsi hvalili samega sebe s svojo tehniko vred, vmes poudarjali, da se nože brusi samo pri (njemu!) in nikjer drugje, nož pa drastično čedalje slabši!
Ob opaženem dejstvu, da je pa nov, industrijsko nabrušen nož držal ostrino celi 2 leti.

Tistega z 20[nad]o[/nad] v rokah bi pa tudi jaz imel v delavnici, če kdo ve zanj!
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a M5 » 9.11.2008 17:54

Zahvaljujem se za odgovore. V trgovini sem pred kratkim kupil brusilni kamen, ki ima eno stran v narekovajih grobo in drugo finejšo. Za hec sem moral takoj sprobat kako mi gre od rok pa me zanima še naslednja stvar. Nože nameravam brusit ročno, ali je potrebno kamen oz. nož močit za vodo za zažje delo? Glede na izkušnje ki jih imam pa je za prvič nož celo rezal (poli) :D

Lep pozdrav
Zateguj vijak z glavo ne z roko
M5
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a BANE » 9.11.2008 20:53

Ko smo ze pri temi bom malo razsiril vprasanje.
Kateri noz kupiti recimo za kuhinjsko uporabo se pravi za rezanje surovega mesa (brez kosti)in pa rezanje salame?
imamo nek star no name noz ki ostrino drzi in drzi nato imamo pa se kup drugih nozev ki pa bi jih najraje vse zalucal proc 8)
kako pa je z keramicnimi nozi?
BANE
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mann88 » 9.11.2008 21:47

Pomoje, da kamna ni potrebno močiti, ker boš brusil počasi. Sicer pa...poiskusi :roll:
Spet tema, pri kateri ste pretiravali. Saj verjamem da znate, vendar gre le za nože, ki ne bodo vsakodnevno rabljeni in se lahko brusijo vsako leto pred kolinami pa je čisto dovolj.

Lp
mann88
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Sergej » 9.11.2008 22:05

Kamen moraš obvezno močit, ker ga sicer zamažeš. Stari mojstri so seveda to počeli s slino in res se potem naredi bolj fina pasta.
Sam brusim s keramično oslo (seveda mokro), ki je v istem predalu kot noži - torej ne kompliciram. V skrajni sili je pa na voljo dno keramične skodelice, če kdo ne ve.

Ker že razvijamo znanost do skrajnih meja, me zanima, če kdo po vzoru skalpela brusi na tri kote. Pravzaprav me zanima, kateri je zadnji kot, ki potem 'drži' ostrino - če slučajno kdo ve?
Sergej
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a igorb » 10.11.2008 8:20

pozdravljeni

na discovery sem gledal japonske brusilce kyocera nožev
nož ročno nabrusijo,ostrina je dobra ko prereže noht,brusilec je dejal da mu je delo v zadovolstvo in da ve da bo enkrat nabrusil popoln nož.

lep pozdrav
igorb
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tu480 » 10.11.2008 12:50

Nekaj o preizkušanju ostrine še z moje strani.

Stari Japonski majstri brušenja poikusijo ostrino noža na lastnem nohtu na palcu roke. Nabrušeno rezilo mora z enim potegom po celi dolžini in z lastno težo prerezati noht.

Ma vseno raje ne provat>......
tu480
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 10.11.2008 13:58

Ja.
Nož postaviš pokonci v potok, tako da je ostrina obrnjena proti toku. Potem počakaš, da priplava po vodi list in če se ta na ostrini prereže na pol, je nož (ali sablja) v redu nabrušen.
Še bolje je pa, če se list v loku ogne ostrini in plava mimo, saj se je že list ustrašil take ostrine :D .
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a storz » 12.11.2008 21:23

Lahko si ogledaš novo generacijo profi strojev, kako delujejo. Pa pazi da se ne porežeš :wink: .http://www.brusilstvo-jereb.si/newrox/Zahndfp02.htm
storz
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 12.11.2008 22:43

S tem strojem lahko vsak dobro nabrusi nož. Zgoraj sem omenil, da kot ostrine ni vedno enak, se določi glede na namen uporabe noža. Pri tem stroju pa kota ostrine ni možno prilagajati.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a samouk » 12.11.2008 23:20

A poznate vidia brus za nože?Potegneš z njim 3 krat vzdolž rezila in nož je naostren v slabi minuti.Jaz ga imam doma in ni slaba zadeva.Kakšne izkušnje pa imate vi z njim , če ga ima kdo od vas?

Lp, Janko
samouk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Staycool » 12.11.2008 23:46

če misliš tole http://zakuhinjo.enakupi.com/files/389/l_17352.jpg

nož sicer nabrusi, vendar ostrine ne drži pretirano, poleg tega pa rezilo vidno izgineva. mislim da je zadeva primerna za bolj ali manj poceni nože, za kvalitetno robo, kjer noži zlahka presežejo 100€ po komadu, pa ta "miška" kot ji rečejo odnese občutno preveč materiala.
V knjigah vse piše.
Staycool
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a samouk » 13.11.2008 0:06

Tole "miško" sem mislil.Za domačo uporabo je tale brus kar primeren.Z njim brusim nože kateri ne presegajo cene 20 eurov.Profesionalni mesarski noži so pa druga zgodba in jih niti sam nebi brusil z vidia brusom.

Lp, Janko
samouk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 13.11.2008 17:50

Nože po grobi obdelavi, jaz jo opravim z oslo (kamen za ročno ostrenje kos), zgladimo preprosto na namočenem vodobrusnem papirju položenem na ravni podlagi. Gibi so v smeri od ročaja proti konici in nazaj, nagib noža spreminjamo,da zgladimo stranico od rezila čim dle proti vrhu. Na začetku vzamete grobo granulacijo 180 in potem uporabljajte fino do 1000. Vsem forumašem se mudi in bi radi uporabljali redke stroje z diamantnimi ploščami (pri nas ga imamo pa se tega nihče več ne upa ), s katerimi so vešči res redki, vendar za fino brušenje si je treba vzeti čas, uro ali dve in več ,odvisno koliko je uničeno rezilo. Posebno nož za pršut je težka naloga. Pridobili si boste občutek za stopinje pri ročnem nastavljanju, ki očitno nekaterim dela težave. Če boste delali kaj narobe, se bo takoj opazilo na lesku glajene površine,in boste imeli čas popraviti. Na koncu se zagladi še z umetnim japonskim kamnom z granulacijo okrog 6000 zrnc , dobi se ga v BTS-u, včasih je obstojal naravni mississippi kamen, pa so jih očitno že pobrali in jih ni več. Poglejte na brskalnik pod japanese sharpening stone, pa boste najdli navodila, kako se nagadi nojšč.

Lep pozdrav

Čiro
Zadnjič spremenil čiro1950, dne 13.11.2008 19:33, skupaj popravljeno 1 krat.
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a capo77 » 13.11.2008 18:12

Mesarske nože se brusi z brusilnimi stroji z nizkimi obrati z vodo pri brušenju ne sme iskriti, kajti z velikimi obrati rezilo "zažgemo". Nato pa z kamnom najprej z grobim nato z finim, tako dolgo da odstranimo "nit" kamen pa je dobro vlažiti z vodo še bolje pa z cetom, to zato ker je kamen za brušenje mesarskih nožev običajno masten pa se tudi z vodo samo maže. Po brušenju pa parkrat potegniti po "štajherju" pa je to to. Bolj je oster nož manj je možnosti, da se urežeš. Glede znamke pa sta pomojem najboljši(Dick in Swibo). Lp
capo77
Pripravnik
Pripravnik

Prejšnja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov