STROJNISTVO.com • Poglej temo - Accuracy v Pro/e 2001

Accuracy v Pro/e 2001

Hiter za učenje, enostaven za uporabo, celovita rešitev.

Moderator: -M-

Accuracy v Pro/e 2001

OdgovorNapisal/-a gost1977 » 6.4.2004 16:01

V Pro/e delam orodje za brizganje plastike: Narisal sem kos (A) in dodal skrcek. Nato sem v assembly-u sestavil orodje. Ko se hotel odrezati ta kos iz izmetalne in dizne plosce mi je pro/e napisal, da moram spremeniti accuracy izdelka in mi predlagal neko cifro. Ko sem spremenil accuracy na željeno cifro se mi je komad vizuelno spremenil. Zanima me ce je to samo vizuelno.
gost1977
Sodelavec
Sodelavec

Kraj: CELJE

OdgovorNapisal/-a STROJNISTVO.com » 6.4.2004 19:53

Možno je, da se je model ne le vizuelno ampak tudi dejansko spremenil. Premeri dimenzije z Analys orodji in boš videl.

Lep pozdrav, Tomaž Roblek
STROJNISTVO.com - križišče strojnikov

Internet naslov: www.strojnistvo.com
mag. Tomaž Roblek, avtor
STROJNISTVO.com
Administrator
Administrator

OdgovorNapisal/-a Gost » 7.4.2004 6:09

Kaksen Accuracy si imel predhodno nastavljen ?
Relativni, absolutni ?
Pa Cifre. Dejansko pri malih sprmembah se ne spremeni nic.
Za lepo delovanje imam nastavljeno najraje ABS 0.01
Dela malo dlje a najlepse.
Gost

OdgovorNapisal/-a marko100 » 7.4.2004 6:41

probaj nastaviti točnost na absolutno pa cifre daj na 0,01.
L.P. Marko
marko100
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a gost1977 » 7.4.2004 14:44

V vseh partih in assambly-ju sem imel nastavljen accuracy 0.0012. Ko sem hotel odrezat mi je rekel naj v partu smpremenim accuracy na 0.000634. Zanima me razlika med relativnim in absolutnim accuracy-jem
gost1977
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Gost » 7.4.2004 15:21

Tudi sam imam težave s tem, vendar ne z modele narejenimi v pro/e. Na težave običajno naletim, ko želim v assembly želim izdelati gravure, ter elektrode s pomočjo ukaza cut out. Običajno delam s popravljenimi igs modeli shranjenim v prt.

Kako spremenimo relativni accuracy v absolutni?

Na tem mestu me tudi zanima, kako vi izdelate delilne površine na bolj zahtevnih oblikah.

lp
Gost

OdgovorNapisal/-a zagara » 8.4.2004 6:53

Pozdravljeni!
Tudi pri meni se pojavi problem natančnosti pri ukazu CUT OUT kadar imam importirano geometrijo. Redko se da rešit, da vpišeš cifro, ki ti jo program priporoča. Večkrat se zgodi, da me pri partu, ki mu spreminjam natančnost vrže v resolve mode in takrat je konec veselja. Ponavadi so ti parti izdelani s površinami po krivuljah in če greš to popravljati lahko nehote spremeniš obliko.
Druga možnost ko cut out ne dela; pokopiraš vse površine od katerih želiš obliko, jih združiš in potem uporabiš CUT USE A QUILT(2001) SOLIDIFY TOOL(WF). V primerjavi s cut out veliko bolj zamudno in včasih komplicirano, vendar če ni druge rešitve ne preostane drugega.
Lep pozdrav, Andrej
zagara
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Gost » 8.4.2004 21:08

Decki, ce delate cut out v assembyju je pravilo.
Accuracy parta naj bo isto accuracy asemblyja,
ce ne spusti skozi cut out se spremeni na partu
nato pa obvezno tudi v assemblyju !
Setup accuracy.
Gost

OdgovorNapisal/-a zagara » 9.4.2004 6:58

Sem že poskusil, nastaviti accu. preden sem začel kreirati part katerega bom rezal s cut out, vendar nisem našel podatka s kakšno natančnostjo je bil izdelan part kateremu bom vzel obliko.

Ko govoriš o pravilu, mi prosim povej kje najdeš vrednost za natančnot že izdelanega parta, da isto uporabim za nov part!
Lep pozdrav, Andrej
zagara
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Gost » 9.4.2004 7:49

Obstajata dva accuracy-ja
1. relativni
2. absolutni

Obstajata zato, da lahko uporabnik upravlja s hitrostjo računanja programa glede na svojo konstrukcijo.

ad 1
Relativni je razmerje med diagonalo kosa in najmanjšim robom, ki nastane pri modeliranju. Če je npr. diagonala kosa 1000mm, potem pri relativnem accuraciju 0,0012 ne bomo videli robov (tudi Pro/E jih ne preračunava), ki so manjši od zmnožka teh števil (1,2mm). Možno je tudi, da Pro/E ne bo naredil preračuna oz. bo javil, da primitiva ne more narediti.
To ne pomeni, da 1000mm dolga palica nidolga točno 1000 mm. To pomeni, da na modelu ni krajših robov od 1,2mm ali pa npr, da ne moremo narediti zaokrožitve robu z R=0,1mm.
Če delate z relativnim accuracyjem uporabljajte manjšega npr. 0,0001.

ad 2
Absolutni accuracy je neodvisen od velikosti geometrije, kar pomeni, da se pri fiksiranem absolutnem accuracy-ju spreminja relativni dinamično (praktično lahko z vsakim novim primitivom)

???Kaj je sedaj problem pri orodjih ali pa cutih v assemblyju???

A.) Če zmodeliramo kos z relativnim accuracyem in dodajamo skrčke, dodatne protrusione ipd. se nam zaradi relativnega lahko določene informacije zakrijejo.

B.) Če narediš oblikovni vložek in je diagonala oblikovnega vložka drugačna, kot diagonala referenčnega kosa, zopet nastopjo težave.

C.) Pri cutoutu večjega in manjšega kosa ni s težavami nič boljše

!!! Rešitev !!!

Ko modelirate referenčni kos, uporabljajte absolutno natančnost. Nastavite jo nekje med 0,01 in 0,001 mm, da ne boste pretiravali.
Če delate cutout ali merge kosov v assemblyju, naj imajo ti kosi enako absolutno natančnost. Isto natančnost nastavite tudi assembliju.

Če delate kakšne profilne konstrukcije ali stroje, imate lahko mirno relativno natančnost na kosih, kjer si jo lahko privoščite.

Malo telovadbe strašno pohitri delovanje in performance sistema.

pozdrav

p.s. Da ne nastavljate natančnosti non-stop, si naredite startne kose, ki vsebujejo osnovno pomožno geometrijo, parametre, layerje, tolerance ipd.[/b]
Gost

OdgovorNapisal/-a Vojko » 9.4.2004 13:36

LP.

CUT out je zelo nerodna reč! Zakaj pa ne uporabljate surfov? V asm.
vnesete osnovno plosco in referenčni kos. Na referenčnem kosu naredite
copijo vseh površin: create, surface, New, Copy, solid surfs in označi solid.
OK! In sedaj v asm. klikni na ploščo, na kateri želiš izdelati gravuro in desni miškin gumb in v oknu izberi Insert Feature, cut, Use Quilt in označi
prejšnji Quilt, ki si ga naredil na referenčnem kosu. Določi še smer rezanja
in ponavadi ne bo več kepe v želodcu in težav z acc-jem. Sam sem na funkcijo cut out že pozabil!

LP Vojko.
Vojko

OdgovorNapisal/-a Gost » 13.4.2004 7:49

Vojko,

S teboj se popolnoma strinjam, Če delaš v orodje za alu ali plastiko, se to ne počne s cutouti.

Po drugi strani pa je veliko drugih strojniskih aplikacij, kjer si lahko hitro in učinkovito pomagaš s cutouti.

Dodatno ap bi ti svetoval, da če delaš s surfaci, potem daj na ENAK abs accuracy referenčni kos, assembly in kos iz katerega boš naredil vložke. Drugače boš slej ko prej imel v želodcu kepo.

Pro/MOLDESIGN ti sam skrbi za ustrezne natančnosti kosov in če delaš z njim ne rabiš gastro tabletk.

Še nekaj, če importirate geometrijo, je zelo pomembno, da veste s kakšno natančnostjo je bila eksportirana (v IGES-u to piše) ali pa pustite Pro/E-ju, da jo sam ugotovi.
Gost

OdgovorNapisal/-a Vojko » 13.4.2004 11:04

LP!

"Gost" hvala Ti za informacije. V preteklosti nisem imel problemov z rezanjem kosov oziroma izdelavo gravur. Na isti način sem tudi dodajal material na modelne plošče za gravitacijisko litje SL. Modeli za litje sive litine so za razliko od orodji za plastiko narejena v pozitivu. Moram pa priznati da mi importirane geometrije iz IGES-a delajo precej sivih las.
V teh primerih pa res loviš natančnost. Obnese se natančnost okrog 0.01 do 0.1. Ampak še vedno so modeli dokaj razsuti in nemalokrat obupaš preden ga celega polimaš. Uporabljaš pač to kar imaš in improviziraš.

LP Vojko.
Vojko

OdgovorNapisal/-a gost1977 » 13.4.2004 16:23

povejte mi prosim kakšne probleme lahko imam če imam različen accuracy parta ki sem ga v assemblyu rezal in accuracy v assemblyu
v partu mam 0.000634 v assemblyu pa 0.0012
gost1977
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Gost » 19.4.2004 15:59

Vojko,

Sam bi uporabljal natančnosti 0,01 in nikakor ne bi šel proti 0,1.
Gost

Naslednja

Vrni se na ProEngineer Wildfire

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov